Lethal Weapon 3 - wywala po sekundzie korki

awarie, problemy z działaniem flippera
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
thugnigga
Posty: 266
Rejestracja: 2014-02-17, 10:43
Lokalizacja: WWA

Lethal Weapon 3 - wywala po sekundzie korki

Post autor: thugnigga » 2019-10-07, 08:40

Hej,
coś się stało z moim LW3 - mianowicie z tydzień temu przy włączaniu zająknął się na sekundę, po czym wszystko działało normalnie.
Teraz niestety po włączeniu dzieje się to:
https://youtu.be/eJTyCRnh2oE

jak nie zdążę go wyłączyć po 1-2 sekundach to wywala mi korki w domu.
Na dmd pojawia się na moment obraz (LW3 + nr wersji), zauważyłem, że cewki (nie wiem czy wszystkie) się włączają - np ta od kickback'a, knocker, wybijak itd.

pomóżcie proszę od czego zacząć, aby zlokalizować i usunąć tą usterkę?
dziękuję :)

mizet102
Naprawiacz
Posty: 238
Rejestracja: 2014-05-02, 22:22
Lokalizacja: Tarnów

Re: Lethal Weapon 3 - wywala po sekundzie korki

Post autor: mizet102 » 2019-10-07, 12:10

Na początek rozepnij złącze po wtórnej stronie transformatora. Jeśli nadal jest źle ,to do sprawdzenia filtr p.zakłóceniowy lub w ostateczności transformator. Przewód sieciowy mam nadzieję jest we wtyczce sieciowej podłączony poprawnie?
Przed powtórnym załączeniem maszyny koniecznie odczekaj 1-2 sek. Dlaczego tak jest to już było chyba pisane i nie pora na teorie.
Jeśli nie spali się bezp. to wepnij wytczke od trafo i próbuj włączyć maszynę wypinając wcześniej z płyty wszystkie wtyczki od cewek.
Zobacz, czy zaświeci GI.
Napisz o efektach.
mizet102

Awatar użytkownika
thugnigga
Posty: 266
Rejestracja: 2014-02-17, 10:43
Lokalizacja: WWA

Re: Lethal Weapon 3 - wywala po sekundzie korki

Post autor: thugnigga » 2019-10-07, 13:13

dzięki za pomoc i poświęcony czas na jej napisanie.
postaram się dziś przetestować wg Twoich wytycznych, oczywiście dam znać:)

Awatar użytkownika
thugnigga
Posty: 266
Rejestracja: 2014-02-17, 10:43
Lokalizacja: WWA

Re: Lethal Weapon 3 - wywala po sekundzie korki

Post autor: thugnigga » 2019-10-07, 21:56

update:
Po odłączeniu cn11, flipek się włącza bezproblemowo. GI się swieci. Po podłączeniu cn11 wracamy do punktu wyjścia :/ nie czekam aż walną korki i wylaczam.
Ślepy jestem, nie mogę znaleźć w instrukcji które to cewki 1-8.
Jak odnaleźć winowajczynie?
Thnx

JarekC.DIY
Naprawiacz
Posty: 50
Rejestracja: 2016-02-05, 11:43
Lokalizacja: Kraków

Re: Lethal Weapon 3 - wywala po sekundzie korki

Post autor: JarekC.DIY » 2019-10-08, 00:41

Instrukcja strona 46 i 47

CN11 -> J1
J2 -> Cewki

mizet102
Naprawiacz
Posty: 238
Rejestracja: 2014-05-02, 22:22
Lokalizacja: Tarnów

Re: Lethal Weapon 3 - wywala po sekundzie korki

Post autor: mizet102 » 2019-10-08, 08:08

Niestety nie obejdzie się bez ingerencji w płytę CPU lub PPB.
A swoją drogą to ciekawe jakie są bezp. w obwodzie 50V skoro przy jednoczesnym zadziałaniu 8 cewek "wylecą" bezp w instalacji domowej ? Lub ta instalacja jest nie za bogata?
Dodatkowo do sprawdzenia cewki 1-8 czy jeszcze są sprawne.
mizet102

Awatar użytkownika
thugnigga
Posty: 266
Rejestracja: 2014-02-17, 10:43
Lokalizacja: WWA

Re: Lethal Weapon 3 - wywala po sekundzie korki

Post autor: thugnigga » 2019-10-17, 12:52

Spalony tranzystorek skrajny z lewej strony konektora cn11.
wymieniony - i na razie hula
mizet102 dziękuje ponownie za pomoc :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Awaria! - prośba o pomoc”