Forum Flipperowe flippery.org.pl Strona Główna
 Strona główna PSF   FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 


Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: NEX
2015-03-19, 01:21
nagrywanie romow
Autor Wiadomość
mezik 


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 10 Kwi 2013
Posty: 1637
Skąd: Kraków
Wysłany: 2013-09-21, 02:20   nagrywanie romow

Witam, czy ktoś ma nagrywarke romów i kostki i może mi nagrać romik do flippera?
Mam niemiecka wersje i oczy mnie od tego bolą :/ a bardzo chciałbym miec wersję angielska.
Oczywiście odpłatnie.
_________________
Mezik
 
     
dyleck 

Pomógł: 4 razy
Wiek: 38
Dołączył: 03 Kwi 2012
Posty: 918
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-09-21, 08:43   

Kości nowych nie musisz kupować. Stare można skasować i na nie nagrać program. Ja korzystałem z usług Andrzeja z Radomia.
 
     
unitradiorazrk 
IT/Elektronik


Wiek: 35
Dołączył: 03 Sty 2014
Posty: 53
Skąd: Kluczbork
Wysłany: 2014-01-03, 13:48   

Przy kupnie dodatkowej lub nowej kości eprom warto zastanowić się nad 2x większą pojemnością. Można wtedy wpisać obydwa wsady i przełączać je mechanicznie na nowej linii - taki multilanguage. Przełącznikiem może być zwykły switch mechaniczny oraz rezystor 1/4Watt o wartości dowolnej z zakresu 1k - 10k Ohm.
Można także wstawić jeden obok drugiego i także przełączać je mechanicznie. W tym wypadku najprościej będzie zastosować przełącznik w postaci zworek wpinanych w złącza kołkowe.
_________________
http://unitra-diora.cba.pl/
 
 
     
Siwy 


Dołączył: 06 Lis 2012
Posty: 200
Skąd: mało.Polska
Wysłany: 2014-03-18, 20:49   

chcę wrzucić eprom z nowym softem, nie chcę kasować starego, wolałbym kupić i zaprogramować nowy,
na mojej kostce jest oznaczenie 27C040-10
na allegro znalazłem coś takiego: AT29C040A
krótkie pytanie, nada się?
czy to A na końcu to coś ważnego? :-)
_________________
XIX
 
     
Pinball Wizard 
NAPRAWIACZ


Pomógł: 79 razy
Wiek: 59
Dołączył: 10 Lut 2014
Posty: 1308
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2014-03-19, 06:44   

Też mogę Ci nagrać ROM'y. Podaj, do jakiej maszyny, to powiem Ci czy nowe kości są osiągalne i po ile.

AT29CXX to jest Flash ROM Atmel'a, a Ty potrzebujesz EPROM 27CXX. 27C040 używane można kupić po kilkanaście zł.
_________________
I'm not totally useless. I can be used as a bad example.
 
     
Siwy 


Dołączył: 06 Lis 2012
Posty: 200
Skąd: mało.Polska
Wysłany: 2014-03-19, 11:13   

dzięki za ofertę ale mieszkasz za daleko :-)
znajomy powiedział mi, że kostki 27Cxxx kasuje się za pomocą uv, niestety on nie ma takiego programatora (przystawki) i sugerował, że zamiennie można zastosować 29Cxxx, które podobno kasuje się elektronicznie i on (na willem-ie) mógłby mi taką kość zaprogramować

podsumowując mam pytanie, czy epromy do flippera można kasować tylko za pomocą uv czy są jakieś zamienniki?
_________________
XIX
 
     
mezik 


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 10 Kwi 2013
Posty: 1637
Skąd: Kraków
Wysłany: 2014-03-19, 11:19   

Mozna je skasowac za pomoca mlotka ale to kasowanie doszczetne :)
_________________
Mezik
 
     
Pinball Wizard 
NAPRAWIACZ


Pomógł: 79 razy
Wiek: 59
Dołączył: 10 Lut 2014
Posty: 1308
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2014-03-19, 11:42   

Nie można zamiast 27C040 dać 29C040 ze względu na inne wyprowadzenia. Można dać AT27C040 ale jest to kość jednokrotnie programowalna. Odległość dla przewoźników nie jest dziś problemem.
_________________
I'm not totally useless. I can be used as a bad example.
 
     
mezik 


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 10 Kwi 2013
Posty: 1637
Skąd: Kraków
Wysłany: 2014-03-19, 11:55   

W krakowie nagrywaja roma za 5 zl. Kasowanie za darmo. Na wroclawskiej.
_________________
Mezik
 
     
Siwy 


Dołączył: 06 Lis 2012
Posty: 200
Skąd: mało.Polska
  Wysłany: 2014-03-19, 13:19   

właśnie to miałem na myśli pisząc, że Wizzard mieszka za daleko :-)
i na tym pewnie zakończę moje kombinacje

a taki EPROM - Allegro by się nadał?
_________________
XIX
 
     
Pinball Wizard 
NAPRAWIACZ


Pomógł: 79 razy
Wiek: 59
Dołączył: 10 Lut 2014
Posty: 1308
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2014-03-19, 13:47   

Siwy napisał/a:
a taki EPROM - Allegro by się nadał?


Jak najbardziej.

EDIT
Czyżbyś sugerował, że jestem drogi??
_________________
I'm not totally useless. I can be used as a bad example.
Ostatnio zmieniony przez Pinball Wizard 2014-03-19, 16:52, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
marcinkg 
MKG


Wiek: 28
Dołączył: 12 Wrz 2011
Posty: 915
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2014-03-19, 15:33   

wysylka za 8zl w kopercie babelkowej i po problemie ;)
_________________
http://www.pinballowners.com/marcinkg
 
     
dioda2000 
NAPRAWIACZ


Pomógł: 4 razy
Wiek: 38
Dołączył: 30 Mar 2012
Posty: 121
Skąd: Zachodniopomorskie
Wysłany: 2018-02-02, 14:06   

Stary temat, ale jeżeli komuś się nie chce czekać na kasowanie 27C040 bo trochę to trwa lub nie ma kasowarki to polecam coś takiego https://www.eliptor.pl/p7...40-c-do-85.html , ponieważ w 29F040 trzeba zamienić adres A18 z pin 1 na 31 jak to ma 27C040 oczywiście pamiętając że pin 1 i 31 unieść do góry aby nie miały kontaktu z podstawką a w miejsce pin 31 do podstawki podłączyć A18 czyli pin 1, trochę zakręciłem, jak coś to PinballWizard popraw mnie :)
Ostatnio zmieniony przez dioda2000 2018-02-02, 17:19, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Pinball Wizard 
NAPRAWIACZ


Pomógł: 79 razy
Wiek: 59
Dołączył: 10 Lut 2014
Posty: 1308
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2018-02-02, 16:28   

dioda2000 napisał/a:
... PinballWizard popraw mnie :)

Ja nie jestem od poprawiania tylko od pomagania. Jeśli piszesz poradę, to dobrze się do tego przygotuj. Zła porada jest gorsza od braku porady.
_________________
I'm not totally useless. I can be used as a bad example.
 
     
dioda2000 
NAPRAWIACZ


Pomógł: 4 razy
Wiek: 38
Dołączył: 30 Mar 2012
Posty: 121
Skąd: Zachodniopomorskie
Wysłany: 2018-02-02, 17:07   

Pinball Wizard napisał/a:
dioda2000 napisał/a:
... PinballWizard popraw mnie :)

Ja nie jestem od poprawiania tylko od pomagania. Jeśli piszesz poradę, to dobrze się do tego przygotuj. Zła porada jest gorsza od braku porady.


Racja :mrgreen: porada jest OK więc proszę się nie obawiać.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Theme xandgrey created by spleen modified v0.3 by warna

Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 13