Forum Flipperowe Strona G│ˇwna Forum Flipperowe
flippery.org.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  U┐ytkownicyU┐ytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Nastŕpny temat
Cabinet z pandor─ů
Autor WiadomoŠ
adas_2008 
Raised in arcade

Do│▒czy│: 29 Cze 2018
Posty: 158
Sk▒d: R─ůbie┼ä AB
Wys│any: 2018-06-30, 10:49   Cabinet z pandor─ů

Hej ludziska.

Mia┼é kto┼Ť styczno┼Ť─ç z czym┼Ť takim:

http://allegro.pl/automat...ars_rule_id=201

Warto kupi─ç tak dla syna i troch─Ö dla siebie?

Nie mog─Ö tam wprawdzie odnale┼║─ç Commando ale jest m├│j kochany TROJAN i pewnie du┼╝o innych.

Chcia┼éem tak mie─ç mo┼╝liwo┼Ť─ç stoczy─ç z synem potyczki jak w dawnych czasach na salonie gier.

Co my┼Ťlicie?
 
     
thomy 

Pomˇg│: 3 razy
Do│▒czy│: 03 Lut 2014
Posty: 416
Sk▒d: SK
Wys│any: 2018-06-30, 12:10   

Jak masz w domu wkr─Ötark─Ö i ┼Ťrubokr─Öt to wola┼ébym zrobi─ç ┼éadniejsze, samemu i za 1/3 tej ceny.
_________________
http://www.pinballowners.com/thomy
 
     
adas_2008 
Raised in arcade

Do│▒czy│: 29 Cze 2018
Posty: 158
Sk▒d: R─ůbie┼ä AB
Wys│any: 2018-06-30, 12:32   

jedno i drugie si─Ö pewnie znajdzie ale jak pomy┼Ťl─Ö, ┼╝e drewno kup, dotnij gdzie┼Ť, monitor, p┼éyt─Ö, wszystkie przyciski i dr─ů┼╝ki..... pewnie bym p├│┼é roku to ogarnia┼é :(
nie mam zaci─Öcia do majsterkowania niestety
 
     
thomy 

Pomˇg│: 3 razy
Do│▒czy│: 03 Lut 2014
Posty: 416
Sk▒d: SK
Wys│any: 2018-06-30, 12:43   

Szukaj po og┼éoszeniach, czasem wyskakuj─ů ciekawe projekty albo przerobione oryginalne budy, co nie ka┼╝demu pasuje oczywi┼Ťcie.
Ludzie troch─Ö pograj─ů i im przechodzi, albo kobieta ka┼╝e si─Ö pozby─ç :-) .
_________________
http://www.pinballowners.com/thomy
 
     
Arcade-arena.pl
arcade-arena.pl

Do│▒czy│: 19 Pa╝ 2018
Posty: 15
Sk▒d: Rzesz├│w
Wys│any: 2018-10-19, 13:21   

Jak zrobisz bude ja mam cz─Ö┼Ťci i support pe┼éen.
Osobi┼Ťcie odradzam pandor─Ö do domowego zastosowania.
Lepiej PC ale Raspi.
pozdrawiam
www.arcade-arena.pl
_________________
WWW.ARCADE-ARENA.PL - Wszystko do automat├│w Arcade
 
     
adas_2008 
Raised in arcade

Do│▒czy│: 29 Cze 2018
Posty: 158
Sk▒d: R─ůbie┼ä AB
Wys│any: 2018-10-19, 13:49   

Hej,
Arcade - a dlaczego odradzasz pandor─Ö?
 
     
pizmakus 


Pomˇg│: 1 raz
Do│▒czy│: 29 Mar 2013
Posty: 605
Sk▒d: Warszawa
Wys│any: 2018-10-19, 14:33   

Du┼╝o wi─Öcej towaru uruchomisz korzystaj─ůc z np retropie na rasberry. Arcade stick pod rasberry te┼╝ da si─Ö zbudowac bez wi─Ökszego trudu.
_________________
http://www.pinballowners.com/radomajster
 
     
Arcade-arena.pl
arcade-arena.pl

Do│▒czy│: 19 Pa╝ 2018
Posty: 15
Sk▒d: Rzesz├│w
Wys│any: 2018-10-19, 14:56   

Zgadza si─Ö.
Pandora jest okrojona i ma tony ┼Ťmieci. Chcesz w co┼Ť zagra─ç musisz przewin─ů─ç 500gier. Oczywi┼Ťcie mo┼╝esz zrobi─ç list─Ö gier.
Raspberry czy PC wrzucasz romy kt├│re ci─Ö interesuj─ů i masz swoj─ů list─Ö gier. Mo┼╝esz emulowa─ç r├│┼╝ne platformy, od c64 do ps2 w zale┼╝no┼Ťci od sprz─Ötu. Wrzucasz obrazki, loga i merquee. Nawet mo┼╝esz da─ç filmiki je┼Ťli opanujesz hyperspina.
Zaleta pandory jest taka ze wspinasz w gniazdko i grasz, PC czy raspi trzeba konfigurowa─ç. Kilka godzin tytoriali i youtube ale p├│┼║niej cieszy duzo bardziej.
_________________
WWW.ARCADE-ARENA.PL - Wszystko do automat├│w Arcade
 
     
bms
noob


Do│▒czy│: 18 Gru 2017
Posty: 67
Sk▒d: Krk
Wys│any: 2018-10-19, 19:37   

Pandora 4S gubi klatki. Nie wiem jak z wy┼╝szymi modelami.
 
     
dioda2000 
NAPRAWIACZ


Pomˇg│: 7 razy
Do│▒czy│: 30 Mar 2012
Posty: 160
Sk▒d: Zachodniopomorskie
Wys│any: 2018-10-19, 20:22   

Zdecydowanie te┼╝ odradzam takie wynalazki jak PANDORY kolega kupi┼é automat na tym i po tygodniu zmienili┼Ťmy na PC i MAXIMUS poniewa┼╝ brakowa┼éo wielu kultowych tytu┼é├│w oraz niekt├│re gry mocno cie┼éy, uda┼éo mi si─Ö z┼éama─ç zabezpieczenie RESET PANDORY po minucie kt├│re je┼╝eli wgra┼éo si─Ö inny soft na kart─Ö pami─Öci resetowa┼éo PANDORE ale dali┼Ťmy sobie z ni─ů spok├│j bo po d┼éu┼╝szej walce i tak wysz┼éa lipa, inny soft nic nie pom├│g┼é dalej gry si─Ö cie┼éy dodatkowo trzeba by┼éo konfigurowa─ç wszystkie przyciski i joysticki od nowa.
Zrobi┼éem automat ARCADE na porz─ůdnym PC wgrane ponad 4ty┼Ť. gier ┼╝adna nie muli nawet tekeny i inne 3D jak na moje potrzeby to w pe┼éni wystarcza akurat ja nie zwracam uwagi na szczeg├│┼éy o kt├│rych pisze @Karolina mnie to nie przeszkadza (wiadomo ┼╝e orygina┼é to orygina┼é, ale nie sta─ç mnie na kilkaset p┼éyt PCB oraz tyle miejsca na ich przechowywanie) a bardzo lubi─Ö gra─ç te┼╝ w gry ARCADE z tamtych lat.
Ostatnio zmieniony przez dioda2000 2018-10-20, 02:00, w ca│oÂci zmieniany 1 raz  
 
     
Karolina 


Do│▒czy│a: 21 Sie 2018
Posty: 110
Sk▒d: Stary.K(wlkp)
Wys│any: 2018-10-20, 01:26   

Polecam ,ale jedynie Pandora Box 5s -jest ok, w zale┼╝no┼Ťci do czego potrzebujesz. Jako jedyna jest oryginalnym brandem ze stajni firmy 3A. Posiada 999gier bez mo┼╝liwo┼Ťci dogrania kolejnych. Tylko podr├│bki tego produktu maj─ů mo┼╝liwo┼Ť─ç dogrywania kolejnych gier, za to wszystkie podr├│bki bazuj─ů na Pandorze vol.3, i maj─ů du┼╝o, du┼╝o s┼éabszy procesor o pojedynczym rdzeniu, oraz og├│lnie s┼éabsze parametry "hardware".
Pandora tak naprawdę nadaje się głównie do "rozrywki bez efektu arcade perfekt" , jednak na dużym komfortowym tv LCD, potrafi zaskoczyć wielu.
Na wyj┼Ťciu nie posiada 15khz, oraz jej grafika jest poddawana upscalingowi w czasie rzeczywistym.
Co to oznacza? Nie nadaje się do pełnej i realnej emulacji w cabinetach arcade na tv-crt.

Aby emulowa─ç cabinet z jego crt, potrzeba na wyj┼Ťciu zapewni─ç 15khz+grafik─Ö 240P (320 x 240). Oraz pe┼éne czyste scanlines ,najlepiej bez przeplotu.
Oryginalna Pandora z 3A, jak pisa┼éam, upscaluje hardwarowo w czasie rzeczywistym grafik─Ö. Wi─Öc tego nie zrobi. Do tego w┼éa┼Ťnie wykorzystuje w znacznej mierze sw├│j pot─Ö┼╝ny procesor, i zapasy systemowe. Starsze wersj─Ö ,i te podrobione z racji deficytu systemowego zacinaj─ů si─Ö, gubi─ů klatki, lub posiadaj─ů olbrzymie problemy z emulacj─ů dzwi─Ök├│w ( np. Mortal Kombat, Street Fighter ,,, Itd)
Wcze┼Ťniejsze wersje Pandor do vol4. Mia┼éy opcj─Ö w wersjach sprzeda┼╝owych "arcade" z gniazdem CGA , Najnowsze Pandory ( oryginalne od 3A) wychodz─ů w wersjach pozbawionych takiego wyj┼Ťcia, a pi─ůtka chyba w tej oryginalnej wersji z 3A, nie wysz┼éa wcale w wersji Arcade .
Jednak nawet te wcze┼Ťniejsze wersje z wyj┼Ťciem CGA, jak potwierdzaj─ů kupuj─ůcy. Nie potrafi─ů wiernie odda─ç na wyj┼Ťciu tego co potrzeba.

Reasumuj─ůc: G┼é├│wna wad─ů systemu pandora, jest fakt, i┼╝ nie potrafi ona na telewizorach odwzorowa─ç tzw. scanlines. Czyli realnej siatki skanowania linii, potrzebnej w grach z rozdzielczo┼Ťci─ů 320x240i 15khz.
A wi─Öc je┼╝eli chcesz tworzy─ç cabinet w oparciu o tv CRT. To lepszym rozwi─ůzaniem jest ras bery PI. Tam na wyj┼Ťciu spokojnie otrzymujesz w wi─Ökszo┼Ťci gier sygna┼é 15khz. Jest scanlines, oraz 240p. Wady ,to fakt ze to juz nie b─Ödzie PLUG AND PLAY, jak w przypadku Pandory. Co jest jej najwi─Öksz─ů zalet─ů !

Ja sama jednak lubi─ůc eksperymenty pod┼é─ůczam pandor─Ö 5S do tv LCD 65cali. I powiem ┼╝e nie jednemu szcz─Öka opad┼éa jak zobaczy┼é np. metal slugi. Wielko┼Ť─ç tv robi tu na prawd─Ö fenomenalne efekty. Ale to te┼╝ nie w ka┼╝dej z gier, jest ┼éadnie widoczne. Bo co poniekt├│re maj─ů nazbyt widoczna w tej wielko┼Ťci pixeloz─Ö. I trzeba siedzie─ç minimum 3metry od tv.

Lecz to nie jest real retro arcade game. A jedynie dodatek urozmaicaj─ůcy.

Osobi┼Ťcie polecam zbieranie oryginalnych p┼éyt PCB oraz neo geo MVS z grami.

Lub wersja dla mniej hardcorowych: cabinet+matka neo geo+ kupno z aliexpres cartridge 133 in1 MVS neo geo.
I masz w niewielkich pieni─ů┼╝kach wi─Ökszo┼Ť─ç gier snk neogeo, w praktycznie oryginale arcade na cabinecie ,za par─Ö groszy ! Bo taki cart kosztuje raptem kilkadziesi─ůt $.
S─ů oczywi┼Ťcie jeszcze fajniejsze carty NEO GEO, co maj─ů wszystkie gry w sobie od SNK. Ale one s─ů tylko sprzedawane na kilku stronach w necie, lub na ebay, i kosztuj─ů po 2000z┼é. Jest to wiedza bardziej dla zaawansowanych fan├│w NEOGEO, Potrafi─ů jednak uzyska─ç efekt 99-100% arcade perfekt.
_________________
Im człowiek ma mniej zasad,tym łatwiej je porzuca"(A.Majewski)
Jedni maj─ů pogl─ůdy,inni interesy(K.Kampa)
"Kto hoduje kilka r├│┼╝,kocha pi─Ökno;kto hoduje tysi─ůce–kocha fors─Ö"(W.Grzeszczyk)
----MAYBE YEARS: 85-95 WILL RETURN SOON,,,?!----
 
     
kris52 
Naprawiacz gier

Pomˇg│: 6 razy
Do│▒czy│: 03 Lut 2013
Posty: 58
Sk▒d: Jaworzno
Wys│any: 2018-10-20, 03:11   

Testowa┼é kto┼Ť mo┼╝e Sega Really i nowsze tytu┼éy segi na mame ? Jak mocny sprz─Öt do tego musi by─ç? Odpali┼éem to z 3 lata temu na lapku z I7 intel hd520 i przycina┼éo mi (fakt ┼╝e to sprz─Öt nie do gier). Co do pandory to z tych co widzia┼éem to bardzo du┼╝o gier si─Ö powtarza. Potrafi by─ç po 10 odmian tego samego tytu┼éu a
przewinięcie 500 lub 1000 tytułów to koszmar. Na zarobek też przez to się słabo nadaje chyba że da się blokować
tytuły.
 
     
bms
noob


Do│▒czy│: 18 Gru 2017
Posty: 67
Sk▒d: Krk
Wys│any: 2018-10-20, 10:45   

@Karolina, nie jest mo┼╝liwie uzyskanie scanlines na LCD. Jest to domena wy┼é─ůcznie telewizor├│w CRT. Mo┼╝na za to zastosowa─ç filtr, kt├│ry nak┼éada scanlines na obraz. Przeplot tak┼╝e wyklucza scanlines.

Retro Pie nie jest z┼ée (ma swoje wady), ale jak kto┼Ť chce uzyska─ç najlepszy mo┼╝liwy efekt bez oryginalnego hardware, to tylko GroovyMame. Dzi─Öki niemu gry wy┼Ťwietlane s─ů w oryginalnej rozdzielczo┼Ťci i cz─Östotliwo┼Ťci od┼Ťwie┼╝ania. Do tego w zestawie stary CRT bez ┼╝adnego 100hz, taki co obs┼éu┼╝y max 480i i mamy TEN efekt. Dodam, ┼╝e CRT powinien mie─ç kineskop z shadow mask, a nie aperture grill jak Trinitrony. SM by┼éo stosowane w monitorach arcade.
Komputer do takiego setup'u mo┼╝e by─ç ┼Ťmiesznie s┼éaby.
Wi─Öcej tutaj https://strefapsx.pl/forum/strefa-obrazu/groovymame-co-to-jest-i-z-czym-to-sie-je/
 
     
kris52 
Naprawiacz gier

Pomˇg│: 6 razy
Do│▒czy│: 03 Lut 2013
Posty: 58
Sk▒d: Jaworzno
Wys│any: 2018-10-20, 11:39   

bms napisa│/a:
@Karolina, nie jest mo┼╝liwie uzyskanie scanlines na LCD. Jest to domena wy┼é─ůcznie telewizor├│w CRT. Mo┼╝na za to zastosowa─ç filtr, kt├│ry nak┼éada scanlines na obraz. Przeplot tak┼╝e wyklucza scanlines.

Retro Pie nie jest z┼ée (ma swoje wady), ale jak kto┼Ť chce uzyska─ç najlepszy mo┼╝liwy efekt bez oryginalnego hardware, to tylko GroovyMame. Dzi─Öki niemu gry wy┼Ťwietlane s─ů w oryginalnej rozdzielczo┼Ťci i cz─Östotliwo┼Ťci od┼Ťwie┼╝ania. Do tego w zestawie stary CRT bez ┼╝adnego 100hz, taki co obs┼éu┼╝y max 480i i mamy TEN efekt. Dodam, ┼╝e CRT powinien mie─ç kineskop z shadow mask, a nie aperture grill jak Trinitrony. SM by┼éo stosowane w monitorach arcade.
Komputer do takiego setup'u mo┼╝e by─ç ┼Ťmiesznie s┼éaby.
Wi─Öcej tutaj https://strefapsx.pl/forum/strefa-obrazu/groovymame-co-to-jest-i-z-czym-to-sie-je/


Z Puniszerem i tego typu grami nie miałem problemów ale deat or alive czy sega really versja romów z platformy arcade na 24khz to już inna sprawa a emulator mame miałem kompilowany pod mój procesor.
 
     
bms
noob


Do│▒czy│: 18 Gru 2017
Posty: 67
Sk▒d: Krk
Wys│any: 2018-10-20, 13:55   

Szczerze m├│wi─ůc, to gry arcade 3d ┼Ťrednio mnie interesuj─ů i nie mam ich w automatach, bo wol─Ö wersje konsolowe, dlatego w tej kwestii Ci nie pomog─Ö. Wiem, ┼╝e zawsze jest z nimi problem i trzeba mie─ç ju┼╝ mocnego PC. W laptopie zazwyczaj GPU kuleje. Dodatkowo nie z ka┼╝d─ů "nowsz─ů" gr─ů Mame radzi sobie dobrze.
 
     
WyÂwietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie mo┐esz pisaŠ nowych tematˇw
Nie mo┐esz odpowiadaŠ w tematach
Nie mo┐esz zmieniaŠ swoich postˇw
Nie mo┐esz usuwaŠ swoich postˇw
Nie mo┐esz g│osowaŠ w ankietach
Nie mo┐esz za│▒czaŠ plikˇw na tym forum
Mo┐esz Âci▒gaŠ za│▒czniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapyta˝ do SQL: 12