Jak to jest z dmd?

podziękowania, rekomendacje czy cokolwiek co nie mieści się tematycznie w pozostałych trzech działach
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Radsson
Posty: 583
Rejestracja: 2015-01-03, 22:14
Lokalizacja: Polska

Jak to jest z dmd?

Post autor: Radsson » 2016-03-13, 21:12

Mam taki ktòry ledwo świeci a z bliska jak mu się przyjrzeć to świecą obwòdki pikseli a środek jest czarny.
Wyświetlacz włącza sie odrazu po odpaleniu maszyny.
Mam też taki ktòry świeci bardzo jasno ale dopiero po kilku minutach czyli po rozgrzaniu a przed tym brakuje części obrazu.

Czy mògłby ktoś bardziej doświadczony rozwinąć temat wypalania się dmd i w jakim przypadku można coś na to poradzić a w jakim nie i czy podnoszenie napiecia dmd jest niezdrowe dla maszyny oraz jak ewentualnie je wykonać.

Diablo
Posty: 1295
Rejestracja: 2012-10-05, 19:34
Lokalizacja: Warszawa , Lubin

Post autor: Diablo » 2016-03-16, 17:39

Zawsze poniesienia napięcia jest niezdrowe . Jak nowy własciciel maszyny dowie źe specjalnie podniosłeś napiecie na DMD może być przyczyną wielu powikłań zdrowotnych .
Nie kombinuj jak zwykły handlarz wymien na nowy.
Im większą mądrość posiadasz, tym z większą ilością debili musisz się użerać..
http://www.pinballowners.com/dr.diablo

Awatar użytkownika
Pinball Wizard
Naprawiacz
Posty: 1363
Rejestracja: 2014-02-10, 12:06
Lokalizacja: Kołobrzeg

Post autor: Pinball Wizard » 2016-03-16, 18:01

Ty to nie stronisz od epitetów, Diablo. I po co? DMD to jest wyświetlacz plazmowy, czyli czynnikiem świecącym jest zjonizowany gaz zamknięty pomiędzy dwoma szklanymi płytkami i "przypalany" odpowiednimi elektrodami. Szczegóły budowy w googlach a szersze opisanie niebawem w stosownym dziale. Teraz mogę Ci (Radsson) powiedzieć, że wyświetlacze plazmowe się starzeją. Objawia się to właśnie osłabioną jasnością pikseli. Owszem, można je "podkręcić" dodając napięcia, ale taki zabieg spowoduje również zwiększenie prądu potrzebnego do zasilania DMD czyli zwiększenie mocy. Dla przypomnienia, moc elektryczna jest iloczynem napięcia i natężenia prądu. Podzespoły pinball'a nie są zaprojektowane tak, aby wytrzymać zwiększony pobór mocy i oprócz tego, że "dopalony" wyświetlacz szybko wyzionie ducha, to jeszcze zabierze ze sobą do krainy wiecznych łowów kilka innych, nierzadko cennych, podzespołów.
I'm not totally useless. I can be used as a bad example.

Awatar użytkownika
Radsson
Posty: 583
Rejestracja: 2015-01-03, 22:14
Lokalizacja: Polska

Post autor: Radsson » 2016-03-16, 22:44

Dzięki Wizard za naświetlenie sprawy tak podejrzewałem , że to niezdrowe dlatego wolałem zapytać. Wyczytałem za to że można obniżyć napięcie w alfanumerykach i to znacząco przedłuża ich żywot a świecą bardzo delikatnie słabiej. Wystarczy wymienić diody na 91v zamiast 100 co zrobiłem kiedyś w Whirlwindzie.

Co do Diablo..... no cóż każdy mierzy swoją miarą....

Diablo
Posty: 1295
Rejestracja: 2012-10-05, 19:34
Lokalizacja: Warszawa , Lubin

Post autor: Diablo » 2016-03-16, 23:47

zamiast podziękować za ostrzeżenie w uniknięciu awarii i możliwości złapania sińca pod okiem taka wdzięczność , oj Radsson :-)
Im większą mądrość posiadasz, tym z większą ilością debili musisz się użerać..
http://www.pinballowners.com/dr.diablo

Awatar użytkownika
Radsson
Posty: 583
Rejestracja: 2015-01-03, 22:14
Lokalizacja: Polska

Post autor: Radsson » 2016-03-17, 07:11

Fascynujace jest to ze ty naprawde wydajesz sie byc zadowolony ze swojego "żartu" nie zdajac sobie sprawy ze ani to smieszne a nawet niesmaczne zatem odpowiem ci na tym samym poziomie.

Przyszedłeś do mojego wątku i narobiłeś tu kupę.
Następnym razem jak ci się zachce kupę to proszę idz zrobić ją w samotności.

Awatar użytkownika
Pinball Wizard
Naprawiacz
Posty: 1363
Rejestracja: 2014-02-10, 12:06
Lokalizacja: Kołobrzeg

Post autor: Pinball Wizard » 2016-03-17, 07:35

Radsson pisze:...Wyczytałem za to że można obniżyć napięcie w alfanumerykach i to znacząco przedłuża ich żywot a świecą bardzo delikatnie słabiej...
Potwierdzam. Dotyczy to również DMD i dlatego po kilku pierwszych tytułach z DMD Williams i Bally obniżyli napięcia zasilające DMD. Dlatego prawdopodobnie tyle z nich dożyło do dzisiaj. Te mocniej eksploatowane niestety mają powoli dosyć.
I'm not totally useless. I can be used as a bad example.

szeryfisch
Posty: 47
Rejestracja: 2014-11-02, 15:14
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: szeryfisch » 2016-03-17, 08:40

Niby sie zgadza, ale jak ktos ma dogorywajacy wyswietlacz to moze go lepiej ozywic na jakis czas podnoszac napiecie na płycie. W warunkach domowych posłuzy jeszcze kilka lat. Tym bardziej ze pierwsze wersje miały wyzsze napiecie - wiec sama płyta z zasilaczem wytrzyma wieksze obciazenie...

Wiec czy to zdrowe czy nie zdrowe dla maszyny powinien okreslic własciciel tejze maszyny.

Awatar użytkownika
Pinball Wizard
Naprawiacz
Posty: 1363
Rejestracja: 2014-02-10, 12:06
Lokalizacja: Kołobrzeg

Post autor: Pinball Wizard » 2016-03-17, 09:25

Odsyłam do tego wątka:
http://forum.flippery.org.pl/viewtopic.php?t=2224
W rozdziale "Przeciążenie stabilizatora" są zdjęcia zasilacza DMD, który nie był wcale podkręcany, jedynie zasilał dogorywający DMD. A jak by wyglądał, gdyby go jeszcze podkręcić? Wnioski niech każdy wyciągnie sam. Oprócz tego takie podkręcenie może spowodować resety. Polecam lekturę.
szeryfisch pisze:Wiec czy to zdrowe czy nie zdrowe dla maszyny powinien okreslic własciciel tejze maszyny.
Nie podzielam tego poglądu. To jest Z PEWNOŚCIĄ NIEZDROWE dla maszyny. Właściciel decyduje jedynie czy ją dorzynać czy nie.
I'm not totally useless. I can be used as a bad example.

Awatar użytkownika
Jarnie
Posty: 1660
Rejestracja: 2011-02-27, 12:50
Lokalizacja: W-wa
Kontakt:

Post autor: Jarnie » 2016-03-17, 10:57

dorzynać Panie Miodek ;-)
A gdyby geje opanowały nasze dzieje, to skąd na świecie brały by się geje ???

http://www.pinballowners.com/jarnie

Awatar użytkownika
Pinball Wizard
Naprawiacz
Posty: 1363
Rejestracja: 2014-02-10, 12:06
Lokalizacja: Kołobrzeg

Post autor: Pinball Wizard » 2016-03-17, 12:53

Dzięki! :oops:
I'm not totally useless. I can be used as a bad example.

Awatar użytkownika
Krzychu
Naprawiacz
Posty: 280
Rejestracja: 2016-03-13, 17:22
Lokalizacja: Pruszków/W-wa

Post autor: Krzychu » 2016-03-19, 11:24

Czy ktoś mógłby mi podać dokładne wymiary wyświetlacza dmd ? Potrzebuję rozmiar szkiełka i otworu w back box.

Awatar użytkownika
Pinball Wizard
Naprawiacz
Posty: 1363
Rejestracja: 2014-02-10, 12:06
Lokalizacja: Kołobrzeg

Post autor: Pinball Wizard » 2016-03-19, 11:57

Szkiełko 14X4 cale, okienko o pół cala mniej na obu wymiarach.
I'm not totally useless. I can be used as a bad example.

Awatar użytkownika
Krzychu
Naprawiacz
Posty: 280
Rejestracja: 2016-03-13, 17:22
Lokalizacja: Pruszków/W-wa

Post autor: Krzychu » 2016-03-19, 11:59

Dzięki.

Obszar aktywny wypełnia całe okienko czy jest trochę mniejszy?

Awatar użytkownika
Pinball Wizard
Naprawiacz
Posty: 1363
Rejestracja: 2014-02-10, 12:06
Lokalizacja: Kołobrzeg

Post autor: Pinball Wizard » 2016-03-19, 12:00

Jest trochę mniejszy.
I'm not totally useless. I can be used as a bad example.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne tematy związane z działaniem lub naprawą flipperów”