Forum Flipperowe flippery.org.pl Strona Główna
 Strona główna PSF   FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 


Poprzedni temat «» Następny temat
Tilt Swicht Closed
Autor Wiadomość
p-25 

Dołączył: 18 Lis 2018
Posty: 13
Skąd: polanica
Wysłany: 2019-04-17, 23:29   Tilt Swicht Closed

Wtam!

Zakupiłem flipera system (Gottlieb'89) maszyna po włączeniu jest wygaszona nic nie działa poza wyświetlaniem napisu" tilt switch closed". Poradźcie od czego zacząć żeby uruchomić. Być może to błahostka
 
     
dioda2000 
NAPRAWIACZ


Pomógł: 7 razy
Wiek: 39
Dołączył: 30 Mar 2012
Posty: 159
Skąd: Zachodniopomorskie
Wysłany: 2019-04-18, 00:08   

Teoretycznie problem może być prosty, sprawdź na początek czy TILT (metalowa gruszka) po lewej lub prawej stronie drzwiczek nie styka sie cały czas z metalową obręczą lub czy o ile występuje kulka w metalowej prowadnicy która załącza TILT podczas uniesienia przedniej części flippera za wysoko lub nie jest zwarty switch na stałe, później to już będzie problem zwartego przewodu TILT-a lub problem z układem na PCB, sprawdź najpierw proste rzeczy i daj znać, chętnie Ci pomogę. Przy okazji podaj tytuł maszyny to będzie łatwiej.
Pozdrawiam
_________________
Flippery,Arcade,Amiga,Nintendo,Commodore,Atari, all RETRO GAMES
  
 
     
p-25 

Dołączył: 18 Lis 2018
Posty: 13
Skąd: polanica
Wysłany: 2019-04-18, 10:52   

Fliper to Big House. Swicht i gruszka ok, kulki nie mam w ogóle więc to raczej nie to. Pewnie na PCB.
 
     
dioda2000 
NAPRAWIACZ


Pomógł: 7 razy
Wiek: 39
Dołączył: 30 Mar 2012
Posty: 159
Skąd: Zachodniopomorskie
Wysłany: 2019-04-18, 11:12   

Ok, jest to system 80B na którym spędziłem spoooro czasu przy reanimacji GENESIS, VICTORY itp, więc raczej do ogarnięcia, przeanalizuję schemat i dam znać, sprawdź jeszcze SLAM TILT na drzwiczkach czy też nie jest zwarty pytanie czy orientujesz sie trochę w w elektronice żebyś przypadkiem czegoś bardziej nie uszkodził, być może będzie potrzeba wymiany czegoś na PCB, przy okazji sprawdź czy akumulator nie jest rozlany jeżeli nie to wylutuj go ponieważ często w tych systemach najwięcej biedy robi akumulator.
_________________
Flippery,Arcade,Amiga,Nintendo,Commodore,Atari, all RETRO GAMES
  
 
     
mizet102 
NAPRAWIACZ
mizet

Pomógł: 31 razy
Dołączył: 02 Maj 2014
Posty: 229
Skąd: Tarnów
Wysłany: 2019-04-20, 08:22   

Coś mi tu nie pasuje. Jeśli się nie mylę, to akurat dla Sys.80B styk Slam jest wyjątkowo typu NC? O ile dobrze pamietam to ten switch zwierałem na płycie podczas uruchamiania gry na stole. Nie pamiętam dokładnie co się działo gdy ten styk był OPEN. Ale chyba brak było sterowania wyświetlaczami.
Rozumując w ten sposób oznacza, że SLAM jest OK.
_________________
mizet102
  
 
     
dioda2000 
NAPRAWIACZ


Pomógł: 7 razy
Wiek: 39
Dołączył: 30 Mar 2012
Posty: 159
Skąd: Zachodniopomorskie
Wysłany: 2019-04-20, 10:39   

Sprawdziłem, SLAM TILT musi być zwarty, inaczej "SLAM SWITCH OPEN" ale to osobny obwód więc nie ma to znaczenia w tym przypadku, odłącz wtyczkę A1-J5 (przynajmniej u mnie tak jest opisana) od złącza J5 (na CPU PCB) i daj znać co się zmieniło a następnie A1-J6 (J6 na PCB) i daj znać co się zmieniło.
_________________
Flippery,Arcade,Amiga,Nintendo,Commodore,Atari, all RETRO GAMES
  
 
     
p-25 

Dołączył: 18 Lis 2018
Posty: 13
Skąd: polanica
Wysłany: 2019-04-23, 20:30   

Sprawdziłem,nic się nie zmieniło!!!
 
     
dioda2000 
NAPRAWIACZ


Pomógł: 7 razy
Wiek: 39
Dołączył: 30 Mar 2012
Posty: 159
Skąd: Zachodniopomorskie
Wysłany: 2019-04-23, 23:29   

Skoro przy odłączonych wtyczkach objaw bez zmian to leży Z14 lub Z11 najlepiej wymienić oba bo jeżeli to nie pomoże to już gorzej bo następny jest RIOT U4 (często miałem częściowo uszkodzone U4 i to nie jest rzadkość)
_________________
Flippery,Arcade,Amiga,Nintendo,Commodore,Atari, all RETRO GAMES
 
     
p-25 

Dołączył: 18 Lis 2018
Posty: 13
Skąd: polanica
Wysłany: 2019-05-09, 13:27   

Ok tylko gdzie ja takie dostane bo patrzyłem na allegro itd. i nie ma. Dlatego nie mogę odpisać czy to faktycznie usterka dotyczy tego.
 
     
dioda2000 
NAPRAWIACZ


Pomógł: 7 razy
Wiek: 39
Dołączył: 30 Mar 2012
Posty: 159
Skąd: Zachodniopomorskie
Wysłany: 2019-05-09, 18:18   

Jeżeli chodzi u układy Z11 i Z14 to są bez problemu dostępne pełno ich na allegro tj. 7404 i 7400 natomiast układy RIOT R6532 to ja kupowałem na aliexpress i raczej na miejscu nie kupisz chyba że ktoś ci odsprzeda, ale najpierw zacznij od Z11 i Z14.
_________________
Flippery,Arcade,Amiga,Nintendo,Commodore,Atari, all RETRO GAMES
  
 
     
p-25 

Dołączył: 18 Lis 2018
Posty: 13
Skąd: polanica
Wysłany: 2019-05-09, 22:14   

Tak ale szukałem tam na allegro po "swoich" oznaczeniach z płytki i nie ma czy to nie przeszkadza jak są inne?

m.jpg
Plik ściągnięto 18 raz(y) 189,93 KB

  
 
     
York 

Pomógł: 5 razy
Dołączył: 30 Lis 2011
Posty: 276
Skąd: Jastrzębie Zdrój
Wysłany: 2019-05-09, 22:46   

Nie przeszkadza.Polska firma z czasów komuny CEMI produkowała te najprostsze układy cyfrowe i co najlepsze w latach 80' były ciężkie do zdobycia :-)
 
     
dioda2000 
NAPRAWIACZ


Pomógł: 7 razy
Wiek: 39
Dołączył: 30 Mar 2012
Posty: 159
Skąd: Zachodniopomorskie
Wysłany: 2019-05-09, 23:31   

np. UCY7404 i UCY7400 najprawdopodobniej Z14 będzie problemem ale nie zaszkodzi też Z11 wymienić, możesz zapytać w miejscowych sklepach elektronicznych o ile są w pobliżu i daj znać.
Pozdr.
_________________
Flippery,Arcade,Amiga,Nintendo,Commodore,Atari, all RETRO GAMES
 
     
p-25 

Dołączył: 18 Lis 2018
Posty: 13
Skąd: polanica
Wysłany: 2019-05-14, 20:41   

Ok mam już te 7400 i 7404 tylko który ma być który w sensie który jakie Z?
 
     
dioda2000 
NAPRAWIACZ


Pomógł: 7 razy
Wiek: 39
Dołączył: 30 Mar 2012
Posty: 159
Skąd: Zachodniopomorskie
Wysłany: 2019-05-14, 23:52   

Z14-7400 a Z11-7404 na płycie PCB masz oznaczenia Z..
_________________
Flippery,Arcade,Amiga,Nintendo,Commodore,Atari, all RETRO GAMES
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Theme xandgrey created by spleen modified v0.3 by warna

Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 15