Tilt Swicht Closed

awarie, problemy z działaniem flippera
p-25
Posty: 13
Rejestracja: 2018-11-18, 11:49
Lokalizacja: polanica

Tilt Swicht Closed

Post autor: p-25 » 2019-04-17, 23:29

Wtam!

Zakupiłem flipera system (Gottlieb'89) maszyna po włączeniu jest wygaszona nic nie działa poza wyświetlaniem napisu" tilt switch closed". Poradźcie od czego zacząć żeby uruchomić. Być może to błahostka

Awatar użytkownika
dioda2000
Naprawiacz
Posty: 160
Rejestracja: 2012-03-30, 08:27
Lokalizacja: Zachodniopomorskie

Post autor: dioda2000 » 2019-04-18, 00:08

Teoretycznie problem może być prosty, sprawdź na początek czy TILT (metalowa gruszka) po lewej lub prawej stronie drzwiczek nie styka sie cały czas z metalową obręczą lub czy o ile występuje kulka w metalowej prowadnicy która załącza TILT podczas uniesienia przedniej części flippera za wysoko lub nie jest zwarty switch na stałe, później to już będzie problem zwartego przewodu TILT-a lub problem z układem na PCB, sprawdź najpierw proste rzeczy i daj znać, chętnie Ci pomogę. Przy okazji podaj tytuł maszyny to będzie łatwiej.
Pozdrawiam
Flippery,Arcade,Amiga,Nintendo,Commodore,Atari, all RETRO GAMES

p-25
Posty: 13
Rejestracja: 2018-11-18, 11:49
Lokalizacja: polanica

Post autor: p-25 » 2019-04-18, 10:52

Fliper to Big House. Swicht i gruszka ok, kulki nie mam w ogóle więc to raczej nie to. Pewnie na PCB.

Awatar użytkownika
dioda2000
Naprawiacz
Posty: 160
Rejestracja: 2012-03-30, 08:27
Lokalizacja: Zachodniopomorskie

Post autor: dioda2000 » 2019-04-18, 11:12

Ok, jest to system 80B na którym spędziłem spoooro czasu przy reanimacji GENESIS, VICTORY itp, więc raczej do ogarnięcia, przeanalizuję schemat i dam znać, sprawdź jeszcze SLAM TILT na drzwiczkach czy też nie jest zwarty pytanie czy orientujesz sie trochę w w elektronice żebyś przypadkiem czegoś bardziej nie uszkodził, być może będzie potrzeba wymiany czegoś na PCB, przy okazji sprawdź czy akumulator nie jest rozlany jeżeli nie to wylutuj go ponieważ często w tych systemach najwięcej biedy robi akumulator.
Flippery,Arcade,Amiga,Nintendo,Commodore,Atari, all RETRO GAMES

mizet102
Naprawiacz
Posty: 230
Rejestracja: 2014-05-02, 22:22
Lokalizacja: Tarnów

Post autor: mizet102 » 2019-04-20, 08:22

Coś mi tu nie pasuje. Jeśli się nie mylę, to akurat dla Sys.80B styk Slam jest wyjątkowo typu NC? O ile dobrze pamietam to ten switch zwierałem na płycie podczas uruchamiania gry na stole. Nie pamiętam dokładnie co się działo gdy ten styk był OPEN. Ale chyba brak było sterowania wyświetlaczami.
Rozumując w ten sposób oznacza, że SLAM jest OK.
mizet102

Awatar użytkownika
dioda2000
Naprawiacz
Posty: 160
Rejestracja: 2012-03-30, 08:27
Lokalizacja: Zachodniopomorskie

Post autor: dioda2000 » 2019-04-20, 10:39

Sprawdziłem, SLAM TILT musi być zwarty, inaczej "SLAM SWITCH OPEN" ale to osobny obwód więc nie ma to znaczenia w tym przypadku, odłącz wtyczkę A1-J5 (przynajmniej u mnie tak jest opisana) od złącza J5 (na CPU PCB) i daj znać co się zmieniło a następnie A1-J6 (J6 na PCB) i daj znać co się zmieniło.
Flippery,Arcade,Amiga,Nintendo,Commodore,Atari, all RETRO GAMES

p-25
Posty: 13
Rejestracja: 2018-11-18, 11:49
Lokalizacja: polanica

Post autor: p-25 » 2019-04-23, 20:30

Sprawdziłem,nic się nie zmieniło!!!

Awatar użytkownika
dioda2000
Naprawiacz
Posty: 160
Rejestracja: 2012-03-30, 08:27
Lokalizacja: Zachodniopomorskie

Post autor: dioda2000 » 2019-04-23, 23:29

Skoro przy odłączonych wtyczkach objaw bez zmian to leży Z14 lub Z11 najlepiej wymienić oba bo jeżeli to nie pomoże to już gorzej bo następny jest RIOT U4 (często miałem częściowo uszkodzone U4 i to nie jest rzadkość)
Flippery,Arcade,Amiga,Nintendo,Commodore,Atari, all RETRO GAMES

p-25
Posty: 13
Rejestracja: 2018-11-18, 11:49
Lokalizacja: polanica

Post autor: p-25 » 2019-05-09, 13:27

Ok tylko gdzie ja takie dostane bo patrzyłem na allegro itd. i nie ma. Dlatego nie mogę odpisać czy to faktycznie usterka dotyczy tego.

Awatar użytkownika
dioda2000
Naprawiacz
Posty: 160
Rejestracja: 2012-03-30, 08:27
Lokalizacja: Zachodniopomorskie

Post autor: dioda2000 » 2019-05-09, 18:18

Jeżeli chodzi u układy Z11 i Z14 to są bez problemu dostępne pełno ich na allegro tj. 7404 i 7400 natomiast układy RIOT R6532 to ja kupowałem na aliexpress i raczej na miejscu nie kupisz chyba że ktoś ci odsprzeda, ale najpierw zacznij od Z11 i Z14.
Flippery,Arcade,Amiga,Nintendo,Commodore,Atari, all RETRO GAMES

p-25
Posty: 13
Rejestracja: 2018-11-18, 11:49
Lokalizacja: polanica

Post autor: p-25 » 2019-05-09, 22:14

Tak ale szukałem tam na allegro po "swoich" oznaczeniach z płytki i nie ma czy to nie przeszkadza jak są inne?
Załączniki
m.jpg

York
Posty: 281
Rejestracja: 2011-11-30, 16:39
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój

Post autor: York » 2019-05-09, 22:46

Nie przeszkadza.Polska firma z czasów komuny CEMI produkowała te najprostsze układy cyfrowe i co najlepsze w latach 80' były ciężkie do zdobycia :-)

Awatar użytkownika
dioda2000
Naprawiacz
Posty: 160
Rejestracja: 2012-03-30, 08:27
Lokalizacja: Zachodniopomorskie

Post autor: dioda2000 » 2019-05-09, 23:31

np. UCY7404 i UCY7400 najprawdopodobniej Z14 będzie problemem ale nie zaszkodzi też Z11 wymienić, możesz zapytać w miejscowych sklepach elektronicznych o ile są w pobliżu i daj znać.
Pozdr.
Flippery,Arcade,Amiga,Nintendo,Commodore,Atari, all RETRO GAMES

p-25
Posty: 13
Rejestracja: 2018-11-18, 11:49
Lokalizacja: polanica

Post autor: p-25 » 2019-05-14, 20:41

Ok mam już te 7400 i 7404 tylko który ma być który w sensie który jakie Z?

Awatar użytkownika
dioda2000
Naprawiacz
Posty: 160
Rejestracja: 2012-03-30, 08:27
Lokalizacja: Zachodniopomorskie

Post autor: dioda2000 » 2019-05-14, 23:52

Z14-7400 a Z11-7404 na płycie PCB masz oznaczenia Z..
Flippery,Arcade,Amiga,Nintendo,Commodore,Atari, all RETRO GAMES

ODPOWIEDZ

Wróć do „Awaria! - prośba o pomoc”