Dr. Who nie działa wiersz switch J208-7

awarie, problemy z działaniem flippera
Awatar użytkownika
mucha
Posty: 1436
Rejestracja: 2010-12-13, 16:58
Lokalizacja: Lubuskie

Post autor: mucha » 2019-01-19, 22:42

mizet102 pisze:Po uzyskaniu informacji, że tylko sw 73 nie działa sprawdzamy dalej.
Maszyna na TEST switch, pulpit do góry. Wyjmij wtyczkę J3 z płytki opto i sprawdź napięcia na J3-10 oraz na J3-4. Ma być ok 12V. Jeśli nie ma na którymś to przerwa w połączeniu do PCB. Jeśli są obydwa napięcia to zewrzeć te piny poprzez diodę. Anoda na J3-10 natomiast katoda na J3-4. Powinien sie odezwać sw73.
Jeśli sie odezwał ten sw. to prawdopodobnie uszk. układ U1 lub D3 na płytce opto. Diodę łatwo sprawdzić a uklad do wymiany. Zakładam, ze brak zimnych lutów w tym obwodzie.
Napięcia są, na J10 nawet delikatnie powyżej 12V,
Podczas testu z diodą, switch się odezwał ,
czyli zabieram się za D3 i U1 :-)

mizet102
Naprawiacz
Posty: 230
Rejestracja: 2014-05-02, 22:22
Lokalizacja: Tarnów

Post autor: mizet102 » 2019-01-19, 22:58

OK. Ameryka.
mizet102

Awatar użytkownika
mucha
Posty: 1436
Rejestracja: 2010-12-13, 16:58
Lokalizacja: Lubuskie

Post autor: mucha » 2019-01-22, 19:17

Dioda D3 wymieniona i wreszcie opto switch 73 działa,
Dziękuję za pomoc mizet102 :-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Awaria! - prośba o pomoc”