Forum Flipperowe flippery.org.pl Strona Główna
 Strona główna PSF   FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 


Poprzedni temat «» Następny temat
T2 wywala bezpieczniki przy włącznaiu
Autor Wiadomość
msq

Dołączył: 06 Wrz 2016
Posty: 2
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2017-06-23, 16:43   T2 wywala bezpieczniki przy włącznaiu

Mój T2 zaczął co jakiś czas wywalać bezpieczniki przy włączaniu. Nie potrafię żadnej prawidłowości w tym znaleźć, za drugim razem włącza się zawsze, testy nic nie pokazują. Poradźcie, mądrzy ludzie, co sprawdzać.
 
     
Pinball Wizard 
NAPRAWIACZ


Pomógł: 59 razy
Wiek: 57
Dołączył: 10 Lut 2014
Posty: 998
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2017-06-23, 17:06   

Mówimy o wyłącznikach nadmiarowoprądowych typu S? To znane zjawisko. Najpewniej masz zbyt szybie i o zbyt niskim nominale. Jeżeli masz 16B, to najpewniej będzie Ci ci jakiś czas wywalało. Zamień na 16C lub 20C i święty spokój. Jeżeli nie masz możliwości, to można zamontować tzw "soft start" do maszyny. Wówczas nie trzeba elektryka z uprawnieniami :-) .
_________________
I'm not totally useless. I can be used as a bad example.
 
     
msq

Dołączył: 06 Wrz 2016
Posty: 2
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2017-06-23, 17:28   

Wow, super diagnoza, dzięki! Mam B16.

A jaki może być powód, że przez pół roku nie było tego problemu?

I chętnie posłucham, jak ten soft start zrobić. Jakiś link?
  
 
     
Pinball Wizard 
NAPRAWIACZ


Pomógł: 59 razy
Wiek: 57
Dołączył: 10 Lut 2014
Posty: 998
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2017-06-23, 18:20   

msq napisał/a:
...A jaki może być powód, że przez pół roku nie było tego problemu?...

Fart? A na poważnie, bezpiecznik się wyłącza wtedy, gdy załączenie transformatora następuje bliżej szczytu sinusoidy napięcia. Ten szczyt występuje 100 razy na sekundę zatem nie ma możliwości kontrolować momentu załączenia ręcznie, bo człowiek jest zbyt wolny, a poza tym nie widać, czy właśnie zbliża się szczyt napięcia :mrgreen: Jest spore prawdopodobieństwo, że nie trafiałeś.
Prąd rozruchowy transformatora jest tym większy im dłużej maszyna była wyłączona, ponieważ kondensatory filtrujące rozładowują się całkowicie. Oczywiście w rozsądnych granicach tzn. nie ma znaczenia, czy maszyna jest wyłączona godzinę czy miesiąc. Sam jednak zauważyłeś, że przeważnie za drugim razem się udawało, a to dlatego, że przy pierwszym podejściu kondensatory już się trochę podładowały.
msq napisał/a:
...I chętnie posłucham, jak ten soft start zrobić. Jakiś link?

Opisów takich urządzeń jest sporo w necie, trudno wskazać jakiś jeden "najlepsiejszy". Dodam, że możesz takie coś kupić ode mnie. Zapraszam na priv.
_________________
I'm not totally useless. I can be used as a bad example.
  
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Theme xandgrey created by spleen modified v0.3 by warna

Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 13