Forum Flipperowe flippery.org.pl Strona Główna
 Strona główna PSF   FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 


Poprzedni temat «» Następny temat
Indiana Jones - Mini playfield problem
Autor Wiadomość
thugnigga 


Dołączył: 17 Lut 2014
Posty: 248
Skąd: WWA
Wysłany: 2017-12-07, 17:21   

Hmmm i co teraz ?:) Nie ma tu wtyczki..
https://ibb.co/exbWQG
 
 
     
Pinball Wizard 
NAPRAWIACZ


Pomógł: 78 razy
Wiek: 58
Dołączył: 10 Lut 2014
Posty: 1274
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2017-12-07, 17:39   

J137 i J138 to to samo, są połączone pin-to-pin.
_________________
I'm not totally useless. I can be used as a bad example.
 
     
thugnigga 


Dołączył: 17 Lut 2014
Posty: 248
Skąd: WWA
Wysłany: 2017-12-08, 09:19   omg

no ja pi....
https://ibb.co/ebvjUb

tranzystor tez zjarany.

ok. ale są pozytywy - ścieżka juz naprawiona, tyle ze nie mam tranzystora tip 107 - w poniedziałek powinien dotrzeć..
i teraz - pomocy - jak sprawdzić co spowodowało takie zwarcie? żarówki wymienione.. ale nie chce po podłączeniu i włączeniu pina żeby znowu sie zjarało :(

ech..
 
 
     
Pinball Wizard 
NAPRAWIACZ


Pomógł: 78 razy
Wiek: 58
Dołączył: 10 Lut 2014
Posty: 1274
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2017-12-08, 10:32   

Tranzystory w Lamp Matrix jarają się najczęściej z powodu zwarcia pod playfieldem z przewodami o wyższym napięciu lub do masy (w dużym uproszczeniu, bo są tam pewne układy zabezpieczające, ale nie zabezpieczają przed "fantazją" naprawiaczy).
_________________
I'm not totally useless. I can be used as a bad example.
 
     
thugnigga 


Dołączył: 17 Lut 2014
Posty: 248
Skąd: WWA
Wysłany: 2017-12-08, 10:34   

Pinball Wizard napisał/a:
Tranzystory w Lamp Matrix jarają się najczęściej z powodu zwarcia pod playfieldem z przewodami o wyższym napięciu lub do masy (w dużym uproszczeniu, bo są tam pewne układy zabezpieczające, ale nie zabezpieczają przed "fantazją" naprawiaczy).


czyli co jak wpakuje nowy tranzystor to po prostu podłaczyc wszystko i miec nadzieję, że bedzie git ?:) czy jakiś przewód zwarł się z innym pod pf?

znowu oddałeś strzał w 10 - to na zdjęciu to ścieżka od pinu 9 :) przyjarana zdrowo. thnx
 
 
     
Pinball Wizard 
NAPRAWIACZ


Pomógł: 78 razy
Wiek: 58
Dołączył: 10 Lut 2014
Posty: 1274
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2017-12-08, 12:58   

Pewność, czy zwarcia w kolumnie nie ma będziesz miał jedynie wtedy, gdy wyjmiesz wszystkie żarówki z tej kolumny i pomierzysz miernikiem, czy nie ma jakiegoś zwarcia (musisz mierzyć do masy ale również do napięć zasilających 50 V i 24(chyba) V.
_________________
I'm not totally useless. I can be used as a bad example.
 
     
thugnigga 


Dołączył: 17 Lut 2014
Posty: 248
Skąd: WWA
Wysłany: 2017-12-11, 17:47   

Pinball Wizard napisał/a:
Pewność, czy zwarcia w kolumnie nie ma będziesz miał jedynie wtedy, gdy wyjmiesz wszystkie żarówki z tej kolumny i pomierzysz miernikiem, czy nie ma jakiegoś zwarcia (musisz mierzyć do masy ale również do napięć zasilających 50 V i 24(chyba) V.


Dobra sprawdziłem inaczej (bateria 9v i podłączałem po kolei do pina 9 wszystkie piny z tej kolumny. Wszystkie świeca oprócz tej w przycisku start. (Podłączyłem też baterie do dwóch styków które zasilają ta żarówkę- świeci się.). co teraz? W sumie jak się nie chce świecić to trudno ale nie chce żeby mi się znowu zjarala ścieżka.. co dalej radzicie ?:) Jak wyjmę zarowke to rozwiąże problem ?

Tak wygląda ten switch https://ibb.co/ewoH4b
Wydaje mi się że powinien być jeszcze jakiś przewód bo widzę resztki cyny na jednej blaszce.( Tutaj porównanie z drugim przyciskiem - https://ibb.co/jtBLPb
 
 
     
thomy 

Pomógł: 3 razy
Dołączył: 03 Lut 2014
Posty: 361
Skąd: SK
Wysłany: 2017-12-12, 15:12   

Sprawdz dokładnie wszystkie bezpieczniki w maszynie, według manuala.
Czasem można się zdziwić.
_________________
Zakupię/wymienię/przygarnę Evel Knievel SS
 
     
Pinball Wizard 
NAPRAWIACZ


Pomógł: 78 razy
Wiek: 58
Dołączył: 10 Lut 2014
Posty: 1274
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2017-12-12, 16:36   

thugnigga napisał/a:
Tak wygląda ten switch https://ibb.co/ewoH4b
Wydaje mi się że powinien być jeszcze jakiś przewód bo widzę resztki cyny na jednej blaszce.( Tutaj porównanie z drugim przyciskiem - https://ibb.co/jtBLPb

Zostaw switch skoro szukasz powodu nieświecenia żarówki. Do żarówki idą te dwa przewody zakończone izolowanymi konektorkami. Idź za tymi przewodami do Coin Door Interface.
_________________
I'm not totally useless. I can be used as a bad example.
 
     
thugnigga 


Dołączył: 17 Lut 2014
Posty: 248
Skąd: WWA
Wysłany: 2017-12-12, 21:10   

Pinball Wizard napisał/a:
thugnigga napisał/a:
Tak wygląda ten switch https://ibb.co/ewoH4b
Wydaje mi się że powinien być jeszcze jakiś przewód bo widzę resztki cyny na jednej blaszce.( Tutaj porównanie z drugim przyciskiem - https://ibb.co/jtBLPb

Zostaw switch skoro szukasz powodu nieświecenia żarówki. Do żarówki idą te dwa przewody zakończone izolowanymi konektorkami. Idź za tymi przewodami do Coin Door Interface.


Czerwono szary idzie do j6 pin 4 jeżeli dobrze patrzę. A żółto szary albo do j136 albo do j138 pin 9 - są chyba dwa takie same kolory. Bezpieczniki w backboxie sprawdzone.
 
 
     
Pinball Wizard 
NAPRAWIACZ


Pomógł: 78 razy
Wiek: 58
Dołączył: 10 Lut 2014
Posty: 1274
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2017-12-12, 21:55   

Masz ciągłość przejścia? (miernik!). Diodę sprawdziłeś?
_________________
I'm not totally useless. I can be used as a bad example.
 
     
thugnigga 


Dołączył: 17 Lut 2014
Posty: 248
Skąd: WWA
Wysłany: 2017-12-12, 22:06   

Pinball Wizard napisał/a:
Masz ciągłość przejścia? (miernik!). Diodę sprawdziłeś?

Jeżeli dobrze mierze to miernik piszczy w obu przypadkach (żółty jednak j136)

Diode nie wiem jak sprawdzić. Odlutowac tylko prawda i miernik?

Jak wyjmę zarowke / odlutuje diodę (jeżeli walnięta) to mogę odpalić maszynę i nic się nie przepali? W sensie czy reszta lamp z tej kolumny i będzie świecić?

Ps tranzystor od Jet bumpera wymieniony i hula :) thnx
 
 
     
Pinball Wizard 
NAPRAWIACZ


Pomógł: 78 razy
Wiek: 58
Dołączył: 10 Lut 2014
Posty: 1274
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2017-12-12, 22:12   

Nie musisz diody wylutowywać, wyjmij żarówkę.
_________________
I'm not totally useless. I can be used as a bad example.
 
     
thugnigga 


Dołączył: 17 Lut 2014
Posty: 248
Skąd: WWA
Wysłany: 2017-12-12, 22:51   

Pinball Wizard napisał/a:
Nie musisz diody wylutowywać, wyjmij żarówkę.

Ponownie jeżeli mierze dobrze ( bez zarowki) w trybie pomiaru diody to każda dioda łącznie z D1 ma bardzo zbliżone wartości. Na zadnej nie ma 0. :)
Czy walnąłem jakaś głupotę?:)
 
 
     
Pinball Wizard 
NAPRAWIACZ


Pomógł: 78 razy
Wiek: 58
Dołączył: 10 Lut 2014
Posty: 1274
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2017-12-13, 06:40   

Dioda powinna mieć ok 0,6 0,7 V spadku napięcia na złączu, więc nie walnąłeś. Po zamianie przewodów miernika powinna być nieskończoność (przerwa).
_________________
I'm not totally useless. I can be used as a bad example.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Theme xandgrey created by spleen modified v0.3 by warna

Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 14