Forum Flipperowe flippery.org.pl Strona Główna
 Strona główna PSF   FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 


Poprzedni temat «» Następny temat
Gottlieb system 80b nieprawidłowe wartości hi-score
Autor Wiadomość
dioda2000 
NAPRAWIACZ


Pomógł: 6 razy
Wiek: 38
Dołączył: 30 Mar 2012
Posty: 146
Skąd: Zachodniopomorskie
Wysłany: 2018-10-20, 10:09   

kris52 napisał/a:
Wstaw zdjęcie całej płyty z 2 stron.
TC1p35 może się łączyć jeszcze z punktem zwory E3 w zależności od pamięci eprom.


Wg schematu BMS na to wychodzi, ale w zasadzie to nie jest problem tej zwory E3 (to tylko taka moja opcja jeżeli jest pamięć 2732 to OK), tu gdzieś z pamięcią i to z czym się łączy, bez sondy trochę ciężko coś stwierdzić, ale trochę ten przewód co biegnie od pamięci przeciska się dziwnie między resztą pinów.
  
 
     
kris52 
Naprawiacz gier

Pomógł: 2 razy
Wiek: 47
Dołączył: 03 Lut 2013
Posty: 40
Skąd: Jaworzno
Wysłany: 2018-10-20, 10:16   

Tc1p35 (adres15) jak by miało zwarcie z Tc1p36(adres0) to by fliper raczej nie odpalił ale z Tc1p34 (adres14) to mogło by robić takie zamieszanie.
 
     
dioda2000 
NAPRAWIACZ


Pomógł: 6 razy
Wiek: 38
Dołączył: 30 Mar 2012
Posty: 146
Skąd: Zachodniopomorskie
Wysłany: 2018-10-20, 10:23   

kris52 napisał/a:
Tc1p35 (adres15) jak by miało zwarcie z Tc1p36(adres0) to by fliper raczej nie odpalił ale z Tc1p34 (adres14) to mogło by robić takie zamieszanie.


Całkiem możliwe zwłaszcza widać jak ten przewód jest przylutowany do TC1 aż ciarki przechodzą hehehe :-o to na pewno trzeba poprawić.
  
 
     
bms
noob


Dołączył: 18 Gru 2017
Posty: 61
Skąd: Krk
Wysłany: 2018-10-20, 12:49   

Wrzucam zdjęcia płyty https://1drv.ms/f/s!Aq9sTDA9-RWWgasN7gyYGLqHzaocGw

Wypiąłem podstawkę TC1 i sytuacja się nie zmieniła. Napięcie tylko na pin 20 RAM spadło o 1 V.

Ten dłuższy przewód nigdzie nie zwiera. Ta przeróbka jest "firmowa". Myślałem, że ktoś to dorobił, ale znalazłem w necie oficjalną instrukcję jej wykonania. Tam od frontu po prawej jest przecięta jeszcze ścieżka. Wszystko zgodnie z tą instrukcją.

Ten krótszy przewód to moje dzieło w związku z niskim napięciem na pin 19 RAM. Także nigdzie nie zwiera.

Przypominam, że awaria powstałą po ingerencji w okolicach baterii. Tą podstawkę wyciągałem i nic się nie zmieniło. Wlutowałem ją na nowo.
 
     
kris52 
Naprawiacz gier

Pomógł: 2 razy
Wiek: 47
Dołączył: 03 Lut 2013
Posty: 40
Skąd: Jaworzno
Wysłany: 2018-10-20, 13:59   

Na zdjęciach nic nie widać niepokojącego. Teraz to albo sonda logiczna albo oscyloskop był by potrzebny lub wymiana na chybił-trafił układów z36,z4,z8,z1
  
 
     
dioda2000 
NAPRAWIACZ


Pomógł: 6 razy
Wiek: 38
Dołączył: 30 Mar 2012
Posty: 146
Skąd: Zachodniopomorskie
Wysłany: 2018-10-20, 14:32   

Chyba ostatnią rzeczą jaką możesz jeszcze sprawdzić to GND VSS układów Z5, Z1, Z4, Z36, Anoda VR1, R9, oraz VB na Z1 (pin 3,5,13,16) R10, Z4 (pin 14) Z36 (pin 14) Z5 (pin 22) inaczej już sonda lub podmiana układów, czy ta ścieżka w załączniku jest OK ? czy ta dioda z drugiej strony PCB to twoje dzieło ? czy problem powstał przed czy po wlutowaniu tej diody ? kończą się pomysły :-?

sciezka.jpg
Plik ściągnięto 12 raz(y) 225,53 KB

  
 
     
bms
noob


Dołączył: 18 Gru 2017
Posty: 61
Skąd: Krk
Wysłany: 2018-10-21, 16:09   

Właśnie od tej ścieżki zacząłem diagnozowanie. Zachowuje ciągłość, ale nauczony doświadczeniem z paru postów wyżej, przelutuje ją, bo może jednak jest wadliwa.
Dioda jest potrzebna do baterii, żeby nie było ładowania. Wyciągałem ją i nic to nie dało.
Jeśli mam strzelać z układami, to Z36 jest najbliżej kwasu, więc zamówię go. Jest dostępny tylko trzeba czekać... W między czasie zorganizuję sondę.
 
     
dioda2000 
NAPRAWIACZ


Pomógł: 6 razy
Wiek: 38
Dołączył: 30 Mar 2012
Posty: 146
Skąd: Zachodniopomorskie
Wysłany: 2018-10-21, 16:13   

Sprawdź jeszcze te rzeczy co pisałem GND VSS i VB czy są połączenia.
 
     
bms
noob


Dołączył: 18 Gru 2017
Posty: 61
Skąd: Krk
Wysłany: 2018-11-02, 20:18   

Vivat dioda2000 ! Dzięki jego uporowi i cierpliwości maszyna jest w pełni sprawna :) kris52 także prawidłowo wytypował usterkę.

Kupiłem sondę logiczną, sprawdziłem układy. Porównaliśmy moje odczyty z odczytami maszyn diody2000. Okazało się, że układ Z36 jest wadliwy. Nóżki 8 i 9 zablokowały się na H. Wlutowanie podstawki, nowy układ z elektronika za 1,18zł i wszystko śmiga jak powinno. Bateria już zainstalowana - RAM trzyma rekordy.
Wszystkie ścieżki na płycie okazały się sprawne. Ciekawostka - bez Z36 maszyna normalnie działa, z wyłączeniem pamięci.
Dziękuję wszystkim, którzy wypowiedzieli się w temacie.
 
     
dioda2000 
NAPRAWIACZ


Pomógł: 6 razy
Wiek: 38
Dołączył: 30 Mar 2012
Posty: 146
Skąd: Zachodniopomorskie
Wysłany: 2018-11-02, 22:25   

No i gitara :mrgreen:
_________________
Flippery,Arcade,Amiga,Nintendo,Commodore,Atari, all RETRO GAMES
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Theme xandgrey created by spleen modified v0.3 by warna

Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 15