Forum Flipperowe flippery.org.pl Strona Główna
 Strona główna PSF   FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 


Poprzedni temat «» Następny temat
Jak to jest z dmd?
Autor Wiadomość
Radsson 


Pomógł: 5 razy
Wiek: 36
Dołączył: 03 Sty 2015
Posty: 565
Skąd: Bolesławiec
Wysłany: 2016-03-13, 21:12   Jak to jest z dmd?

Mam taki ktòry ledwo świeci a z bliska jak mu się przyjrzeć to świecą obwòdki pikseli a środek jest czarny.
Wyświetlacz włącza sie odrazu po odpaleniu maszyny.
Mam też taki ktòry świeci bardzo jasno ale dopiero po kilku minutach czyli po rozgrzaniu a przed tym brakuje części obrazu.

Czy mògłby ktoś bardziej doświadczony rozwinąć temat wypalania się dmd i w jakim przypadku można coś na to poradzić a w jakim nie i czy podnoszenie napiecia dmd jest niezdrowe dla maszyny oraz jak ewentualnie je wykonać.
 
     
Diablo 
Dr.Diablo

Pomógł: 3 razy
Wiek: 47
Dołączył: 05 Paź 2012
Posty: 1278
Skąd: Warszawa , Lubin
Wysłany: 2016-03-16, 17:39   

Zawsze poniesienia napięcia jest niezdrowe . Jak nowy własciciel maszyny dowie źe specjalnie podniosłeś napiecie na DMD może być przyczyną wielu powikłań zdrowotnych .
Nie kombinuj jak zwykły handlarz wymien na nowy.
_________________
Im większą mądrość posiadasz, tym z większą ilością debili musisz się użerać..
http://www.pinballowners.com/dr.diablo
Ostatnio zmieniony przez Diablo 2016-03-16, 20:31, w całości zmieniany 2 razy  
 
     
Pinball Wizard 
NAPRAWIACZ


Pomógł: 78 razy
Wiek: 58
Dołączył: 10 Lut 2014
Posty: 1274
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2016-03-16, 18:01   

Ty to nie stronisz od epitetów, Diablo. I po co? DMD to jest wyświetlacz plazmowy, czyli czynnikiem świecącym jest zjonizowany gaz zamknięty pomiędzy dwoma szklanymi płytkami i "przypalany" odpowiednimi elektrodami. Szczegóły budowy w googlach a szersze opisanie niebawem w stosownym dziale. Teraz mogę Ci (Radsson) powiedzieć, że wyświetlacze plazmowe się starzeją. Objawia się to właśnie osłabioną jasnością pikseli. Owszem, można je "podkręcić" dodając napięcia, ale taki zabieg spowoduje również zwiększenie prądu potrzebnego do zasilania DMD czyli zwiększenie mocy. Dla przypomnienia, moc elektryczna jest iloczynem napięcia i natężenia prądu. Podzespoły pinball'a nie są zaprojektowane tak, aby wytrzymać zwiększony pobór mocy i oprócz tego, że "dopalony" wyświetlacz szybko wyzionie ducha, to jeszcze zabierze ze sobą do krainy wiecznych łowów kilka innych, nierzadko cennych, podzespołów.
_________________
I'm not totally useless. I can be used as a bad example.
 
     
Radsson 


Pomógł: 5 razy
Wiek: 36
Dołączył: 03 Sty 2015
Posty: 565
Skąd: Bolesławiec
Wysłany: 2016-03-16, 22:44   

Dzięki Wizard za naświetlenie sprawy tak podejrzewałem , że to niezdrowe dlatego wolałem zapytać. Wyczytałem za to że można obniżyć napięcie w alfanumerykach i to znacząco przedłuża ich żywot a świecą bardzo delikatnie słabiej. Wystarczy wymienić diody na 91v zamiast 100 co zrobiłem kiedyś w Whirlwindzie.

Co do Diablo..... no cóż każdy mierzy swoją miarą....
 
     
Diablo 
Dr.Diablo

Pomógł: 3 razy
Wiek: 47
Dołączył: 05 Paź 2012
Posty: 1278
Skąd: Warszawa , Lubin
Wysłany: 2016-03-16, 23:47   

zamiast podziękować za ostrzeżenie w uniknięciu awarii i możliwości złapania sińca pod okiem taka wdzięczność , oj Radsson :-)
_________________
Im większą mądrość posiadasz, tym z większą ilością debili musisz się użerać..
http://www.pinballowners.com/dr.diablo
 
     
Radsson 


Pomógł: 5 razy
Wiek: 36
Dołączył: 03 Sty 2015
Posty: 565
Skąd: Bolesławiec
Wysłany: 2016-03-17, 07:11   

Fascynujace jest to ze ty naprawde wydajesz sie byc zadowolony ze swojego "żartu" nie zdajac sobie sprawy ze ani to smieszne a nawet niesmaczne zatem odpowiem ci na tym samym poziomie.

Przyszedłeś do mojego wątku i narobiłeś tu kupę.
Następnym razem jak ci się zachce kupę to proszę idz zrobić ją w samotności.
 
     
Pinball Wizard 
NAPRAWIACZ


Pomógł: 78 razy
Wiek: 58
Dołączył: 10 Lut 2014
Posty: 1274
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2016-03-17, 07:35   

Radsson napisał/a:
...Wyczytałem za to że można obniżyć napięcie w alfanumerykach i to znacząco przedłuża ich żywot a świecą bardzo delikatnie słabiej...

Potwierdzam. Dotyczy to również DMD i dlatego po kilku pierwszych tytułach z DMD Williams i Bally obniżyli napięcia zasilające DMD. Dlatego prawdopodobnie tyle z nich dożyło do dzisiaj. Te mocniej eksploatowane niestety mają powoli dosyć.
_________________
I'm not totally useless. I can be used as a bad example.
 
     
szeryfisch 
szeryfisch

Dołączył: 02 Lis 2014
Posty: 47
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2016-03-17, 08:40   

Niby sie zgadza, ale jak ktos ma dogorywajacy wyswietlacz to moze go lepiej ozywic na jakis czas podnoszac napiecie na płycie. W warunkach domowych posłuzy jeszcze kilka lat. Tym bardziej ze pierwsze wersje miały wyzsze napiecie - wiec sama płyta z zasilaczem wytrzyma wieksze obciazenie...

Wiec czy to zdrowe czy nie zdrowe dla maszyny powinien okreslic własciciel tejze maszyny.
 
     
Pinball Wizard 
NAPRAWIACZ


Pomógł: 78 razy
Wiek: 58
Dołączył: 10 Lut 2014
Posty: 1274
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2016-03-17, 09:25   

Odsyłam do tego wątka:
http://forum.flippery.org.pl/viewtopic.php?t=2224
W rozdziale "Przeciążenie stabilizatora" są zdjęcia zasilacza DMD, który nie był wcale podkręcany, jedynie zasilał dogorywający DMD. A jak by wyglądał, gdyby go jeszcze podkręcić? Wnioski niech każdy wyciągnie sam. Oprócz tego takie podkręcenie może spowodować resety. Polecam lekturę.
szeryfisch napisał/a:
Wiec czy to zdrowe czy nie zdrowe dla maszyny powinien okreslic własciciel tejze maszyny.

Nie podzielam tego poglądu. To jest Z PEWNOŚCIĄ NIEZDROWE dla maszyny. Właściciel decyduje jedynie czy ją dorzynać czy nie.
_________________
I'm not totally useless. I can be used as a bad example.
Ostatnio zmieniony przez Pinball Wizard 2016-03-17, 12:53, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Jarnie 
PSUJACZ


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 27 Lut 2011
Posty: 1596
Skąd: W-wa
Wysłany: 2016-03-17, 10:57   

dorzynać Panie Miodek ;-)
_________________
Jeśli by pedały świat opanowały to skąd by na świecie brały się pedały ???

http://www.pinballowners.com/jarnie
 
     
Pinball Wizard 
NAPRAWIACZ


Pomógł: 78 razy
Wiek: 58
Dołączył: 10 Lut 2014
Posty: 1274
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2016-03-17, 12:53   

Dzięki! :oops:
_________________
I'm not totally useless. I can be used as a bad example.
 
     
Krzychu 
NAPRAWIACZ
.


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 13 Mar 2016
Posty: 231
Skąd: Pruszków/W-wa
Wysłany: 2016-03-19, 11:24   

Czy ktoś mógłby mi podać dokładne wymiary wyświetlacza dmd ? Potrzebuję rozmiar szkiełka i otworu w back box.
 
     
Pinball Wizard 
NAPRAWIACZ


Pomógł: 78 razy
Wiek: 58
Dołączył: 10 Lut 2014
Posty: 1274
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2016-03-19, 11:57   

Szkiełko 14X4 cale, okienko o pół cala mniej na obu wymiarach.
_________________
I'm not totally useless. I can be used as a bad example.
 
     
Krzychu 
NAPRAWIACZ
.


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 13 Mar 2016
Posty: 231
Skąd: Pruszków/W-wa
Wysłany: 2016-03-19, 11:59   

Dzięki.

Obszar aktywny wypełnia całe okienko czy jest trochę mniejszy?
 
     
Pinball Wizard 
NAPRAWIACZ


Pomógł: 78 razy
Wiek: 58
Dołączył: 10 Lut 2014
Posty: 1274
Skąd: Kołobrzeg
Wysłany: 2016-03-19, 12:00   

Jest trochę mniejszy.
_________________
I'm not totally useless. I can be used as a bad example.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Theme xandgrey created by spleen modified v0.3 by warna

Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 13