PinCab

Gry i emulatory na komputer / konsolę.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
NEX
Administrator
Posty: 2995
Rejestracja: 2011-02-12, 03:30
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: NEX » 2014-03-17, 11:13

Tytek pisze:gdzie można kupić pustą obudowę po flipperze i po ile one stoją
Jeszcze przed wczoraj widziałem na allegro za chyba 150 PLN. Poszukaj w archiwum allegro. Nie mam pewności ale to chyba była aukcja Diablo.

Awatar użytkownika
Berud
Posty: 796
Rejestracja: 2014-01-19, 17:21
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: Berud » 2014-03-17, 11:29

Tytek pisze:Parę kolejnych zdjęć
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

boczne przyciski co by sobie na flipperze pograć
Obrazek

tak wygląda w nocy
Obrazek

w wolnych chwilach jeszcze go przerabiam, dodałem kółka do transportu, wystarczy go do tyłu przechylić i można transportować na kółkach bo jednak trochę waży
Obrazek

dodałem uchwyty na napoje :)
Obrazek

wstawiłem większy monitor, było 17cali teraz jest 19 cali, kupiłem na ebayu nowe białe przyciski dla jednego i dwóch graczy i nowe joysticki, teraz są nie do zajeżdżenia :)
Obrazek

Berud może wiesz gdzie można kupić pustą obudowę po flipperze i po ile one stoją
masz może wymiary takiej obudowy albo czy masz może możliwość zmierzyć jakiegoś flippera, chodzi mi o główne wymiary te co na rysunku.
Może są jakieś strony gdzie można pobrać rysunki techniczne albo projekty stołów do flippera.
wygląda fajnie! a grafiki na bokach to Twoje pomysly czy juz tak bylo?


ja nie posiadam flippera więc sam CI nie wymierzę ale Google znam dobrze :P

http://web.archive.org/web/200206061659 ... abinet.htm

http://www.hyperspin-fe.com/forum/showt ... body-Clone

http://forum.arcadecontrols.com/index.p ... ach=186655 * williams widebody cabinet.pdf (12.31 kB - .)


szukałem po haśle pinball cabinet blueprints

tak jak Nex pisał była na allegro jedna trumna ale z wysyłką wychodziło chyba 300zł to chyba lepiej samemu zrobić ? choć nie wiem ile takie nogi mogą kosztować sam jestem raczej nowicjusz :) wiec sam przemyśl co jest lepszym rozwiązaniem.

thomy
Posty: 425
Rejestracja: 2014-02-03, 20:29
Lokalizacja: SK

Post autor: thomy » 2014-03-17, 13:23

Tytek ja ostatnio w ramach niespodziewanego nadmiaru czasu zrobiłem bartopa ale twoja maszyna robi wrażenie :shock: ,mamy tu temat Mame Caba

http://forum.flippery.com.pl/viewtopic.php?t=1288

twoje Arty są niezłe,ten pulpit sam robiłeś czy to gotowiec?,brak coindoorsa :lol: ale super!
no i te uchwyty na browara!

Busol
Posty: 307
Rejestracja: 2012-09-24, 14:46
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: Busol » 2014-03-17, 14:22

A co WY na to aby wydzielić posty o arcade tu:

http://forum.flippery.com.pl/viewtopic.php?t=1288

Albo do innego wątku a tu zostać przy Pincabach ?

Awatar użytkownika
NEX
Administrator
Posty: 2995
Rejestracja: 2011-02-12, 03:30
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: NEX » 2014-03-17, 16:36

Busol pisze:A co WY na to aby wydzielić posty o arcade tu:
http://forum.flippery.com.pl/viewtopic.php?t=1288
Albo do innego wątku a tu zostać przy Pincabach ?
Słuszna uwaga. Wydzielę posty wieczorem

Busol
Posty: 307
Rejestracja: 2012-09-24, 14:46
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: Busol » 2014-03-18, 00:09

Tytek pisze:
Busol czy możesz podać mi jaka jest szerokość tej obudowy po flipperze i na jakiej wysokości od ziemi są boczne przyciski od flippera oraz jeśli to nie tajemnica to ile dałeś za obudowę.
Szerokość to 55,5
Wysokość od ziemi do buttonów to 86.
To standard body więc mogłem wsadzić tam 37' a na DMD wystarczy monitor 17'
Większość autorów pincabów robi widebody.
Obudowę kupiłem za 300 PLN od martynablue na allegro.
http://allegro.pl/listing/user/listing. ... id=4097048
Zagadałem poza aukcją i się dogadaliśmy. w pakiecie dostałem coindor, plunger, szybę, lockbar oraz nogi. Generalnie składak bo widzę że plunger od Zaccari jest, ale że brat mieszka blisko i mógł mi to przewieźć to w sumie jak widziałęm ceny poszczególnych elementów skalkulowałem sobie że jest "good enough" :).
Tytek pisze:
Nie mam skąd pobrać wymiarów, ...
Na główny pulpit mam telewizor Full HD 42cale kąt widzenia 178stopni w pionie i poziomie, na translite będę szukał telewizora LCD 32 cale i na wyświetlacz DMD mam monitor LCD 15 cali.
A tu szukałeś.
Ludzie wrzucają czasami bardzo szczegółowe opisy swoich konstrukcji, i chętnie odpowiadają na pytania - w tym wymiary
http://www.vpforums.org/index.php?showforum=29

Szczególnie polecam wątek pana analog999:
http://www.vpforums.org/index.php?showtopic=3569

Cholernie długi ale wiele można się dowiedzieć bo szczegółowo rozłożył operację budowy na czynniki pierwsze. No i należy pamiętać, że często robią to magicy stolarki więc nie należy mieć kompleksów - chyba, że chcesz mieć full wypas z ledami, stycznikami itp.

Zobacz też tu.
http://www.hyperspin-fe.com/forum/showt ... inet-Sizes

Generalnie są dwa fora plus mutacja na hyperspin-fe bo chłopaki się pokłócili i teraz mamy dwa fora. Idealistów i kapitalistów :)


http://www.vpforums.org/index.php?app=portal
http://vpuniverse.com/forums/files/cate ... l-pinball/

Akurat wpadłem tam gdy atmosfera była zbliżona do tej kilka dni temu w jednym z wątków tego forum :) W efekcie się rozeszli jeden wycina linki prowadzące do drugiego itp. Ale do rzeczy

Polecam też poguglać np tu bo plany są. Są też fajne filmy na YT.
Słowa kluczowe to "hyper pin cabinet" it.

https://www.google.pl/search?q=hyper+pi ... 100%3B3300

Jak coś pytaj

petercobra
Posty: 65
Rejestracja: 2013-08-26, 15:11
Lokalizacja: Grodzisk Mazowiecki

Post autor: petercobra » 2014-03-18, 11:35

Moje dwa grosze

Nie kupujcie używanych bud przed rozpoczęciem prac bo to nie ma sensu. To tak jakby kupić kartę graficzną do kompa bez uprzedniego sprawdzenia jaka wejdzie.

Przede wszystkim należy zaopatrzyć się w dużo kartek, długopis oraz miarkę. Spisać co mamy do dyspozycji (jaki tv na playfield, jaki na dmd, jaki na backglass). Dopiero wówczas ściągnąć plany w pdf z neta i przerobić je pod swoje wymiary. Nie każdy tv 42" będzie pasować do standard body. Standard body to 37". Lepiej zrobić widebody z 42" (wówczas mamy możliwość przesiadki na 46" z czasem). Ważną kwestią jest też bezel czyli ramka wokół tv - niektóre tv są wręcz stworzone do emulacji inne wręcz odwrotnie. Trzeba się liczyć z tym że będzie trzeba wybebeszyć matrycę z tv ^_^

Zasadniczą sprawą jest też sama emulacja. Tak jak pisałem już wcześniej - można to zrobić tanio lub dobrze. Tanio czyli tylko kompa podpinamy pod tv w budzie, buttony i nic więcej. Działamy na 480p lub 720p bo wątpię aby ktoś poświęcił kompa z i5 na pokładzie do budy. Nie ma tych efektów z prawdziwego flippera (co Diablo może potwierdzić bo chwilę grał u mnie ^^). Dobrze czyli montaż cree leds'ów na szynie, cała elektronika, styczniki jako bumpery lub oryginały, analog plunger, analog tilt, prawdziwy panel dmd lub lcd 19", wzmacniacze, podświetlenia itp itd. Samo stworzenie emulacji bumperów, sling shotów, knockera itp i zrobienie wiązki kabli do tego jest już nie lada wyczynem. Inną kwestią tu nie poruszaną a BARDZO ważną jest serce pincaba czyli PC. Nie każdy się nadaje. Standardem jest i5 2500k skręcony na 4,0GHz, 2 karty graficzne pokroju 660ti, dysk SSD, 800W psu itp itd. Do tego dochodzi zaprojektowanie przepływu powietrza w budzie w taki sposób aby chłodzić pc-ta i tv (szyba na playfieldzie).

Jeśli będzie więcej chętnych osób to jestem za tym aby emulacji flipera poświęcić osobne subforum z podziałem na software i hardware oraz kącik DIY.

Awatar użytkownika
NEX
Administrator
Posty: 2995
Rejestracja: 2011-02-12, 03:30
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: NEX » 2014-03-18, 12:09

petercobra pisze:jeśli będzie więcej chętnych osób to jestem za tym aby emulacji flipera poświęcić osobne subforum z podziałem na software i hardware oraz kącik DIY.
Technicznie nie ma problemu. Na chwilę obecną to jednak zaledwie kilkanaście postów więc takie pod forum byłoby nie do końca uzasadnione. Na razie zostawmy to w dziane "Flippery inaczej czyli alternatywa dla prawdziwych stołów" a jeśli temat rozwinie się to pomyślimy o reorganizacji działu :)

Busol
Posty: 307
Rejestracja: 2012-09-24, 14:46
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: Busol » 2014-03-18, 12:10

Moja konfiguracja to Intel Core2 Duo, 2 GB RAM, do tego dwie karty graficzne (ati 2600xt dla playfield). Windows XP. Działa w Full HD.

Spowolnienie w PA zacząłem zauważać dopiero jak włączyłem PostProcess, ale bez tego jakość obrazu jest ok.

Rzeczywiście przepływ powietrza ważny bo po 1h grania jest ciepło w środku więc to teraz najpilniejsza sprawa. Wiatraki już mam. Inna sprawa, że nie gram nigdy dłużej :)

[ Dodano: 2014-03-18, 12:13 ]
NEX pisze:Nie mam pewności ale to chyba była aukcja Diablo.
TO była aukcja Diablo

Awatar użytkownika
NEX
Administrator
Posty: 2995
Rejestracja: 2011-02-12, 03:30
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: NEX » 2014-03-18, 12:20

Sam PA chyba nie ma jakiś specjalnie wygórowanych wymagań sprzętowych.

Busol
Posty: 307
Rejestracja: 2012-09-24, 14:46
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: Busol » 2014-03-18, 12:30

NEX pisze:Sam PA chyba nie ma jakiś specjalnie wygórowanych wymagań sprzętowych.
Nie ma, ale w konfiguratorze można sobie powłączać wygładzania, blury i inne efekty. Pewnie fajnie to wygląda. Ale generalnie to przewaga PA nad VP. NIe trzeba konfigurować aby było ładnie i działa od razu. w VP bywa róznie.

petercobra
Posty: 65
Rejestracja: 2013-08-26, 15:11
Lokalizacja: Grodzisk Mazowiecki

Post autor: petercobra » 2014-03-18, 12:37

VP jest pod dx8. Obecnie trwają prace nad przejściem na dx9. TPA to dx11 więc nie ma co porównywać;p

Jest jeszcze inna alternatywa dla TPA, VP i FP. UNITY3D pinball ^_^

Far$hit poszło za bardzo w kierunku kasy a nie graczy. Dlatego zamiast trybu cabinet na co czeka wielu graczy mamy kolejne stoły do kupowania...

Tytek
Posty: 37
Rejestracja: 2014-03-11, 13:34
Lokalizacja: Łuków

Post autor: Tytek » 2014-03-18, 12:47

Dzięki wszystkim za odpowiedzi
NEX pisze:Jeszcze przed wczoraj widziałem na allegro za chyba 150 PLN. Poszukaj w archiwum allegro. Nie mam pewności ale to chyba była aukcja Diablo.
tak widziałem tą aukcję, pisałem przez Allegro, pytałem się o wymiary ale mi nie odpisał, aukcja się zakończyła
chyba nie chciał jej sprzedać :)
Berud pisze:wygląda fajnie! a grafiki na bokach to Twoje pomysly czy juz tak bylo?
thomy pisze:twoje Arty są niezłe,ten pulpit sam robiłeś czy to gotowiec?,brak coindoorsa
wszystkie grafiki na boki, górę, pulpit znajdywałem na różnych forach i w google, potem kumpel grafik mi to przerabiał w corelu i photoshopie a te żółte loga zostały wycięte na ploterze na żółtej folii samoprzylepnej
coindorsa nie instalowałem bo nie jest to automat zarobkowy tylko do domowej rozrywki, ale żeby dostać się do środka cały dół jest otwierany
we flipperze jednak zastosuje coindoor bo to estetyczniej wygląda, zwykłe drzwiczki by tu nie pasowały
Busol pisze:Szerokość to 55,5
Wysokość od ziemi do buttonów to 86.
To standard body więc mogłem wsadzić tam 37' a na DMD wystarczy monitor 17'
Większość autorów pincabów robi widebody.
Obudowę kupiłem za 300 PLN od martynablue na allegro.

dzięki za wymiary i podanie ceny
Busol pisze:Zobacz też tu.
http://www.hyperspin-fe.c...2-Cabinet-Sizes
dokładnie takiej obudowy szukam, mój telewizor 42' idealnie by się w nią wpasował
albo przynajmniej części od takiego flippera, najważniejsze to przednia listwa szerokości 62,5cm plus ewentualnie jeszcze te listwy boczne bo już nogi plunger i drzwiczki to już z jakiegokolwiek innego flippera będą pasować

mam pytanie odnośnie widebody, czy producenci flipperów produkują dany model w wersji standard body i widebody np taki StarTrek ze zdjęcia z linku powyżej

Busol
Posty: 307
Rejestracja: 2012-09-24, 14:46
Lokalizacja: Szczecin

Post autor: Busol » 2014-04-05, 21:40

Dziś udało mi się znaleźć wreszcie czas i odpaliłem (z przygodami) directb2s na backglass.
Rzeczywiście robi wrażenie jakością grafiki i "mruganiem"
Wydajnościowo też ok. Lepiej niż UVP.

Natomiast ma cechy będące jednocześnie zaletami i wadami. :)

Weźmy takiego Back to the Future.
Normalny UVP pozwalał emulować podświetlenie na backglass a wyświetlacz był ruchomy. Tzn mogłem sobie go umieścić gdzie chcę.

Nie ma to znaczenia gdy mamy dwa wyświetlacze bo wtedy pięknie wpasowuje się w oryginalne miejsce natomiast jeśli mamy 3 wyświetlacze to nie mogę sobie przesunąć na mój monitorek dla DMD.

Podobnie gdy mamy 3 wyświetlacze (np LOTR) a wersja db2s jest przygotowana na dwa ekrany to dostajemy w prezencie backglass z grillem bez możliwości przesunięcia DMD.

Muszę jeszcze poeksplorować

Natomiast po raz kolejny widać przewagę Pinbal Arcade nad VP.
VP to zestaw kilku aplikacji któe trzeba precyzyjnie skonfigurować aby zagrało. PA to gotowiec. Zakładam że jak dostanie obsługę caba to nie będzie walki z obrazkami, podświetleniem itp...

petercobra
Posty: 65
Rejestracja: 2013-08-26, 15:11
Lokalizacja: Grodzisk Mazowiecki

Post autor: petercobra » 2014-04-05, 22:19

DB2S jest zarówno pod 2 monitory jak i pod 3. Kwestia tylko dobrego ustawienia i tyle :) U siebie mam db2s oraz 3 lcd'ki i mogę robić z dmd co mi się podoba ^_^

p.s. fajnie by było jakby komuś się udało zrobić rozdziałkę na trzecim monitorze pod dmd tak jak w oryginale (320x240?)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Flippery inaczej czyli alternatywa dla prawdziwych stołów.”