PinCab

Gry i emulatory na komputer / konsolę.
ODPOWIEDZ
Busol
Posty: 306
Rejestracja: 2012-09-24, 14:46
Lokalizacja: Szczecin

PinCab

Post autor: Busol » 2014-02-03, 10:31

Nieszczęśliwym zbiegiem okoliczności rodzicom zepsuł się TV 37'
Szczęśliwie zepsuł się tak, że im przeszkadza a mi nie :)

Niniejszym projekt PinCab z fasy software przeszedł do fazy hardware :)

Teraz tylko należy wsadzić to co na zdjęciu jednym w to co na zdjęciu drugim.

O postępach w miare wolnego czasu bede informowal...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

thomy
Posty: 417
Rejestracja: 2014-02-03, 20:29
Lokalizacja: SK

Post autor: thomy » 2014-02-10, 19:11

Wrzucaj coś z budowy tego cuda :-) /// panowie pomierzy mi ktoś miły rozstaw otworów na przyciski od łapek? od góry blatu i od frontu oś otworu ;-) ,nie mam możliwości pomierzyć tego w najbliższym czasie a wlaśnie robie dziury na buttony w bartopie :-)

petercobra
Posty: 65
Rejestracja: 2013-08-26, 15:11
Lokalizacja: Grodzisk Mazowiecki

Post autor: petercobra » 2014-02-10, 19:49


thomy
Posty: 417
Rejestracja: 2014-02-03, 20:29
Lokalizacja: SK

Post autor: thomy » 2014-02-10, 21:59

Nie chodzi mi o szablon,to już mam zrobione ale o usytuowanie przycisków z boku w PRAWDZIWYM flipku :-)

Busol
Posty: 306
Rejestracja: 2012-09-24, 14:46
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: Busol » 2014-02-11, 00:05

Odległości o które prosiłeś:

W moich turtlesach:
od góry 5,5 cm
od frontu 9 cm

Zdjecie o które też prosiłeś:

Nieprzewidziany problem który się pojawił
Brak sensownego miejsca na niezbędne buttony.

Albo zniszczę obrazki ładne, albo coś trzeba będzie wykombinować z buttonami dwoma w drzwiczkach. launch może się zmieści pod plungerem (wybijakiem ?)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

petercobra
Posty: 65
Rejestracja: 2013-08-26, 15:11
Lokalizacja: Grodzisk Mazowiecki

Post autor: petercobra » 2014-02-11, 14:31

Wybijaka możesz przecież podpiąć pod microswitcha i masz problem załatwiony. Nic nie musisz niszczyć. Co jeszcze potrzebujesz? Jak coś to wal do mnie na prv :)

Awatar użytkownika
Prezes
Posty: 1602
Rejestracja: 2011-04-20, 13:20
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Prezes » 2014-02-11, 17:30

Busol pisze:Odległości o które prosiłeś:

W moich turtlesach:
czy to są te żółwie co parę lat temu wisiały smutno na allegro dłuższy czas??

thomy
Posty: 417
Rejestracja: 2014-02-03, 20:29
Lokalizacja: SK

Post autor: thomy » 2014-02-11, 19:45

Busol wielkie dzięki,jutro dalej jade z projektem będą turtlesy :-)

Busol
Posty: 306
Rejestracja: 2012-09-24, 14:46
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: Busol » 2014-02-11, 21:49

Prezes pisze:czy to są te żółwie co parę lat temu wisiały smutno na allegro dłuższy czas??
A nie wiem. Kupiłem samą skrzynię więc może to pozostałości po nich

[ Dodano: 2014-02-19, 14:11 ]
petercobra napisał w innym wątku, że albo tanio albo solidnie.
A ja robię po swojemu :)
Wczoraj nastąpił oczekiwany od wieków moment że "zagrało" i zadźwięczało w moim domu (piwnicy) coś na kształf flippera. :)

Mikroekstaza sprawiła, że jestem zadowolony i nie widzę wad.
W kolejce do roboty
- zakup monitora na backglass (ten co jest to mój roboczy wypozyczony na chwilę)
- poprawna konfiguracja 3 monitorów,
- wymiana obrazków do backglass na takie bez głosników
- maskownica na backglass oraz brzegi playfieldu
- posprzątanie pokoju

Potem już tylko zabawa w konfigurację samych stołów.

Moje uwagi i wnioski:
- widzę, że chyba chodzi o to aby gonić króliczka :) bo większą frajdę daje zabawa w budowniczego niż granie (na razie)
- ku mojemu zaskoczeniu największe wrażenie na mnie zrobił nie visual pinball a PinbalFX2 - wygląda rewelacyjne. W tym kontekście nie mogę się doczekać PinbalArcade w wersji cabinet.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

lukkaz
Posty: 10
Rejestracja: 2014-03-14, 22:58
Lokalizacja: Heilbronn

Post autor: lukkaz » 2014-03-14, 23:07

CAB zacnie wyglada i widze ze idzie w profesjonalnym kierunku - uklony !
Ja rowniez buduje niskobdzetowa wersje Caba jak sie odwaze to dam zdjecia.
Mam tylko jeden problem nie mam zielonego pojecia jak uruchomic Visuala Pinball na 2 ekranach. Tak by DMD i Back byl na jedym 19cali i Playfield na drugim 32cale w moim przypadku. Future Pinball konfiguruje sie w samym programie do tego BAM ktory to ladnie sam wyskaluje i gitara, a Visual Pinball ma milion tutoriali ktore sa stare i nieaktualne do tego sa jakies 3 programy do Backaaa i za chiny nie wiem co jest aktualne i jak to pokuladac.
Zbudowalem CABa

!!! NIE MAM POLSKICH ZNAKOW - SORRY !!!

Awatar użytkownika
Berud
Posty: 786
Rejestracja: 2014-01-19, 17:21
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: Berud » 2014-03-14, 23:11

Busol pisze:
Prezes pisze:czy to są te żółwie co parę lat temu wisiały smutno na allegro dłuższy czas??
A nie wiem. Kupiłem samą skrzynię więc może to pozostałości po nich

[ Dodano: 2014-02-19, 14:11 ]
petercobra napisał w innym wątku, że albo tanio albo solidnie.
A ja robię po swojemu :)
Wczoraj nastąpił oczekiwany od wieków moment że "zagrało" i zadźwięczało w moim domu (piwnicy) coś na kształf flippera. :)

Mikroekstaza sprawiła, że jestem zadowolony i nie widzę wad.
W kolejce do roboty
- zakup monitora na backglass (ten co jest to mój roboczy wypozyczony na chwilę)
- poprawna konfiguracja 3 monitorów,
- wymiana obrazków do backglass na takie bez głosników
- maskownica na backglass oraz brzegi playfieldu
- posprzątanie pokoju

Potem już tylko zabawa w konfigurację samych stołów.

Moje uwagi i wnioski:
- widzę, że chyba chodzi o to aby gonić króliczka :) bo większą frajdę daje zabawa w budowniczego niż granie (na razie)
- ku mojemu zaskoczeniu największe wrażenie na mnie zrobił nie visual pinball a PinbalFX2 - wygląda rewelacyjne. W tym kontekście nie mogę się doczekać PinbalArcade w wersji cabinet.
najjjs! zaczyna to wyglądać naprawdę niezle.

Busol
Posty: 306
Rejestracja: 2012-09-24, 14:46
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: Busol » 2014-03-15, 22:02

lukkaz pisze:Mam tylko jeden problem nie mam zielonego pojecia jak uruchomic Visuala Pinball na 2 ekranach. Tak by DMD i Back byl na jedym 19cali i Playfield na drugim 32cale w moim przypadku. Future Pinball konfiguruje sie w samym programie do tego BAM ktory to ladnie sam wyskaluje i gitara, a Visual Pinball ma milion tutoriali ktore sa stare i nieaktualne do tego sa jakies 3 programy do Backaaa i za chiny nie wiem co jest aktualne i jak to pokuladac.
Miałem to samo i też przerzuciłem sie w pewnym momencie na FP któe odpaliłem praktycznie od ręki.
Jednak potem szukałem konkretnych stołów ktore znalazłem tylko na VP. I tak trafiłęm na ten turtorial:

http://www.youtube.com/watch?v=GZtkOvb8YnY
oraz jego drugą część
http://www.youtube.com/watch?v=oefbmfI0mNA

i... praktycznie od ręki wszystko zagadało jak trzeba.
Koleś tłumaczy po ludzku i wtedy zrozumiałem o co chodzi.
Natomiast ostatnio dowiedziałem się ze UVP jest passe i terez db2b rządzi do backglass ale jeszcze nie zdążyłem odpalić

Dzięki wszystkim za ciepłe słowa. Natomiast w chwili obecnej Visual przegrał z Pinball Arcade i łupię non stop w TOTAN (bo to jedyny stół bez ograniczneń punktów w darmowej wersji). Szerzej opisałem moją opinię w innym wątku. Jak odpalisz PA w pionie to wygrywa z VP.

Czekam z zakupem PA na oficjalną wersję wspierającą skrzyniową opcję jak już się wyjaśni czy będzie ona działać na 3 czy na 2 monitorach czy z prawdziwym DMD itp.

Tytek
Posty: 37
Rejestracja: 2014-03-11, 13:34
Lokalizacja: Łuków

Post autor: Tytek » 2014-03-16, 23:16

Witam
Już miałem zakładać nowy wątek a tu znalazłem podobny

Busol czy możesz podać mi jaka jest szerokość tej obudowy po flipperze i na jakiej wysokości od ziemi są boczne przyciski od flippera oraz jeśli to nie tajemnica to ile dałeś za obudowę.

Przymierzam się do budowy takiego flippera i zastanawiam się czy taniej wyjdzie kupić pustą obudowę czy zbudować ją od podstaw.

Nie mam skąd pobrać wymiarów, niestety u mnie w mieście nie ma klubu lub salonu gdzie można by pograć na automatach arcade lub flipperach i ew. pobrać wymiary. Są tylko kręgielnie bilardy i HotSpoty.
Kiedyś było ich pełno, chyba te czasy już nie wrócą.

Na playfield mam telewizor Full HD 42cale kąt widzenia 178stopni w pionie i poziomie, na backglass będę szukał telewizora LCD 32 cale i na wyświetlacz DMD mam monitor LCD 15 cali.

Resztę wymiarów dopasowałem do wymiarów wyświetlaczy tak jak na rysunku poniżej.
Poniżej również mój poprzedni projekt - Automat Arcade
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Berud
Posty: 786
Rejestracja: 2014-01-19, 17:21
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: Berud » 2014-03-16, 23:56

Tytek pisze:Witam
Już miałem zakładać nowy wątek a tu znalazłem podobny

Busol czy możesz podać mi jaka jest szerokość tej obudowy po flipperze i na jakiej wysokości od ziemi są boczne przyciski od flippera oraz jeśli to nie tajemnica to ile dałeś za obudowę.

Przymierzam się do budowy takiego flippera i zastanawiam się czy taniej wyjdzie kupić pustą obudowę czy zbudować ją od podstaw.

Nie mam skąd pobrać wymiarów, niestety u mnie w mieście nie ma klubu lub salonu gdzie można by pograć na automatach arcade lub flipperach i ew. pobrać wymiary. Są tylko kręgielnie bilardy i HotSpoty.
Kiedyś było ich pełno, chyba te czasy już nie wrócą.

Na główny pulpit mam telewizor Full HD 42cale kąt widzenia 178stopni w pionie i poziomie, na translite będę szukał telewizora LCD 32 cale i na wyświetlacz DMD mam monitor LCD 15 cali.

Resztę wymiarów dopasowałem do wymiarów wyświetlaczy tak jak na rysunku.

Obrazek

A to mój poprzedni projekt - Automat Arcade

Obrazek

witam na forum, ładny arcade, ale mało zdjęć:)

Tytek
Posty: 37
Rejestracja: 2014-03-11, 13:34
Lokalizacja: Łuków

Post autor: Tytek » 2014-03-17, 10:55

Parę kolejnych zdjęć

posiada boczne przyciski co by sobie na flipperze pograć

w wolnych chwilach jeszcze go przerabiam, dodałem kółka do transportu, wystarczy go do tyłu przechylić i można transportować na kółkach bo jednak trochę waży

dodałem uchwyty na napoje :)

wstawiłem większy monitor, było 17cali teraz jest 19 cali, kupiłem na ebayu nowe białe przyciski dla jednego i dwóch graczy i nowe joysticki, teraz są nie do zajeżdżenia :)

Berud może wiesz gdzie można kupić pustą obudowę po flipperze i po ile one stoją
masz może wymiary takiej obudowy albo czy masz może możliwość zmierzyć jakiegoś flippera, chodzi mi o główne wymiary te co na rysunku.
Może są jakieś strony gdzie można pobrać rysunki techniczne albo projekty stołów do flippera.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Flippery inaczej czyli alternatywa dla prawdziwych stołów.”