Forum Flipperowe flippery.org.pl Strona Główna
 Strona główna PSF   FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 


Poprzedni temat «» Następny temat
Cabinet z pandorą
Autor Wiadomość
adas_2008 
Raised in arcade

Wiek: 44
Dołączył: 29 Cze 2018
Posty: 151
Skąd: Rąbień AB
Wysłany: 2018-06-30, 10:49   Cabinet z pandorą

Hej ludziska.

Miał ktoś styczność z czymś takim:

http://allegro.pl/automat...ars_rule_id=201

Warto kupić tak dla syna i trochę dla siebie?

Nie mogę tam wprawdzie odnaleźć Commando ale jest mój kochany TROJAN i pewnie dużo innych.

Chciałem tak mieć możliwość stoczyć z synem potyczki jak w dawnych czasach na salonie gier.

Co myślicie?
 
     
thomy 

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 03 Lut 2014
Posty: 416
Skąd: SK
Wysłany: 2018-06-30, 12:10   

Jak masz w domu wkrętarkę i śrubokręt to wolałbym zrobić ładniejsze, samemu i za 1/3 tej ceny.
_________________
http://www.pinballowners.com/thomy
 
     
adas_2008 
Raised in arcade

Wiek: 44
Dołączył: 29 Cze 2018
Posty: 151
Skąd: Rąbień AB
Wysłany: 2018-06-30, 12:32   

jedno i drugie się pewnie znajdzie ale jak pomyślę, że drewno kup, dotnij gdzieś, monitor, płytę, wszystkie przyciski i drążki..... pewnie bym pół roku to ogarniał :(
nie mam zacięcia do majsterkowania niestety
 
     
thomy 

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 03 Lut 2014
Posty: 416
Skąd: SK
Wysłany: 2018-06-30, 12:43   

Szukaj po ogłoszeniach, czasem wyskakują ciekawe projekty albo przerobione oryginalne budy, co nie każdemu pasuje oczywiście.
Ludzie trochę pograją i im przechodzi, albo kobieta każe się pozbyć :-) .
_________________
http://www.pinballowners.com/thomy
 
     
Arcade-arena.pl
arcade-arena.pl

Dołączył: 19 Paź 2018
Posty: 15
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2018-10-19, 13:21   

Jak zrobisz bude ja mam części i support pełen.
Osobiście odradzam pandorę do domowego zastosowania.
Lepiej PC ale Raspi.
pozdrawiam
www.arcade-arena.pl
_________________
WWW.ARCADE-ARENA.PL - Wszystko do automatów Arcade
 
     
adas_2008 
Raised in arcade

Wiek: 44
Dołączył: 29 Cze 2018
Posty: 151
Skąd: Rąbień AB
Wysłany: 2018-10-19, 13:49   

Hej,
Arcade - a dlaczego odradzasz pandorę?
 
     
pizmakus 


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 29 Mar 2013
Posty: 605
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-10-19, 14:33   

Dużo więcej towaru uruchomisz korzystając z np retropie na rasberry. Arcade stick pod rasberry też da się zbudowac bez większego trudu.
_________________
http://www.pinballowners.com/radomajster
 
     
Arcade-arena.pl
arcade-arena.pl

Dołączył: 19 Paź 2018
Posty: 15
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2018-10-19, 14:56   

Zgadza się.
Pandora jest okrojona i ma tony śmieci. Chcesz w coś zagrać musisz przewinąć 500gier. Oczywiście możesz zrobić listę gier.
Raspberry czy PC wrzucasz romy które cię interesują i masz swoją listę gier. Możesz emulować różne platformy, od c64 do ps2 w zależności od sprzętu. Wrzucasz obrazki, loga i merquee. Nawet możesz dać filmiki jeśli opanujesz hyperspina.
Zaleta pandory jest taka ze wspinasz w gniazdko i grasz, PC czy raspi trzeba konfigurować. Kilka godzin tytoriali i youtube ale później cieszy duzo bardziej.
_________________
WWW.ARCADE-ARENA.PL - Wszystko do automatów Arcade
 
     
bms
noob


Dołączył: 18 Gru 2017
Posty: 67
Skąd: Krk
Wysłany: 2018-10-19, 19:37   

Pandora 4S gubi klatki. Nie wiem jak z wyższymi modelami.
 
     
dioda2000 
NAPRAWIACZ


Pomógł: 7 razy
Wiek: 39
Dołączył: 30 Mar 2012
Posty: 159
Skąd: Zachodniopomorskie
Wysłany: 2018-10-19, 20:22   

Zdecydowanie też odradzam takie wynalazki jak PANDORY kolega kupił automat na tym i po tygodniu zmieniliśmy na PC i MAXIMUS ponieważ brakowało wielu kultowych tytułów oraz niektóre gry mocno cieły, udało mi się złamać zabezpieczenie RESET PANDORY po minucie które jeżeli wgrało się inny soft na kartę pamięci resetowało PANDORE ale daliśmy sobie z nią spokój bo po dłuższej walce i tak wyszła lipa, inny soft nic nie pomógł dalej gry się cieły dodatkowo trzeba było konfigurować wszystkie przyciski i joysticki od nowa.
Zrobiłem automat ARCADE na porządnym PC wgrane ponad 4tyś. gier żadna nie muli nawet tekeny i inne 3D jak na moje potrzeby to w pełni wystarcza akurat ja nie zwracam uwagi na szczegóły o których pisze @Karolina mnie to nie przeszkadza (wiadomo że oryginał to oryginał, ale nie stać mnie na kilkaset płyt PCB oraz tyle miejsca na ich przechowywanie) a bardzo lubię grać też w gry ARCADE z tamtych lat.
Ostatnio zmieniony przez dioda2000 2018-10-20, 02:00, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Karolina 


Wiek: 39
Dołączyła: 21 Sie 2018
Posty: 110
Skąd: Stary.K(wlkp)
Wysłany: 2018-10-20, 01:26   

Polecam ,ale jedynie Pandora Box 5s -jest ok, w zależności do czego potrzebujesz. Jako jedyna jest oryginalnym brandem ze stajni firmy 3A. Posiada 999gier bez możliwości dogrania kolejnych. Tylko podróbki tego produktu mają możliwość dogrywania kolejnych gier, za to wszystkie podróbki bazują na Pandorze vol.3, i mają dużo, dużo słabszy procesor o pojedynczym rdzeniu, oraz ogólnie słabsze parametry "hardware".
Pandora tak naprawdę nadaje się głównie do "rozrywki bez efektu arcade perfekt" , jednak na dużym komfortowym tv LCD, potrafi zaskoczyć wielu.
Na wyjściu nie posiada 15khz, oraz jej grafika jest poddawana upscalingowi w czasie rzeczywistym.
Co to oznacza? Nie nadaje się do pełnej i realnej emulacji w cabinetach arcade na tv-crt.

Aby emulować cabinet z jego crt, potrzeba na wyjściu zapewnić 15khz+grafikę 240P (320 x 240). Oraz pełne czyste scanlines ,najlepiej bez przeplotu.
Oryginalna Pandora z 3A, jak pisałam, upscaluje hardwarowo w czasie rzeczywistym grafikę. Więc tego nie zrobi. Do tego właśnie wykorzystuje w znacznej mierze swój potężny procesor, i zapasy systemowe. Starsze wersję ,i te podrobione z racji deficytu systemowego zacinają się, gubią klatki, lub posiadają olbrzymie problemy z emulacją dzwięków ( np. Mortal Kombat, Street Fighter ,,, Itd)
Wcześniejsze wersje Pandor do vol4. Miały opcję w wersjach sprzedażowych "arcade" z gniazdem CGA , Najnowsze Pandory ( oryginalne od 3A) wychodzą w wersjach pozbawionych takiego wyjścia, a piątka chyba w tej oryginalnej wersji z 3A, nie wyszła wcale w wersji Arcade .
Jednak nawet te wcześniejsze wersje z wyjściem CGA, jak potwierdzają kupujący. Nie potrafią wiernie oddać na wyjściu tego co potrzeba.

Reasumując: Główna wadą systemu pandora, jest fakt, iż nie potrafi ona na telewizorach odwzorować tzw. scanlines. Czyli realnej siatki skanowania linii, potrzebnej w grach z rozdzielczością 320x240i 15khz.
A więc jeżeli chcesz tworzyć cabinet w oparciu o tv CRT. To lepszym rozwiązaniem jest ras bery PI. Tam na wyjściu spokojnie otrzymujesz w większości gier sygnał 15khz. Jest scanlines, oraz 240p. Wady ,to fakt ze to juz nie będzie PLUG AND PLAY, jak w przypadku Pandory. Co jest jej największą zaletą !

Ja sama jednak lubiąc eksperymenty podłączam pandorę 5S do tv LCD 65cali. I powiem że nie jednemu szczęka opadła jak zobaczył np. metal slugi. Wielkość tv robi tu na prawdę fenomenalne efekty. Ale to też nie w każdej z gier, jest ładnie widoczne. Bo co poniektóre mają nazbyt widoczna w tej wielkości pixelozę. I trzeba siedzieć minimum 3metry od tv.

Lecz to nie jest real retro arcade game. A jedynie dodatek urozmaicający.

Osobiście polecam zbieranie oryginalnych płyt PCB oraz neo geo MVS z grami.

Lub wersja dla mniej hardcorowych: cabinet+matka neo geo+ kupno z aliexpres cartridge 133 in1 MVS neo geo.
I masz w niewielkich pieniążkach większość gier snk neogeo, w praktycznie oryginale arcade na cabinecie ,za parę groszy ! Bo taki cart kosztuje raptem kilkadziesiąt $.
Są oczywiście jeszcze fajniejsze carty NEO GEO, co mają wszystkie gry w sobie od SNK. Ale one są tylko sprzedawane na kilku stronach w necie, lub na ebay, i kosztują po 2000zł. Jest to wiedza bardziej dla zaawansowanych fanów NEOGEO, Potrafią jednak uzyskać efekt 99-100% arcade perfekt.
_________________
Im człowiek ma mniej zasad,tym łatwiej je porzuca"(A.Majewski)
Jedni mają poglądy,inni interesy(K.Kampa)
"Kto hoduje kilka róż,kocha piękno;kto hoduje tysiące–kocha forsę"(W.Grzeszczyk)
----MAYBE YEARS: 85-95 WILL RETURN SOON,,,?!----
 
     
kris52 
Naprawiacz gier

Pomógł: 6 razy
Wiek: 48
Dołączył: 03 Lut 2013
Posty: 58
Skąd: Jaworzno
Wysłany: 2018-10-20, 03:11   

Testował ktoś może Sega Really i nowsze tytuły segi na mame ? Jak mocny sprzęt do tego musi być? Odpaliłem to z 3 lata temu na lapku z I7 intel hd520 i przycinało mi (fakt że to sprzęt nie do gier). Co do pandory to z tych co widziałem to bardzo dużo gier się powtarza. Potrafi być po 10 odmian tego samego tytułu a
przewinięcie 500 lub 1000 tytułów to koszmar. Na zarobek też przez to się słabo nadaje chyba że da się blokować
tytuły.
 
     
bms
noob


Dołączył: 18 Gru 2017
Posty: 67
Skąd: Krk
Wysłany: 2018-10-20, 10:45   

@Karolina, nie jest możliwie uzyskanie scanlines na LCD. Jest to domena wyłącznie telewizorów CRT. Można za to zastosować filtr, który nakłada scanlines na obraz. Przeplot także wyklucza scanlines.

Retro Pie nie jest złe (ma swoje wady), ale jak ktoś chce uzyskać najlepszy możliwy efekt bez oryginalnego hardware, to tylko GroovyMame. Dzięki niemu gry wyświetlane są w oryginalnej rozdzielczości i częstotliwości odświeżania. Do tego w zestawie stary CRT bez żadnego 100hz, taki co obsłuży max 480i i mamy TEN efekt. Dodam, że CRT powinien mieć kineskop z shadow mask, a nie aperture grill jak Trinitrony. SM było stosowane w monitorach arcade.
Komputer do takiego setup'u może być śmiesznie słaby.
Więcej tutaj https://strefapsx.pl/forum/strefa-obrazu/groovymame-co-to-jest-i-z-czym-to-sie-je/
 
     
kris52 
Naprawiacz gier

Pomógł: 6 razy
Wiek: 48
Dołączył: 03 Lut 2013
Posty: 58
Skąd: Jaworzno
Wysłany: 2018-10-20, 11:39   

bms napisał/a:
@Karolina, nie jest możliwie uzyskanie scanlines na LCD. Jest to domena wyłącznie telewizorów CRT. Można za to zastosować filtr, który nakłada scanlines na obraz. Przeplot także wyklucza scanlines.

Retro Pie nie jest złe (ma swoje wady), ale jak ktoś chce uzyskać najlepszy możliwy efekt bez oryginalnego hardware, to tylko GroovyMame. Dzięki niemu gry wyświetlane są w oryginalnej rozdzielczości i częstotliwości odświeżania. Do tego w zestawie stary CRT bez żadnego 100hz, taki co obsłuży max 480i i mamy TEN efekt. Dodam, że CRT powinien mieć kineskop z shadow mask, a nie aperture grill jak Trinitrony. SM było stosowane w monitorach arcade.
Komputer do takiego setup'u może być śmiesznie słaby.
Więcej tutaj https://strefapsx.pl/forum/strefa-obrazu/groovymame-co-to-jest-i-z-czym-to-sie-je/


Z Puniszerem i tego typu grami nie miałem problemów ale deat or alive czy sega really versja romów z platformy arcade na 24khz to już inna sprawa a emulator mame miałem kompilowany pod mój procesor.
 
     
bms
noob


Dołączył: 18 Gru 2017
Posty: 67
Skąd: Krk
Wysłany: 2018-10-20, 13:55   

Szczerze mówiąc, to gry arcade 3d średnio mnie interesują i nie mam ich w automatach, bo wolę wersje konsolowe, dlatego w tej kwestii Ci nie pomogę. Wiem, że zawsze jest z nimi problem i trzeba mieć już mocnego PC. W laptopie zazwyczaj GPU kuleje. Dodatkowo nie z każdą "nowszą" grą Mame radzi sobie dobrze.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Theme xandgrey created by spleen modified v0.3 by warna

Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 12