Forum Flipperowe flippery.org.pl Strona Główna
 Strona główna PSF   FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 


Poprzedni temat «» Następny temat
Gotllieb system 80b wyświetlacz alfanumeryczny
Autor Wiadomość
bms
noob


Dołączył: 18 Gru 2017
Posty: 35
Skąd: Krk
Wysłany: 2018-01-06, 21:19   Gotllieb system 80b wyświetlacz alfanumeryczny

Problem dotyczy Gottlieb'a system 80b – Excalibur.
Nie działają wszystkie pozycje na wyświetlaczu. To co wykopałem z neta, to albo wyświetlacz powinien działać cały albo w ogóle. Raz zauważyłem, że jedna pozycja robiła się jaśniejsza. Następnego dnia znowu zniknęła.


Coś nie łączy? Kolejny raz sprawdziłem wszystkie wtyczki oraz masy przy transformatorze, poszukałem martwych lutów. Niestety dalej to samo. Wg schematu, jeśli go dobrze czytam, to odpowiedzialny za niedziałające pozycje jest chip U3.

Prawda to, czy poniosło mnie? Znalazłem w Pinball Center zamiennik za 10 ojro. Pytanie czy jego wymiana pomoże na tą dolegliwości? A może wyświetlacz jest przepalony i basta? Do głowy przychodzi mi jeszcze jedynie poprawa uziemienia poprzez odcięcie wtyczek przy transformatorze i przykręcenie kabli bezpośrednio do jego obudowy. Uziemianie każdej płytki osobno jeszcze wchodzi w grę.
 
     
Krzychu 
NAPRAWIACZ
.


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 13 Mar 2016
Posty: 202
Skąd: Pruszków/W-wa
Wysłany: 2018-01-07, 08:40   Re: Gotllieb system 80b wyświetlacz alfanumeryczny

bms napisał/a:
Nie działają wszystkie pozycje na wyświetlaczu.


Opisz dokładnie co masz na myśli. Są same zera jak na foto czy część działa prawidłowo.
_________________
Masz zepsutego flipera do sprzedania lub naprawy - pisz na pw
 
     
bms
noob


Dołączył: 18 Gru 2017
Posty: 35
Skąd: Krk
Wysłany: 2018-01-07, 09:48   

Dane trafiają do wyświetlacza prawidłowe tj. punkty itd. Tylko nie da się ich odczytać.
Zdjęcie jest z testu, gdzie wszystkie pola zapalają się do wglądu.
 
     
mizet102 
NAPRAWIACZ
mizet

Pomógł: 26 razy
Dołączył: 02 Maj 2014
Posty: 192
Skąd: Tarnów
Wysłany: 2018-01-07, 13:35   

Z tego co widzę to chyba niepotrzebnie zamówiłeś ten segment driver bo on działa poprawnie skoro segmenty są wyświetlane na innych pozycjach wyświetlacza. Układ jak widać jest wspólny dla dwóch wyświetlaczy. Należy zastanowić się nad dekoderem dla tych pierszwych cyfr za co na schemacie odpowiada U1. A zatem albo nie wychodzą z niego informacje albo nóżki od pierwszych cyfr urwane ( mało prawdopodobne). Jednak skoro nabyłeś ten układ to wymiana nie zaszkodzi.
Nieśmiało stawiam na układy U4 lub U5.
Sprawdź czy są wszystkie impulsy na wejściach do tych układów.
Nigdy jeszcze nie wymieniałem U1 U2 czy U3 co oczywiście nie oznacza, że są nieuszkadzalne.
_________________
mizet102
 
     
bms
noob


Dołączył: 18 Gru 2017
Posty: 35
Skąd: Krk
Wysłany: 2018-01-07, 15:01   

Jeszcze nie zamówiłem żadnego układu.
Niestety nie mam sondy logicznej, żeby je sprawdzić. Chyba że da się to zrobić bez niej?
Pytanie tylko, czy to rzeczywiście problem z nimi, czy też coś bardziej prozaicznego.
 
     
mizet102 
NAPRAWIACZ
mizet

Pomógł: 26 razy
Dołączył: 02 Maj 2014
Posty: 192
Skąd: Tarnów
Wysłany: 2018-01-07, 15:32   

Nikoniecznie sonda - może być oscyloskop?
A tak na poważnie to pomiar woltomierzem pewno będzie mało wiarygodny. Pozostaje dioda świecąca szeregowo z rezystorem ale i to się sprawdzi jedynie przy małych częstotliwościach.
Może być coś prozaicznego typu brak kontaktu na grzebieniu (złączu). Trudno mi zgadywać i na tej zasadzie naprawiac.
_________________
mizet102
 
     
JarekC.DIY
NAPRAWIACZ

Pomógł: 8 razy
Dołączył: 05 Lut 2016
Posty: 39
Skąd: Kraków
Wysłany: 2018-01-22, 10:42   

Jeżeli U1 i U2 są w podstawkach to zamień je miejscami i zobacz czy nastąpi zamiana nieświecących wyświetlaczy?
 
     
mizet102 
NAPRAWIACZ
mizet

Pomógł: 26 razy
Dołączył: 02 Maj 2014
Posty: 192
Skąd: Tarnów
Wysłany: 2018-01-22, 10:54   

Z tego co pamiętam to w oryginale na tej płytce żaden układ nie jest w podstawce.
_________________
mizet102
 
     
JarekC.DIY
NAPRAWIACZ

Pomógł: 8 razy
Dołączył: 05 Lut 2016
Posty: 39
Skąd: Kraków
Wysłany: 2018-01-22, 11:21   

Informacja do wszystkich trzech układów jest podawana przez bufory U4 i U5.
Gdy któraś z linii jest uszkodzona to mogą występować bardzo dziwne sytuacje trudne do zdiagnozowania, bo po d0-d7 są przesyłane zarówno dane jak i rozkazy.

Na pierwszym zdjęciu widać że świecą się same "0", a czy powinny się świecić wszystkie segmenty?
Jeżeli tak to bardziej prawdopodobne jest uszkodzenie U4,U5 niż wszystkich U1,U2 i U3.

Jeżeli układy są wlutowane to tak jak pisał mizet102 zacząłbym od wymiany U4,U5.
 
     
bms
noob


Dołączył: 18 Gru 2017
Posty: 35
Skąd: Krk
Wysłany: 2018-01-22, 11:36   

Znalazłem te układy w Chinach. Zamówię, bo drogie nie są. Jak dojdą to dam znać czy się udało.
Układy są lutowane.
 
     
JarekC.DIY
NAPRAWIACZ

Pomógł: 8 razy
Dołączył: 05 Lut 2016
Posty: 39
Skąd: Kraków
Wysłany: 2018-01-22, 11:50   

Jeżeli chodzi o 74LS367 to możesz je dostać ode mnie gratis.
 
     
bms
noob


Dołączył: 18 Gru 2017
Posty: 35
Skąd: Krk
Wysłany: 2018-01-23, 21:55   

Dziękuję JarekC.DIY za układy.
Wymieniłem je ale niestety nic się nie zmieniło. Dalej to samo. Spróbuję szczęścia z pozostałymi.
 
     
JarekC.DIY
NAPRAWIACZ

Pomógł: 8 razy
Dołączył: 05 Lut 2016
Posty: 39
Skąd: Kraków
Wysłany: 2018-01-24, 00:08   

Problem może być też wcześniej np układy Z18,Z20 (74157) na głównym sterowniku.
Sprawdziłbym też dokładnie czy są poprawne połączenie między modułem wyświetlacza a głównym sterownikiem.
 
     
bms
noob


Dołączył: 18 Gru 2017
Posty: 35
Skąd: Krk
Wysłany: 2018-02-13, 20:05   

Można powiedzieć, że problem został zdiagnozowany. Wylutowałem układy U1 i U2, zainstalowałem podstawki, zamieniłem je miejscami.


Podpiąłem wyświetlacz i otrzymałem taki efekt:


Przeniesienie problemu na dolny wyświetlacz.
Nowe układy już zamówione. Jak dojdą, potwierdzę naprawę :)
 
     
bms
noob


Dołączył: 18 Gru 2017
Posty: 35
Skąd: Krk
Wysłany: 2018-03-27, 21:56   

Potwierdzam diagnozę. Wymieniłem układy i wyświetlacz działa idealnie :-D
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Theme xandgrey created by spleen modified v0.3 by warna

Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 14