PinCab

Gry i emulatory na komputer / konsolę.
Awatar użytkownika
Sebastian G
Posty: 560
Rejestracja: 2011-02-28, 11:52
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Sebastian G » 2016-03-13, 08:44

Kawał dobrej roboty ,brakuje mi tutaj jakiegoś czujnika tilt.Jak z tym jest ?

Tytek
Posty: 37
Rejestracja: 2014-03-11, 13:34
Lokalizacja: Łuków

Post autor: Tytek » 2016-03-13, 10:37

Sebastian G pisze:Kawał dobrej roboty ,brakuje mi tutaj jakiegoś czujnika tilt.Jak z tym jest ?
Czujnika tilta nie mam zamontowanego, jedynie pod przyciskami od łapek jest dodany drugi przycisk żeby szturchać stołem z lewej i z prawej, tylko przez to można tilta złapać.

Andrew
Posty: 177
Rejestracja: 2012-03-08, 22:26
Lokalizacja: Bełchatów / Łódź

Post autor: Andrew » 2016-03-26, 10:23

Rewelka. Nie wiem ile jest z Łukowa do Łodzi ale jakbyś chciał sie zaprezentować na PPO z tym cudeńkiem to serdecznie zapraszam - moze posypały by sie zamówienia :)
Andrew

Awatar użytkownika
Jaro
Posty: 667
Rejestracja: 2011-08-19, 12:34
Lokalizacja: Polska

Post autor: Jaro » 2016-03-26, 11:56

Panowie, jedziemy na grubo!!!
Nie na PPO, tylko na ME.
Bo jest się czym pochwalić.

Awatar użytkownika
PlayerOne
Posty: 8
Rejestracja: 2017-02-04, 20:00
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: PlayerOne » 2017-06-03, 12:43

Witam, wrzucam parę zdjęć mojego wirtuala, brakuje plexi na backglass i playfield oraz side rails.

Buda od podstaw wykonana z MDF 18mm, nowy PC, nowy monitor na playfield Phillips FullHD 32 cale, backglass używany 19 cali (4:3).

Nic szczególnego nie wyróżnia tego projektu, może to że zaprogramowałem własny kontroler USB pod 16 przycisków na Arduino, poza buttonami będzie ogarniał analogowy tilt (czujnik przyspieszenia) oraz podświetlenie LED od spodu (under cab lighting), całkiem nieźle jak na płytkę za 30pln.

Przyciski są podświetlane, dodatkowo od spodu znajdują się 4 małe buttony, power oraz sterowanie głośnością dźwięku i podświetleniem przycisków.

Software to standardowo PinballX jako front-end i obsługa VP9, VPX i FX2.

Grafika robiona na szybko, pseudo replika No Fear'a, dziś bym raczej poszedł w Robocopa albo ACDC, zawsze można zmienić :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek


Jak pisałem brakuje plexiglassu i side rails plus kilka pierdółek, pomimo to gram od miesiąca i już znajomi uzależnieni pytają tylko kiedy można wpaść pograć :D

Około 120 stołów, plus 50 niekupionych (FX2) i kilkanaście stołów w wersji VPX które czekają na mocniejszą kartę graficzną, VPX to najlepszy na ten moment soft, niestety dość wymagający dla GPU.

Jeszcze parę stówek trzeba włożyć w zabawkę ale warto, zabawa przy składaniu jest równie dobra jak przy graniu, jeszcze na dobrą sprawę nie skończyłem pierwszego a już myślę o następnym "wirtualu".

Ogólnie aktualne koszty to około 4000zł, dołożyć trzeba jeszcze z 700-800zł, poza małym lcd to wszystkie podzespoły nowe więc stąd taka cena, składając na używanych można by zejść do 2500-3000zł. Ja robiłem na nowych by mieć gwarancję, szczerze to również z zamiarem sprzedaży i budowy następnego lepiej na nowych podzespołach robić.

Dodatkowo jak będzie jakiś przypływ gotówki to chciałbym dodać 3 monitor pod DMD i koniecznie nogi flipperowe, te które są aktualnie zachowują się dobrze, pomimo wagi około 80kg buda jest stabilna ale nie wiem jak będzie z analogowym tiltem bo rusza się inaczej niż normalny flipper.

Jeżeli macie pytania to chętnie pomogę.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
NEX
Administrator
Posty: 3001
Rejestracja: 2011-02-12, 03:30
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: NEX » 2017-06-03, 16:56

Fajny projekt, wygada naprawdę nieźle (chociaż faktycznie nogi wizualnie trochę nie pasują ;-) )
Jaka tam wrzuciłeś konfigurację PC?

Awatar użytkownika
PlayerOne
Posty: 8
Rejestracja: 2017-02-04, 20:00
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: PlayerOne » 2017-06-03, 17:13

Dzięki.

PC to AMD czterordzeniowy APU 4.0 GHz i grafika Radeon R7, 8GB RAM 2133MHz i dysk SSD 128GB - jak się okazało za słaba grafika pod niektóre stoły na VPX. Wg. mnie minimum to GTX 960 / RX 460.

Pzdr.

Awatar użytkownika
NEX
Administrator
Posty: 3001
Rejestracja: 2011-02-12, 03:30
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: NEX » 2017-06-03, 18:52

Konfiguracja oryginalna przyznaję. Z jednej strony SSD a z drugiej R7 ;)

Naprawdę fajny projekt - zwłaszcza ze jak piszesz robiony "od zera".

Wrzuć jak możesz więcej fotek (jak to wygląda "pod maską") plus może jakiś filmik.

Paskudny
Posty: 46
Rejestracja: 2014-01-02, 12:01
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Paskudny » 2018-07-12, 22:27

Czołem ekipa.

Wygrzebałem z szafy stary komputer i okazało się, że spora ilość stołów z VP9 (na razie wgrałem 110 sztuk i zacina może 5) na 2 ekranach (19 i 43 cale) pracuje w miarę znoście na tym sprzęcie. Komputer to płyta główna P5KPL-AM, grafika Gigabyte Radeon 7770, procek intel core 2 duo e8500, zasilacz 550W, dysk seagate 320 gb. Stwierdziłem, że coś "zbuduję" z mocno ograniczonym kosztem. Komputer i monitor na backglass już jest, na playfield kupię 24 cale. Wiem, że czeka mnie kupno jeszcze sterta złomu typu kontroller usb i przyciski, buda, plexi, nogi, itp.

Martwi mnie tylko majdan związany z podłączeniem tego wszystkiego żeby hulało, bo jestem w tym totalnie zielony. Na początek to nie mam bladego pojęcia:
1. Na jakiej zasadzie mam (do płyty głównej?) podłączyć wiatraki, które będą chłodzić monitor oraz wiatrak, który będzie zapewniał wentylacje budy?
2. Jakiego włącznika użyć i na jakiej zasadzie mam podłączyć kable, które za pomocą jednego włącznika na zewnątrz budy uruchomią komputer oraz monitory?
3. Czy głośniki (będą to zwykłe "samochodowe" 2x10cm z małym wzmacniaczem) podłączamy po staremu na zasadzie wzmacniacz do płyty głównej, do wzmacniacza głośniki?

Wiem że pytania wydają się proste, ale nie wiem jak się do tego zabrać i nie chcę nakupować sprzętu i w połowie roboty rozłożyć ręce. Jeżeli chodzi o oprogramowanie to nie miałem z tym problemu, wszystko poszło bez problemu śmiga na nakładce pinballX na dwóch ekranach. Ze złożeniem budy też nie powinno być problemów. Okablowanie tego majdanu to będzie wyzwanie. Pytań pewnie dojdzie po drodze pewnie kilkadziesiąt i dużo przekleństw przy robocie. Na dobry początek proszę rozwiać moje wątpliwości co do powyższych pytań. Dzięki i mam nadzieje, że ruszę z projektem.

Busol
Posty: 307
Rejestracja: 2012-09-24, 14:46
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: Busol » 2018-07-13, 08:08

Popatrz na to ja na komputer w dziwnej obudowie i trochę dłuższymi kablami czasami :)
Ja w swoim zrobiłem tak:

1. Wiatraki - podłaczyłem tak jak bym podłączał w kompie. W moim konkretnie - została mi wiązka do zasilania któregoś napędu i podłączyłem wiatrak. Jak brakuje gniazda to przejściówka/rozdzielacz

2. Włacznika na wszystko nie mam, Ale jak włącze zasilanie to generalnie odpala mi się cała eletryka w środku, monitory itp. Ja natomiast muszę jeszcze ręcznie właczyć kompa. W sumie nie przeszkadza mi to i nie bawiłem się ustawieniami kompa. Nie wiem też, być może da się odpalać jednym włącznikieim i komputer. Ja mam trochę obaw czy to dobrze dla kompa będzie

3. Tak. Mały dżek w audio out albo słuchawki i to wszystko.

Powodzenia

Awatar użytkownika
Pinball Wizard
Naprawiacz
Posty: 1365
Rejestracja: 2014-02-10, 12:06
Lokalizacja: Kołobrzeg

Post autor: Pinball Wizard » 2018-07-13, 09:06

Echhh Wy, WIATRAKI Wy...
I'm not totally useless. I can be used as a bad example.

Busol
Posty: 307
Rejestracja: 2012-09-24, 14:46
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: Busol » 2018-07-13, 09:14

Pinball Wizard pisze:Echhh Wy, WIATRAKI Wy...
No przecież sobie dworujemy troszku bo zawsze można profesjonalnie nazwać Kulingfany ? :)

Toy
Posty: 54
Rejestracja: 2017-05-04, 22:39
Lokalizacja: Świdnica

Post autor: Toy » 2018-07-13, 09:59

Paskudny pisze: 2. Jakiego włącznika użyć i na jakiej zasadzie mam podłączyć kable, które za pomocą jednego włącznika na zewnątrz budy uruchomią komputer oraz monitory?
Zrób jeden włącznik główny. Coś na wzór włącznika w listwie. Dodatkowo wypuść przycisk z obudowy kompa. Pierwszym zasilisz szafę. Drugim włączysz kompa
Paskudny pisze: 3. Czy głośniki (będą to zwykłe "samochodowe" 2x10cm z małym wzmacniaczem) podłączamy po staremu na zasadzie wzmacniacz do płyty głównej, do wzmacniacza głośniki?
Kup zestaw do kompa 2+1. używkę dostaniesz za grosze.

Paskudny
Posty: 46
Rejestracja: 2014-01-02, 12:01
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Paskudny » 2018-07-14, 21:27

Dzięki za sugestie chłopaki.
Toy pisze:
Paskudny pisze: 2. Jakiego włącznika użyć i na jakiej zasadzie mam podłączyć kable, które za pomocą jednego włącznika na zewnątrz budy uruchomią komputer oraz monitory?
Zrób jeden włącznik główny. Coś na wzór włącznika w listwie. Dodatkowo wypuść przycisk z obudowy kompa. Pierwszym zasilisz szafę. Drugim włączysz kompa
Paskudny pisze: 3. Czy głośniki (będą to zwykłe "samochodowe" 2x10cm z małym wzmacniaczem) podłączamy po staremu na zasadzie wzmacniacz do płyty głównej, do wzmacniacza głośniki?
Kup zestaw do kompa 2+1. używkę dostaniesz za grosze.
Jeżeli chodzi o włączanie kompa to przykładowo taki zestaw się spisze?
https://pcforce.pl/pl/p/Kabel-DimasTech ... 0mm/153912
https://pcforce.pl/pl/p/DimasTech-Przel ... lty/151117

A co do tego włącznika nie mam pomysłu, jakiś przykład? Może po prostu puszczę kabel z listwy zasilającej, która będzie w budzie przez otwór z tyłu budy żeby nie komplikować sprawy.
edit: pewnie masz na myśli takie coś https://hollandshielding.pl/filtr-sieciowy-bm-375 ale to już dla mnie wyższa szkoła jazdy i nie miałbym pojęcia jak się do tego zabrać. Bo chyba dobrze kombinuje, że do tego włącznika budy ma być podłączona listwa zasilająca, ale w takim razie jakiego włącznika użyć do podpięcia listwy?

Toy
Posty: 54
Rejestracja: 2017-05-04, 22:39
Lokalizacja: Świdnica

Post autor: Toy » 2018-07-16, 11:15

Zestaw może być, ale po co? Wystarczy prosty włącznik w sieciówkach za kilka zloty.



quote="Paskudny"]pewnie masz na myśli takie coś https://hollandshielding.pl/filtr-sieciowy-bm-375 ale to już dla mnie wyższa szkoła jazdy i nie miałbym pojęcia jak się do tego zabrać. Bo chyba dobrze kombinuje, że do tego włącznika budy ma być podłączona listwa zasilająca, ale w takim razie jakiego włącznika użyć do podpięcia listwy?[/quote]

Dobre rozwiązanie. Wpinasz kabel zasilający taki jak do kompa i problem rozwiązany.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Flippery inaczej czyli alternatywa dla prawdziwych stołów.”