PinCab

Gry i emulatory na komputer / konsolę.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Pinball Wizard
Naprawiacz
Posty: 1364
Rejestracja: 2014-02-10, 12:06
Lokalizacja: Kołobrzeg

Post autor: Pinball Wizard » 2018-07-16, 11:52

...kilka złotych...
I'm not totally useless. I can be used as a bad example.

Paskudny
Posty: 46
Rejestracja: 2014-01-02, 12:01
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Paskudny » 2018-07-17, 18:28

Dalsza walka z wiatrakami. ;) Moja płyta główna to p5kpl-am. Na zdjęciu lecąc od góry jest 3pin PWR_FAN, drugi to 3 pin CHA_FAN oraz ostatni na samym dole, do którego aktualnie podpięty jest wentylator procesora 4 pin CPU_FAN. Czy do podpięcia dwóch wentylatorów mogę skorzystać z tych złączy PWR_FAN i CHA_FAN? Wentylatory to będą prawdopodobnie 2 sztuki po 12 cm, jakieś propozycje jakich użyć, jakiś przydatny link z propozycją mile widziany.


Obrazek

Awatar użytkownika
NEX
Administrator
Posty: 2977
Rejestracja: 2011-02-12, 03:30
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: NEX » 2018-07-17, 21:18

Najważniejsze aby wiatrak procka podpiąć do 4 pin CPU_FAN.

CHA_FAN (czyli chassis fan) - tu podpina się wiatrak zainstalowany w obudowie kompa
PRW_FAN czyli (czyli power fan, miejsce teoretycznie dla wentylatora chłodzącego zasilacz) - tu zazwyczaj podpinało się (jeśli była taka potrzeba) na przykład wiatrak chłodzący chipset płyty głównej lub kolejny wiatrak w obudowie.

Pod podpięciu wentylatorów do tych wtyczek na płycie głównej możesz sterować nimi z poziomu BIOSu. Można tez dodatkowo podpiąć (być może były w komplecie z płytą główną) czujki temperatury.
Do obu tych wtyczek możesz podpiąć 3 pinowe wiatraki (12V) i wszystko będzie działać.

Wiatraki kosztują od kilku PLN do nawet kilkuset PLN. Im bardziej wydajne i cichsze tym oczywiście droższe. Sam musisz odpowiedzieć sobie na pytanie jakiej wydajności potrzebujesz i czy cisza jest dla ciebie jakoś szczególnie istotna ;)

Całkiem dobre i niedrogie są wiatraki SilentiumPC, na przykład taki:
https://allegro.pl/wentylator-silentium ... 68533.html

Awatar użytkownika
Pinball Wizard
Naprawiacz
Posty: 1364
Rejestracja: 2014-02-10, 12:06
Lokalizacja: Kołobrzeg

Post autor: Pinball Wizard » 2018-07-17, 22:41

Sam jesteś wiatrak, drogi NEXie.
I'm not totally useless. I can be used as a bad example.

Awatar użytkownika
NEX
Administrator
Posty: 2977
Rejestracja: 2011-02-12, 03:30
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: NEX » 2018-07-18, 00:27

Wiem, wiem - prawidłowym słowem jest "wentylator" ale od kiedy sięgam pamięcią zawsze używało się potocznej nazwy "wiatraczek na procka" i do tej nazwy jest tak bardzo przyzwyczajony że zmienić tego przyzwyczajenia nie mam szans :mrgreen:

Paskudny
Posty: 46
Rejestracja: 2014-01-02, 12:01
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Paskudny » 2018-12-22, 00:46

Dobra, wracam dalej z głupimi pytaniami. Mam taką listwę zasilającą i takie gniazdo zasilania (https://allegro.pl/oferta/gniazdo-zasil ... 6e9677fe30). Czy to będzie ze sobą współpracować? Na gnieździe zasilania jest napisane "use only with 250V fuse", pociągnie to z moją listwą?
Obrazek Obrazek



Chciałbym to zrobić na takiej zasadzie. https://www.youtube.com/watch?v=W4Vhkgq4JEg
Pytanie czy parametry listwy i gniazda będą ze sobą współpracować.

Awatar użytkownika
Pinball Wizard
Naprawiacz
Posty: 1364
Rejestracja: 2014-02-10, 12:06
Lokalizacja: Kołobrzeg

Post autor: Pinball Wizard » 2018-12-22, 10:59

Paskudny pisze:Dobra, wracam dalej z głupimi pytaniami. Mam taką listwę zasilającą i takie gniazdo zasilania (https://allegro.pl/oferta/gniazdo-zasil ... 6e9677fe30). Czy to będzie ze sobą współpracować? Na gnieździe zasilania jest napisane "use only with 250V fuse", pociągnie to z moją listwą?Chciałbym to zrobić na takiej zasadzie. https://www.youtube.com/watch?v=W4Vhkgq4JEg
Pytanie czy parametry listwy i gniazda będą ze sobą współpracować.
Gniazdo z wyłącznikiem jest OK. Nie rozumiem, co ma robić ta listwa zasilająca.
I'm not totally useless. I can be used as a bad example.

Paskudny
Posty: 46
Rejestracja: 2014-01-02, 12:01
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Paskudny » 2018-12-22, 11:09

Pinball Wizard pisze:
Paskudny pisze:Dobra, wracam dalej z głupimi pytaniami. Mam taką listwę zasilającą i takie gniazdo zasilania (https://allegro.pl/oferta/gniazdo-zasil ... 6e9677fe30). Czy to będzie ze sobą współpracować? Na gnieździe zasilania jest napisane "use only with 250V fuse", pociągnie to z moją listwą?Chciałbym to zrobić na takiej zasadzie. https://www.youtube.com/watch?v=W4Vhkgq4JEg
Pytanie czy parametry listwy i gniazda będą ze sobą współpracować.
Gniazdo z wyłącznikiem jest OK. Nie rozumiem, co ma robić ta listwa zasilająca.
Listwa ma zasilać pc oraz dwa monitory. Pytam czy taki zestaw będzie działać jak połącze go w taki sposób jak na załączonym filmiku.

Awatar użytkownika
Pinball Wizard
Naprawiacz
Posty: 1364
Rejestracja: 2014-02-10, 12:06
Lokalizacja: Kołobrzeg

Post autor: Pinball Wizard » 2018-12-22, 14:48

Do zasilania monitorów i PC nie potrzeba jakiejś wyszukanej listwy, wystarczy taka.
I'm not totally useless. I can be used as a bad example.

Paskudny
Posty: 46
Rejestracja: 2014-01-02, 12:01
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Paskudny » 2018-12-22, 21:56

To ja wiem czarodzieju, widziałeś film, który przesłałem? Gniazdo będzie zamontowane z tyłu budy, a listwa będzie w środku budy. Przecież ta moja listwa też nie jest wyszukana, pytam tylko czy parametry będą grać bo nie znam się na takich rzeczach, a to jednak jest zabawa z prądem. Dzięki za porady, jak będę bebeszył okablowanie z listwy i łączył z gniazdem to to pewnie będą następne pytania.

Awatar użytkownika
destructor
Posty: 51
Rejestracja: 2018-04-13, 15:10
Lokalizacja: Częstochowa

Post autor: destructor » 2018-12-23, 21:51

To tylko kawałki blachy w tym włączniku. Będzie grać.
Pytanie jest jednak jedno - czy nie lepiej zrobić włącznik PC wyprowadzony z płyty głównej, którego przyciśnięcie będzie wyłączało system, a nie nagle włącznikiem będziesz odcinał zasilanie od komputera? (oczywiście wtedy listwa, która będzie w środku cały czas będzie włączona). No chyba, że chcesz mieć po prostu odłączany kabel zasilający.

Paskudny
Posty: 46
Rejestracja: 2014-01-02, 12:01
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Paskudny » 2019-02-09, 15:52

Coś tam ruszyło, teraz już nie ma odwrotu. :mrgreen:

Obrazek

Awatar użytkownika
destructor
Posty: 51
Rejestracja: 2018-04-13, 15:10
Lokalizacja: Częstochowa

Post autor: destructor » 2019-02-12, 10:17

Tak się cofnąłem wstecz w twoich postach. Kontroler już masz do podpięcia przycisków itd?

Paskudny
Posty: 46
Rejestracja: 2014-01-02, 12:01
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Paskudny » 2019-02-12, 16:01

destructor pisze:Tak się cofnąłem wstecz w twoich postach. Kontroler już masz do podpięcia przycisków itd?
Tak, udało mi się wyrwać kl25z z wlutowanymi pinami, może uda mi się także potrząsanie stołem ustawić, program "pinscape" chyba będzie dobrym rozwiązaniem do konfiguracji wszelkich przycisków i nudge.
A co do Twojego wcześniejszego pytania to do włączania komputera będzie oddzielny przycisk podłączony do płyty głównej. Przyznam szczerze, że mam dwie lewe ręce do takich spraw, także będzie ciekawie.

Awatar użytkownika
destructor
Posty: 51
Rejestracja: 2018-04-13, 15:10
Lokalizacja: Częstochowa

Post autor: destructor » 2019-02-12, 17:58

Z wlutowanymi pinami kupiłeś? Gdzie sprzedają z wlutowanymi? Ja dałem do lutowania do osiedlowego speca w punkcie napraw RTV, właśnie dzisiaj odebrałem, muszę przyznać że mistrzowsko wykonał robotę, nie to co moja papranina.
Jeśli chodzi o przycisk do płyty głównej, to zależy jakiego użyjesz. Jak wystającego to mogę podpowiedzieć, że dobrze byłoby dać w osłonie, którą najpierw trzeba zdjąć. Dlaczego? Żeby przypadkowo nie wcisnąć tego przycisku :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Flippery inaczej czyli alternatywa dla prawdziwych stołów.”