Forum Flipperowe flippery.org.pl Strona Główna
 Strona główna PSF   FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 


Poprzedni temat «» Następny temat
The shadow nie dzialające opto na battlefield I inne :)
Autor Wiadomość
thugnigga 


Dołączył: 17 Lut 2014
Posty: 248
Skąd: WWA
Wysłany: 2018-06-06, 09:46   

Pinball Wizard napisał/a:
thugnigga napisał/a:
...ktoś ma jakiś pomysł co zrobic z wall targetem? może pęknięty przewód albo któryś bezpiecznik? gdzie jest podłączony wall target (w plątaninie kabli ciężko po nitce do kłębka...

Bezpieczniki nie mają z tym nic wspólnego. W tej plątaninie pomogą Ci kolory przewodów. Jeśli spojrzysz na tabelę switch matrix, to zobaczysz, że każda kolumna i każdy rząd ma inny kolor paska na przewodzie białym (zielonym). Szukaj tylu miejsc lutowania (daisy chain), ile jest w danym rzędzie (kolumnie) switchów. Gdzieś się musiało urwać.


ok dzisiaj się pobawię w detektywa ;) thnx

w instrukcji podają przy wyjaśnieniu każdego błędu żeby sprawdzić bezpieczniki dlatego myślałem ze to może to.
 
 
     
mizet102 
NAPRAWIACZ
mizet

Pomógł: 26 razy
Dołączył: 02 Maj 2014
Posty: 196
Skąd: Tarnów
Wysłany: 2018-06-06, 19:11   

Po co bawić się w detektywa i grzebać w przewodach skoro woltomierz jest nieomylny i szybciej wskaże błąd?
Wyciagnij wtyczke J207 oraz J209. Na wszystkich ośmiu pinach J207 masz mieć ok. 11V a na J209 ok. 5V.
Jeśli tak nie jest to uszkodzenie na płycie. Jeśli natomiast napięcia są poprawne to wkładasz wtyczki i mierzysz napięcia na podejrzanych stykach. Jesli na którymś zabraknie napiecia to z pewnością jest przerwany łańcuch połączeń lub uszkodzona dioda. Łańcuch połączeń b. szybko określisz zerkająć w switch matrix tej maszyny.
Szybka i skuteczna metoda.
W skrajnym przypadku może być uszkodzony układ ULN2803 i nie podaje impulsów pomimo, że napięcie jest poprawne. Dla kontroli tego stanu można wykorzystac LED z rezystorem lub tester CMOS.
Tyle w temacie
_________________
mizet102
 
     
thugnigga 


Dołączył: 17 Lut 2014
Posty: 248
Skąd: WWA
Wysłany: 2018-06-07, 12:36   

mizet102 napisał/a:
Po co bawić się w detektywa i grzebać w przewodach skoro woltomierz jest nieomylny i szybciej wskaże błąd?
Wyciagnij wtyczke J207 oraz J209. Na wszystkich ośmiu pinach J207 masz mieć ok. 11V a na J209 ok. 5V.
Jeśli tak nie jest to uszkodzenie na płycie. Jeśli natomiast napięcia są poprawne to wkładasz wtyczki i mierzysz napięcia na podejrzanych stykach. Jesli na którymś zabraknie napiecia to z pewnością jest przerwany łańcuch połączeń lub uszkodzona dioda. Łańcuch połączeń b. szybko określisz zerkająć w switch matrix tej maszyny.
Szybka i skuteczna metoda.
W skrajnym przypadku może być uszkodzony układ ULN2803 i nie podaje impulsów pomimo, że napięcie jest poprawne. Dla kontroli tego stanu można wykorzystac LED z rezystorem lub tester CMOS.
Tyle w temacie


thnx za pomoc :) dziś się pobawię może mi sie uda ;)
 
 
     
thugnigga 


Dołączył: 17 Lut 2014
Posty: 248
Skąd: WWA
Wysłany: 2018-06-07, 19:52   

mizet102 napisał/a:
Po co bawić się w detektywa i grzebać w przewodach skoro woltomierz jest nieomylny i szybciej wskaże błąd?
Wyciagnij wtyczke J207 oraz J209. Na wszystkich ośmiu pinach J207 masz mieć ok. 11V a na J209 ok. 5V.
Jeśli tak nie jest to uszkodzenie na płycie. Jeśli natomiast napięcia są poprawne to wkładasz wtyczki i mierzysz napięcia na podejrzanych stykach. Jesli na którymś zabraknie napiecia to z pewnością jest przerwany łańcuch połączeń lub uszkodzona dioda. Łańcuch połączeń b. szybko określisz zerkająć w switch matrix tej maszyny.
Szybka i skuteczna metoda.
W skrajnym przypadku może być uszkodzony układ ULN2803 i nie podaje impulsów pomimo, że napięcie jest poprawne. Dla kontroli tego stanu można wykorzystac LED z rezystorem lub tester CMOS.
Tyle w temacie



No to tak : na j207 wszędzie jest ok 11v. Na j209 1 pin prawie 13. Pozostałe ok 11v. Płytka do wymiany mimo że reszta switchy dziala? I tylko jeden jest felerny ?
 
 
     
mizet102 
NAPRAWIACZ
mizet

Pomógł: 26 razy
Dołączył: 02 Maj 2014
Posty: 196
Skąd: Tarnów
Wysłany: 2018-06-07, 20:13   

Napisałem na pw.
_________________
mizet102
 
     
thugnigga 


Dołączył: 17 Lut 2014
Posty: 248
Skąd: WWA
  Wysłany: 2018-06-08, 08:17   

Udało się :)

mizet102 dzięki za pomoc - bez rozmowy z Tobą nie wpadł bym nigdy co jest nie tak :)

ale od początku.

jak radził mizet102 napięcie zmierzyłem o dziwo dobrze. Podczas rozmowy telefonicznej i przetestowaniu pinów na dwóch wtyczkach, okazało się że do wymiany jest scalak ULN2803A.
rozmowa przebiegała mniej więcej tak (w dużym skrócie):
"masz kogoś kto Ci to wlutuje delikatnie bo tam są cienkie ścieżki?"
"taa ktoś sie znajdzie. ale ale ten scalak jest pod płytką z bateriami?"
"taką białą?"
"nie nie ja mam zieloną.. jak ją odłączę to dopiero wtedy widzę ULC2803A.."
"no, to kilka pln kosztuje wymień to i będzie hulać"
"dzięki ! miłego wieczoru!"

przyglądam się temu scalakowi i wydaje mi się ze można go wyjąc bo jest na innym złączu niż pozostałe.. napisałem do mizeta102 ale zanim odpisał - scalak wyciągnięty, sklep w okolicy znaleziony - plan na dziś miał być prosty - jadę, kupuję za 1,40 pln, wracam do domu po robocie, wciskam go na miejsce i po problemie - świat jest piękny.

ktoś dzwoni - to mizet102 :)
"wiesz co zastanowiło mnie to co powiedziałeś o tej płytce z bateriami - sprawdziłem i Ty masz płytę WPC-S a nie WPC. Zostaw w takim razie scalaka to nie jego wina. musisz szukać gdzieś indziej - zmierz napięcie na switchu 51"
"ok, dzięki jeszcze raz!" - no to znowu jestem w dupie :) wizja bezproblemowej wymiany ULC właśnie prysła. trudno będę grał bez wall targeta..

plus był taki że po wyjęciu i ponownym włożeniu scalaka - zniknął error "check switch 51" mimo że switch nadal nie działał.

nie wiem czemu ale włączyłem test switchy w menu testowym.. biorę miernik przykładam sondy do switcha - i kombinuje jak to zmierzyć ;) przy okazji pstrykam switchem żeby zobaczyć czy wynik pomiaru się zmieni. nagle słyszę magiczny dźwięk z głośników flippera - przy pstrykaniu... DZIAŁA? zabieram sondy - znowu nie działa... WTF?! przyjrzałem się mojej fuszerce jaką wykonałem podczas 30 sekundowego przylutowywania diody do nowego switcha, na kolanie praktycznie w biegu - k.... zimny lut!!!!! (pech chciał że na poprzednim switchu prawdopodobnie też było coś złego z połączeniem - dlatego po wymianie switcha na nowy myślałem że problem leży gdzieś indziej.. i to był błąd).

lutownica z kabury wyjęta, cyna naładowana do magazynku - bam bam poszła kulka na switch 51 i przy okazji jeszcze na 55 który też coś narzekał - niby działał ale error był.

dobra włączam. bile wjechały do ball trough. szyba, lockbar. power on.

trzecie uderzenie bila trafia w wall target - WŁĄCZA SIĘ MAGNES!!!!!! RZUCA BILĄ do sanctum. DZIAŁA! DZIAŁAAAAAA!!!!!!!! :D

ale ale.... dlaczego nie świecą się żarówki pod lewym diverterem i w lewym górnym rogu pf? rzut moim fachowym ;) okiem do instrukcji - hmm lata doświadczenia w naprawianiu flipperów ;D mówią mi że to może być J121 - przyjarana i pęknięta.. fakk już północ.. dobra spróbuje wymienić - bez urządzenia do tego przeznaczonego ;) - kabelek po kabelku wciskałem w konektor. no dobra to przy okazji odlutuje przewody z J120, wyczyszczę piny z cyny i dołączę wtyczkę tak jak to powinno wyglądać. włączam maszynę. działa. świeci. na zegarku po 1wszej w nocy. nie wyspałem się ale jaram się niesamowicie :)

zostało tylko opto od battlefielda - Wizard mam nadzieję, że uda Ci się zaczarować tą płytkę tak żeby działała ;)

jeszcze raz dziękuję mizetowi102 i Wizardowi - panowie jesteście zajebiści :)
 
 
     
mizet102 
NAPRAWIACZ
mizet

Pomógł: 26 razy
Dołączył: 02 Maj 2014
Posty: 196
Skąd: Tarnów
Wysłany: 2018-06-08, 11:20   

Cieszę się z pozytywnego finału sprawy.
Pytałem o białą płytkę, bo ja takie montowałem do naprawionych płyt WPC-S. I na ogół przy wymianie ULN dokładałem podstawkę. Dobrze wiem, zę oryginalna jest w kolorze zielonym.
Powodzenia
_________________
mizet102
 
     
Pinball Wizard 
NAPRAWIACZ


Pomógł: 78 razy
Wiek: 58
Dołączył: 10 Lut 2014
Posty: 1275
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2018-06-08, 14:46   

O kurczę! Kawał beletrystyki popełniłeś! :mrgreen:
_________________
I'm not totally useless. I can be used as a bad example.
 
     
mizet102 
NAPRAWIACZ
mizet

Pomógł: 26 razy
Dołączył: 02 Maj 2014
Posty: 196
Skąd: Tarnów
Wysłany: 2018-06-08, 19:03   

Wytłumacze autorowi tematu dlaczego zniknął error switch pomimo, że styk nadal nie działał.
W systemach Williams jesłi w czasie gry 60 kul dla sys11 oraz 90 kul dla WPC nie zadziała któryś ze styków to system to zasygnalizuje.
W powyższym przypadku śadzę, ze zostały odłączone bateryjki i pamieć SRAM siłą rzeczy została wykasowana. Jesli nadal styk nie bedzie działał to po następnej serii gier komunikat pojawi się ponownie.
Poprawnym rozwiązaniem jest w opcji TEST sprawdzenie konkretnego styku oraz usunięcie ewentualnej blokady dostępu bili do styku np. przerwana gumka czy jakąs niechciana śrubka.
Powyższe dotyczy również OPTO.
_________________
mizet102
 
     
York 

Pomógł: 4 razy
Dołączył: 30 Lis 2011
Posty: 252
Skąd: Jastrzębie Zdrój
Wysłany: 2018-06-09, 00:30   

Tak z ciekawości jakie strony odwiedzasz że wiesz takie rzeczy W systemach Williams jesłi w czasie gry 60 kul dla sys11 oraz 90 kul dla WPC nie zadziała któryś ze styków to system to zasygnalizuje.?Nigdy się nad tym nie zastanawiałem choć wiem że tak jest...
 
     
mizet102 
NAPRAWIACZ
mizet

Pomógł: 26 razy
Dołączył: 02 Maj 2014
Posty: 196
Skąd: Tarnów
Wysłany: 2018-06-09, 07:20   

Polecam strony Manual.
W przypadku The Shadow jest to strona nr 79
_________________
mizet102
 
     
thugnigga 


Dołączył: 17 Lut 2014
Posty: 248
Skąd: WWA
Wysłany: 2018-06-14, 07:58   

mizet102 napisał/a:
Wytłumacze autorowi tematu dlaczego zniknął error switch pomimo, że styk nadal nie działał.
W systemach Williams jesłi w czasie gry 60 kul dla sys11 oraz 90 kul dla WPC nie zadziała któryś ze styków to system to zasygnalizuje.
W powyższym przypadku śadzę, ze zostały odłączone bateryjki i pamieć SRAM siłą rzeczy została wykasowana. Jesli nadal styk nie bedzie działał to po następnej serii gier komunikat pojawi się ponownie.
Poprawnym rozwiązaniem jest w opcji TEST sprawdzenie konkretnego styku oraz usunięcie ewentualnej blokady dostępu bili do styku np. przerwana gumka czy jakąs niechciana śrubka.
Powyższe dotyczy również OPTO.


dzięki za wyjaśnienie, będę pamiętał.

Moja płytka opto od Wizarda wróciła. W końcu brak błędów i wszystko hula tak jak powinno. dziękuję jeszcze raz za pomoc, rady i cierpliwość :)
Shadow to doskonała, niedoceniana maszyna. nawet ten słynny translite, jak się go podświetli kolorami odpowiednio, to wygląda całkiem znośnie :)
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Theme xandgrey created by spleen modified v0.3 by warna

Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 13