Forum Flipperowe flippery.org.pl Strona Główna
 Strona główna PSF   FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 


Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: xvidasd
2011-09-03, 23:37
Visual Pinball - krok po kroku
Autor Wiadomość
NEX 
Administrator


Wiek: 93
Dołączył: 12 Lut 2011
Posty: 2826
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-03-05, 17:44   Visual Pinball - krok po kroku

Ponieważ jak widzę wiele osób ma problemy z uruchomieniem VisualPinball postanowiłem opisać cała procedurę instalacji i uruchamiania od początku - krok po kroku :) Całość opisuje w nowym wątku aby osoby zaglądające tu pierwszy raz nie miały problemu z odszukaniem tej instrukcji.

Pierwszy post będę co jakiś czas uzupełniał o nowe info (np gdy pojawią się jakieś pytania/problemy"

Zacznijmy od tego iż potrzebujemy dwóch wersji VP 8 i 9 ponieważ niestety do uruchomienia niektórych stołów potrzebna jest jedna a do innych druga. Zazwyczaj jest tak że jeśli w nazwie stołu występuje cyfra 9 to odpalamy VP w wersji 9 a jeśli jest jakakolwiek inna - odpalamy VP 8.

Zaczynamy.
1. Najpierw ściągamy paczkę z softem z adresu: http://www.pinballnirvana...t-lid-1672.html
2. Mamy już plik (program instalacyjny) o nazwie Visual_Install_Pack_8.1_2.1+NT_3C. który po prostu instalujemy.
3. W katalogu w którym zainstalowaliśmy program pojawi się wiele różnych katalogów i plików. Najważniejsze pliki to VPinball i VisualPinMAME Setup oraz katalogi Tables i ROMs. Reszta jest nieistotna w procesie dalszej konfiguracji programu :)
4. Klikamy dwa razy na plik VisualPinMAME Setup instalując program WPinMame (pojawi się ramka w której klikamy INSTAL)

W tym momencie mamy w pełni zainstalowana wersje 8. Teraz czas na dorzucenie wersji 9. Nie musimy od nowa instalować całości a tylko ściągnąć jeden plik i dorzucić go do tego co już mamy. Opisuję jak dorzucić wersję 9 (a dokładnie 9.07). Ostatnio pojawiał się wersja 9.11 i niektóre najnowsze stoły z roku 2011 do poprawnego działania wymagają tej właśnie wersji. Jeśli ktoś chciałby dorzucić sobie wersje 9.11 to powinien zrobić dokładnie to samo co opisze poniżej dla wersji 9.07.

5. Ściągamy plik z adresu http://www.pinballnirvana...-lid-1804.html. Jeśli plik nie będzie chciał się ściągnąć wchodzimy na stronę http://www.pinballnirvana...load-sid-5.html i odszukujemy plik o nazwie Visual Pinball 9.07 (jest po lewej stronie w 6-tym panelu od góry) – klikamy na niego i ściągamy. Po rozpakowaniu mamy katalog a w nim plik o nazwie VPinball907.exe – kopiujemy ten plik do katalogu w którym zainstalowaliśmy wersje 8.
6. Teraz w głównym katalogu programu mamy dwa pliki prze które odpalamy program:
- VPinball.exe – do uruchomienia wersji 8
- VPinball907.exe – do uruchomienia wersji 9

Na tym etapie mamy w pełni zainstalowane całe potrzebne oprogramowanie. Teraz czas na pobranie romów (ROMs) i stołów (Tables) a następnie skopiowanie ich odpowiednio do katalogów roms i tables.
WAZNE: Stoły (tables) wrzucamy do katalogu Tables ROZPAKOWANE (w postaci jednego pliku z rozszerzeniem .vpt) a romy wrzucamy do katalogu ROMs NIEROZPAKOWANE w postaci jednego pliku z rozszerzeniem zip.

Opisze to na przykładzie uruchamiania flipera F14-Tomcat.
1. Wchodzimy na stronkę http://gethome.no/jpsalas/. W 9 rzędzie od góry mamy obrazek tego flipera a pod nim info o wersji, dacie utworzenia i autorze. Poniżej tego są linki Table i Rom.
2. Ściągamy najpierw plik z linku table > rozpakowujemy go w wyniku czego powstaje katalog o takiej samej nazwie. W tym katalogu znajduj się plik z rozszerzeniem vpt o nazwie F-14-Tomcat_1.01_VP9. Kopiujemy ten plik do katalogu Tables.
3. Ściągamy plik z linku ROM. NIE rozpakowujemy go! Wrzucamy w takiej postaci w jakiej został ściągnięty do katalogu ROMs.


Teraz czas na odpalenie gry :)

Jak zauważyliście Tomcat posiada w nazwie cyfrę 9 czyli aby na min pograć potrzebujemy VP w wersji9. Klikamy prawym przyciskiem myszy na VPinball907 i wybieramy "uruchom jako administrator". Gdy programik odpali się klikamy File (górne menu) i wybieramy Open. Otworzy się lista posiadanych przez nas stołów (w tej chwili jest to tylko Tomcat ale w miarę dorzucania kolejnych – lista będzie dłuższa). Wybieramy flipera z listy i klikamy Otwórz. W tym momencie załadował się widok stołu. Klikamy na Play (w menu po lewej stronie).
Po kilku chwilach wczytywania program zapyta nas czy mamy prawo grać na tym fliperze (prawa autorskie). Jeśli mamy prawo to wybieramy Yes I am, klikamy OK i… czekamy na załadowanie się gry.
Obsługa:
3 - nabijanie kredytów
1 - start
Enter - wybicie bili
L Shift - lewa łapka
P - prawa łapka

Gdyby okazało się że obraz flipera jest za mały to przed uruchomieniem VP należy zmniejszyć rozdzielczość na monitorze (przykładowo dla 19 calowego monitora najlepszą rozdzielczością do gry jest 800x600 - wtedy fliper zajmuje cały ekran))

Powodzenia !
NEX

Ewentualne problemy:

1. brak dźwięku (słychać tylko odgłosy toczącej się bili oraz fliperów) - dotyczy stołów z dużymi wyświetlaczami.
Należy nacisnąć klawisz 8 (volume -) lub 9 (volume +) aby podgłosnić dźwięki. Jeśli w miejsce paska VOLUME pojawi się napis "Open coin door" trzeba nacisnąć klawisz Delete a potem wrócić do regulacji głośności za pomocą klawiszy 8 i 9.
 
     
kackc000 

Wiek: 29
Dołączył: 12 Gru 2010
Posty: 39
Skąd: Katowice
Wysłany: 2011-03-05, 18:10   

mala poprawka:
romy sa spakowane zawsze do zipa
i tak musza zostac
 
 
     
NEX 
Administrator


Wiek: 93
Dołączył: 12 Lut 2011
Posty: 2826
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-03-05, 18:27   

Racja, już poprawiłem :)
Właśnie pobawiłem się troszkę na F14 :) Wygląda to tak:

 
     
xvidasd 
xvidasd


Wiek: 44
Dołączył: 28 Sie 2011
Posty: 39
Skąd: Kraków
Wysłany: 2011-08-28, 18:04   

Może i ja dodam swój tutek:

Visual Pinball ( http://www.nanotechent.com/vpin.php ) to program, dzięki któremu każdy może sobie narysować stół i na nim zagrać.
Jednak kilku gości wpadło na lepszy pomysł - mianowicie sczytali romy z oryginalnych automatów i napisali emulator PinMAME ( http://www.pinmame.com/ ).
Teraz wystarczy połączyć oba programy i zabawa gwarantowana!
Wiem, wiem - to nie to samo co w realu - nie da się tutaj efektywnie potrząsnąć stołem i nie ta sama frajda ale lepsze to niż nic.

Instrukcja obsługi:
1.Utwórz katalog c:\VisualPinball
2.Pobierz do niego program:VPinball.exe
http://www.nanotechent.com/vpin.php lub http://sourceforge.net/pr...e_mirror=heanet
3.Pobierz PinMAME: http://www.pinmame.com/ , rozpakuj i wrzuć do katalogu VisualPinball



4.Teraz potrzebujesz jeszcze romów oraz projektów stołów:
Romy:
Kod:
http://pinballnirvana.com/modules/UpDownload/store_folder/Visual_PinMAME/roms/

Zipy wrzucamy do katalogu roms (bez rozpakowywania).

Tables:
Kod:
http://pinballnirvana.com/modules/UpDownload/store_folder/Visual_PinMAME/

stoły należy rozpakować i pliki *.vpt wrzucamy do katalogu tables

5.Uruchom "setup.exe"
Wybierz "install"
Sprawdz poprawność katalogów dla: Roms,Configurations,NVRAM,Samples,Screenshots i kliknij OK

6.Uruchom "vpinball.exe"
Ctrl+O - wczytanie stołu
Preference/Video option - Full screen:1024x768x32 (lub większy)
Uruchomienie stołu: "F5"
Click: "V" - Double Size (powiększy sam wyświetlacz - jak chcesz).

7.Klawiszologia:
"Esc" - wyjście
"F1" - konfiguracja (musisz zrestartować)
"5" - Wrzucenie monet
"1" - Start
"Enter" - wybicie bili
"shift" - łapki
"Space" - tilt



Miłej zabawy :)

Kod:
http://btjunkie.org/torrent/Visual-Pinball-193-Tables-Emulator-fliper-w-kulowych-193-Stoly/3786c38c30691122af05283d5f6ba510214044326754
_________________
 
 
     
chcivy 

Wiek: 29
Dołączył: 09 Lut 2012
Posty: 10
Skąd: Wrocław/ Olsztyn
Wysłany: 2012-02-10, 18:11   

Mam wersje 9.1.1 czy cos w tym stylu i pojawia się problem (na każdym flipperze).
Powiedzmy Funhouse...graficznie ok, ale dźwięk coś się czasem tnie. I generalnie jak billa mi zasuwa na rampach coraz szybciej to coraz bardziej się dźwięk psuje a bila tak jakby "przeskakuje" Czasem w ogóle jej nie widać. Mam wtedy wrażenie jakby cały flipper zwalniał.
Nie wiem czym to jest spowodowane :/ Jak spokojnie gram to się nic nie dzieje, ale jak zaczynam wariować to się strasznie przycina. Wydaje mi się że to wina ustawień dźwięku, kombinowałęm ale to nic nie dało.
Mam laptopa z Core i3. Karta graficzna oczywiscie zintegrowana i ustawiona na maksymalną wydajność. Sądzę że laptop nie powinien mieć problemów z tą emulacją.

Proszę o pomoc
 
     
NEX 
Administrator


Wiek: 93
Dołączył: 12 Lut 2011
Posty: 2826
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-02-10, 18:30   

Kilka wskazówek:
1. wymagania sprzętowe są naprawdę spore i na mocniejszych sprzętach potrafi przycinać ;)
2. niektóre stoły są po prostu kiepsko napisane (tną nawet na konfiguracji: 4 rdzenie 3.8, 8GB RAM, mocna karta graficzna). Warto spróbować rożnych wersji tego samego stołu
3. niektóre stoły działają dobrze pod wersja 9.x inne tylko pod 8.x (warto mieć obie i w zależności od stołu odpalać raz jedną raz drugą)
4. aplikacje uruchamiaj ZAWSZE przez "uruchom jako administrator"
5. pokombinuj z rozdzielczościami ekranu.
 
     
chcivy 

Wiek: 29
Dołączył: 09 Lut 2012
Posty: 10
Skąd: Wrocław/ Olsztyn
Wysłany: 2012-02-10, 19:49   

Ehh, no to juz widze jak sobie poważnie pograłem. W takim razie to kiepski symulator skoro takie są jego wymagania. Kombinowałem z rozdzielczościami i nic to nie dało. Odpalałem różne wersje Visual Pinballa i nic to nie dało :/
 
     
NEX 
Administrator


Wiek: 93
Dołączył: 12 Lut 2011
Posty: 2826
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-02-10, 22:28   

To raczej kwestia tego czy dany autor dobrze przygotuje dany stół.
Masz ten problem na wszystkich stołach? U mnie jedne działają idealnie inne kiepsko. Postaram się później wrzucić kilka sprawdzonych pozycji to będziesz miał możliwość porównania czy u Ciebie działają dobrze czy nie.
btw przy multiballach to większość odrobinkę przycina ale da się grac :) Idealnie działają tylko te starsze stoły ;) Spróbuj dla testu zagrać na jakiejś maszynie z lat 80-tych ;)
 
     
kane11 


Dołączył: 23 Kwi 2012
Posty: 182
Skąd: Świętokrzyskie
Wysłany: 2012-08-04, 23:01   

Ktoś poradzi co jest nie tak, w visual pinball w paru stółach wyświetlacz zrobił się kwadratowy, a obrazy są zniekształcone.
_________________

 
     
leszek golon 
pinfan


Wiek: 56
Dołączył: 28 Maj 2012
Posty: 712
Skąd: Poznan
Wysłany: 2012-08-05, 16:13   

sprawdz czy działa klawsz F-5 który zmienia wielkość wyświetlacza.
 
     
kane11 


Dołączył: 23 Kwi 2012
Posty: 182
Skąd: Świętokrzyskie
Wysłany: 2012-08-05, 17:36   

To, nie to, wyświetlacz poprosu jak by się rozciągnął.
_________________

 
     
lactoral 


Wiek: 37
Dołączył: 01 Cze 2013
Posty: 117
Skąd: Poznań
Wysłany: 2013-06-01, 20:43   Visuall Pinball jak uruchomić

Czy ktoś może mi pomóc i napisać jak uruchomić Visuall Pinball i grać na nim.Zrobiłem prawie wszystko jak było opisane http://forum.flippery.com.pl/viewtopic.php?t=256 (dużo rzeczy nie aktualnych) lecz mam następujący problem,jestem na stronię http://www.scapinosvpins.com/VisualPinballHome.htm są same pinballe brak romów do danych stołów,kolejna strona i znów same pinballe skąd ściągnąć romy.
 
     
leszek golon 
pinfan


Wiek: 56
Dołączył: 28 Maj 2012
Posty: 712
Skąd: Poznan
Wysłany: 2013-06-01, 20:57   

Witam. Pod tym linkiem

do śćiągnięcia program Visual gigapack w którym to jest ok 300 gotowych stołów wraz z romami.wGdybyś nadal miał problemy z uruchomieniem programu pisz na Priva -chętnie pomoge.
 
     
NEX 
Administrator


Wiek: 93
Dołączył: 12 Lut 2011
Posty: 2826
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-06-01, 21:05   Re: Visuall Pinball jak uruchomić

lactoral napisał/a:
Czy ktoś może mi pomóc i napisać jak uruchomić Visuall Pinball i grać na nim.Zrobiłem prawie wszystko jak było opisane http://forum.flippery.com.pl/viewtopic.php?t=256 (dużo rzeczy nie aktualnych) lecz mam następujący problem,jestem na stronię http://www.scapinosvpins.com/VisualPinballHome.htm są same pinballe brak romów do danych stołów,kolejna strona i znów same pinballe skąd ściągnąć romy.

Masz problem z odpaleniem programu czy ze znalezieniem ROMów? Wątki skleiłem - nie ma sensu tworzyć kolejnego identycznego tematu.

@leszek golon, popraw proszę link. Ten który był w Twoim poście nie działał a ponadto rozwalał wątek (był za długi) - wklejaj link jako link (masz do tego przycisk URL)
 
     
lactoral 


Wiek: 37
Dołączył: 01 Cze 2013
Posty: 117
Skąd: Poznań
Wysłany: 2013-06-01, 21:31   

Nie mogę odpalić stołów bo,nie mam romów.Z tego co się domyślam każdy stół potrzebuje osobnego rom-u.Po googlach szukałem i za cholerę nie mogłem znaleźć,strony gdzie są romy i stoły.
_________________
OST+FRONT Młodszy brat Rammsteina https://ostfront.de
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Theme xandgrey created by spleen modified v0.3 by warna

Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 13