Cabinet z pandorą

Awatar użytkownika
Karolina
Posty: 110
Rejestracja: 2018-08-21, 00:07
Lokalizacja: Stary.K(wlkp)

Post autor: Karolina » 2018-10-20, 15:27

bms pisze:@Karolina, nie jest możliwie uzyskanie scanlines na LCD. Jest to domena wyłącznie telewizorów CRT. Można za to zastosować filtr, który nakłada scanlines na obraz. Przeplot także wyklucza scanlines.

Retro Pie nie jest złe (ma swoje wady), ale jak ktoś chce uzyskać najlepszy możliwy efekt bez oryginalnego hardware, to tylko GroovyMame. Dzięki niemu gry wyświetlane są w oryginalnej rozdzielczości i częstotliwości odświeżania. Do tego w zestawie stary CRT bez żadnego 100hz, taki co obsłuży max 480i i mamy TEN efekt. Dodam, że CRT powinien mieć kineskop z shadow mask, a nie aperture grill jak Trinitrony. SM było stosowane w monitorach arcade.
Komputer do takiego setup'u może być śmiesznie słaby.
Więcej tutaj https://strefapsx.pl/forum/strefa-obraz ... to-sie-je/

Przeciez napisałam wyraźnie że jeżeli robi cabinet z CRT, to pandora się do tego nie nadaje! I że sama podłączam Pandorę 5S, ale jedynie pod 65 cali LCD. (Czytaj proszę ze zrozumieniem co napisałam.)

Osobiście uważam że retro PI jest o wiele prostsze w obsłudze i konfiguracji, aniżeli Mame. Pomimo wielu zalet Mame.
Mame wymaga komputera, i nie jest odrębne od systemu operacyjnego.
Trzeba uruchamiać na systemie, i włączać cały komputer.
Rasbery niby też jest komputerem, ale maksymalnie zminiaturyzowanym, i z uproszczoną do bólu konfiguracją. No ale co kto lubi.
Niby robią tam, jakieś ruchy, typu wsadzanie kompa do cabinetu. Ale moim zdaniem to nie ma zbytnio nic wspólnego z klimatem Arcade.
Jak najmniejszym gabarytem, i jak najmniejszym zaangażowaniem ,absorpcją czasu i obsługi. To jest cel na szybkie arcade. I pyknięcie od czasu do czasu w ulubiony tytuł.

Jak pisałam, polecam oryginalny tani cabinet z dużym prawdziwym tv CRT. Np. Uniwersal, BigScreen 26cali. (około 300-600zł) Do tego oryginalna matka neogeo na pojedynczy slot Taka matka koszt od 80-130zł. (ale drobna uwaga: tylko matki z pojedynczym slotem nie komplikują kompatybilności z cartem 133in1 ! ). I z aliexpres żółty cartridge NEOGEO SNK 133in1. Około 150-200zł.
I masz oryginalny cabinet, w 90% arcade perfect. Włączasz i grasz. Wybierasz tylko grę, i to wszystko. Może chodzić 24h. A możesz włączać i wyłączać, i za 20 sekund już grać jak w salonie gier.
Wadą jest ograniczenie tego carta do gier NEO GEO.
Ale sa w sprzedaży też cartridge z grami retro 80'years ,do nowszych skompilowanych tytułów z lat 90'.
Jest to tani i prosty sposób na wierne odwzorowanie gier Arcade.
Niektórzy złośliwi mówią ,że to i tak tylko emulacja. Ale bardziej tylko już słowna, aniżeli przy każdym załączaniu cabinetu, majstrowanie pół godziny przy komputerze, aby pograć w jeden tytuł 5 minut.
Ale jak pisałam, w życiu nie ma czerni i bieli. I jest wielu zwolenników, jak i przeciwników wszelakich rozwiązań :-)
Im człowiek ma mniej zasad,tym łatwiej je porzuca"(A.Majewski)
Jedni mają poglądy,inni interesy(K.Kampa)
"Kto hoduje kilka róż,kocha piękno;kto hoduje tysiące–kocha forsę"(W.Grzeszczyk)
----MAYBE YEARS: 85-95 WILL RETURN SOON,,,?!----

Awatar użytkownika
Karolina
Posty: 110
Rejestracja: 2018-08-21, 00:07
Lokalizacja: Stary.K(wlkp)

Post autor: Karolina » 2018-10-20, 15:46

kris52 pisze:Testował ktoś może Sega Really i nowsze tytuły segi na mame ? Jak mocny sprzęt do tego musi być? Odpaliłem to z 3 lata temu na lapku z I7 intel hd520 i przycinało mi (fakt że to sprzęt nie do gier). Co do pandory to z tych co widziałem to bardzo dużo gier się powtarza. Potrafi być po 10 odmian tego samego tytułu a
przewinięcie 500 lub 1000 tytułów to koszmar. Na zarobek też przez to się słabo nadaje chyba że da się blokować
tytuły.



Sega Rally to gra Arcade z przeznaczenia do cabinetów dedykowanych SEGA model v.3. Jest to system występujący przed systemem Sega NAOMI. A więc odrobinę słabszy ,lub odpowiadający w ok. 90% np. konsoli Sega Dreamcast.(Dreamcast to już w 100% odpowiednik NAOMI z napędem o podwyższonej gestości zapisu GD rom)
Dlatego Sega kompilując wspomnianą przez ciebie grę SEGA RALLY na słabszy wcześniejszy system domowej konsoli: Sega Saturn. Musiała dokonać wielu podstawowych cięć graficznych, aby ta gra poprawnie i płynnie pracowała. Np zmniejszone resolution screen, słabszy Fps(ok 30 zamiast 60klatek), Uboższa grafika, itp. Nie udało sie im jednak dokonać nawet 80% Arcade perfect. Zobaczcie to tu: https://www.youtube.com/watch?v=iroy7m5jQss

Sega skompilowała jednocześnie tą grę na komputery domowe PC. Więc możesz grać na niej bez potrzeby emulacji. I masz tam wyznaczone minimalne potrzeby zasobu systemowego, aby ta gra płynnie działała.
Ale tu znów Cie rozczaruję. Gdyż wersja na PC , jest po raz kolejny "obciętą" wersją, gry z salonów gier. I co prawda jest tu już odrobinę lepiej zrobione, aniżeli w przypadku konsoli Sega Saturn. Ale też są problemy głównie z płynnością.
Podejrzewam iż na emulatorze Mame, również nie udało się nigdy osiągnąć 100% arcade perfect. A stara zasada emulacji mówi, że aby poprawnie emulować, emulacja musi się odbywać na zasobach dwa razy większych aniżeli wymagał oryginalny tytuł !. Oczywiście nie zawsze tak jest. Ale w większości wymagających gier, jest to potwierdzoną zasadą.
Polecam Sega Rally2 , na konsolę Sega DREAMCAST. Jest to już gra zkonwertowana, w na prawdę przynajmniej 90% arcade perfekt. I z pewnością lepiej wygląda, aniżeli 1 część w oryginale.

Odpowiadając Ci jeszcze co do przewijania gier na Pandorze. Gdyż widzę że wiele osób chyba nie miało styczności z tym systemem na dłuższą metę.
To nic nie trzeba przewijać.
Z listy tytułów zamiast wciskać scrolling : góra-dół. Wystarczy wciskać prawo, prawo ,prawo.

I tak lista zacznie się pokazywać co każdą pełną stronę wyświetlenia, np. 30 gier.
Efektem prześledzenie 999gier zajmuje jedynie około 30 kliknięć gałki w prawo.
A są tez opcje zrobienia własnej listy. Lub w pozycjach wybranie "uprzywilejowanych".
Jak każdy system do emulacji, tak i Pandora posiada wiele wad. Lecz i również wiele zalet których nie posiada konkurencja.
Im człowiek ma mniej zasad,tym łatwiej je porzuca"(A.Majewski)
Jedni mają poglądy,inni interesy(K.Kampa)
"Kto hoduje kilka róż,kocha piękno;kto hoduje tysiące–kocha forsę"(W.Grzeszczyk)
----MAYBE YEARS: 85-95 WILL RETURN SOON,,,?!----

Awatar użytkownika
Primus
Posty: 33
Rejestracja: 2017-04-28, 20:29
Lokalizacja: Elbląg

Post autor: Primus » 2018-10-20, 18:17

Moja Pandora 4 jest porządnie "katowana" przez dużą ilość dorosłych i dzieci w różnym wieku.
Zbudowałem pudło prawie trzy lata temu od tego czasu ani razu się nie zawiesiła.
Jedyny minus to brak kilku gierek.
Zalety; to niska cena oraz prosta instalacja.
Obrazek

Arcade-arena.pl
Posty: 15
Rejestracja: 2018-10-19, 13:13
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: Arcade-arena.pl » 2018-10-21, 09:24

Ładna buda Primus, gratuluje
WWW.ARCADE-ARENA.PL - Wszystko do automatów Arcade

thomy
Posty: 423
Rejestracja: 2014-02-03, 20:29
Lokalizacja: SK

Post autor: thomy » 2018-10-21, 11:33

Ładny, tylko ekran za bardzo pionowo dałeś, cały klimat był że tv były schowane w głębi, jak widzę te pionowe ekrany w budach na allegro to płakać się chce.

Awatar użytkownika
Primus
Posty: 33
Rejestracja: 2017-04-28, 20:29
Lokalizacja: Elbląg

Post autor: Primus » 2018-10-21, 13:13

Dzięki, fajnie że się podoba. Monitor jest tak ustawiony że względu na maluchy, które aby pograć i
tak muszą wchodzić na podnóżek.

Awatar użytkownika
bms
Posty: 67
Rejestracja: 2017-12-18, 17:10
Lokalizacja: Krk

Post autor: bms » 2018-10-21, 15:29

To ja się pochwalę swoim. Poszedłem w innym kierunku - renowacja starego cabinetu. Dorwałem automat z '84 roku, który za czasów świetności był używany na dworcu PKS. Postanowiłem, że nie będę go unowocześniał, tylko naprawię go. Odmalowałem całą budę, namalowałem logo Punishera, wykonałem marquee na szkle, naprawiłem gałki i przyciski (pracują jak nowe). Wymienić musiałem monitor Hantarex, bo był już w słabym stanie. Przeszczepiłem kineskop z TV - obraz żyleta. Okablowanie jamma. Wszystko jak za dawnych lat =]
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
leszek golon
Posty: 757
Rejestracja: 2012-05-28, 21:24
Lokalizacja: Poznan

Post autor: leszek golon » 2018-10-21, 19:53

bms pisze:To ja się pochwalę swoim. Poszedłem w innym kierunku - renowacja starego cabinetu. Dorwałem automat z '84 roku, który za czasów świetności był używany na dworcu PKS. Postanowiłem, że nie będę go unowocześniał, tylko naprawię go. Odmalowałem całą budę, namalowałem logo Punishera, wykonałem marquee na szkle, naprawiłem gałki i przyciski (pracują jak nowe). Wymienić musiałem monitor Hantarex, bo był już w słabym stanie. Przeszczepiłem kineskop z TV - obraz żyleta. Okablowanie jamma. Wszystko jak za dawnych lat =]
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Ładny prawie orginał

Awatar użytkownika
Karolina
Posty: 110
Rejestracja: 2018-08-21, 00:07
Lokalizacja: Stary.K(wlkp)

Post autor: Karolina » 2018-10-22, 18:59

Bardzo fajny cabinet punishera. Klimatyczna marqiza.
Teraz tylko oryginalne PCB tam wsadź CPS , i będzie na lata grania, aż się patrzy

Tu masz fotki, bo mi chyba zablokowano możliwość dodawania zdjęć, nawet tych poniżej 250kb.

https://megawrzuta.pl/download/d5ddc16d ... bf789.html
Im człowiek ma mniej zasad,tym łatwiej je porzuca"(A.Majewski)
Jedni mają poglądy,inni interesy(K.Kampa)
"Kto hoduje kilka róż,kocha piękno;kto hoduje tysiące–kocha forsę"(W.Grzeszczyk)
----MAYBE YEARS: 85-95 WILL RETURN SOON,,,?!----

Awatar użytkownika
NEX
Administrator
Posty: 2971
Rejestracja: 2011-02-12, 03:30
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: NEX » 2018-10-22, 19:45

Karolina pisze:bo mi chyba zablokowano możliwość dodawania zdjęć, nawet tych poniżej 250kb
Zdjęcia umieszczamy na jakimś hostingu a na forum wklejamy linka ze znacznikami [IMG]. Popatrz jak robią to inni...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Gry Arcade”