Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Gdyński Pinball Pub - Srebrna Kula
Gdyński Pinball Pub - Srebrna Kula

W sierpniu udało mi się wreszcie odwiedzić gdyński pub flipperowy - Srebrną Kulę. Wybierałem się tam od prawie dwóch lat. Wiele słyszałem na temat tego miejsca, więc moje oczekiwania były wysokie i… nie zawiodłem się. [Obrazek: 1f642.png] Lokal naprawdę robi świetne wrażenie.
Na początku chciałbym napisać kilka słów o ludziach, dzięki którym ten lokal w ogóle mógł powstać. Srebrna Kula to projekt dwóch osób – Tomka i Waldka i należy przyznać, że zrealizowali go perfekcyjnie.
Waldek swoja pasję do flipperów rozwija już od kilkudziesięciu lat. Jest właścicielem maszyn stojących w Srebrnej Kuli, dba o to aby flippery działały bez zastrzeżeń i robi to naprawdę świetnie – flippery są sprawne w 100% a wszelkie awarie usuwane praktycznie od ręki.
Tomek odpowiada natomiast za wszystko inne poza flipperami czyli… za cały lokal, co nie oznacza że sam nie jest fanem flipperów [Obrazek: 1f642.png] Co prawda Tomek nie zajmuje się flipperami tak długo jak Waldek ale za to intensywnie udziela się na polskiej scenie flipperowej – jeździ na turnieje, sam je organizuje, Srebrna Kula była partnerem European Pinball Championship 2024, które tym roku odbyły się się w Warszawie.
Warto zaznaczyć jedną bardzo ważną rzecz, która wyróżnia ten lokal na tle innych – Srebrna Kula nie jest pubem, w którym wstawiono kilka flipperów dla uatrakcyjnienia miejsca, to raczej „flipperownia”, w której przy okazji można napić się piwa. [Obrazek: 1f642.png] Tu flippery nie są dodatkiem, tu występują one w roli głównej.
Wszystkie osoby, z którymi rozmawiałem podkreślały dwie ogromne zalety tego miejsca – świetny stan flipperów oraz atmosferę. W pełni zgadzam się z tą opinią. Gdy już wspomniałem o atmosferze to muszę rozwinąć ten wątek. Podczas mojego 8 dniowego pobytu w Gdyni odwiedziłem Srebrną trzykrotnie: raz byłem tam z żoną i synem (zajrzeliśmy około godziny 16 i zasiedzieliśmy się chyba do 20-ej), dwa razy zajrzałem tam wieczorem sam (około 20-ej i 21-ej). Za każdym razem bawiłem się świetnie. Pomimo tego, że były to moje pierwsze wizyty w tym pubie - czułem się jakbym od lat był tam stałym gościem (fajnie było spotkać znajomych, których znałem z turniejów, porozmawiać, wspólnie zagrać).
Srebrna Kula to lokal bardzo dobrze przemyślany, flippery ustawione są w miejscu w którym nikt nie przeszkadza w grze (stoliki dla gości oddzielone są od maszyn wysokim stołem). Zadbano nawet o takie drobiazgi jak uchwyty na szklankę/butelkę przy każdym flipperze. Na końcu lokalu znajduje się rozmieniarka bilonu, wiec problemu z monetami nie ma (gdyby ktoś chciał płacić kartą to oczywiście może tez kupić żetony w barze).
Świetnym pomysłem są ekrany z punktacją. Na kilku monitorach zawieszonych na ścianie prezentowane są aktualne rekordy dla każdej maszyny. Podobne rozwiązanie stosowane jest co prawda w wielu innych lokalach z flipperami ale zawsze ograniczane jest wyłącznie do flipperów Stern (i to tylko tych z opcją Stern Insider). W Srebrnej Kuli po raz pierwszy widziałem aby także stare maszyny Williams/Bally pracowały w podobnym systemie. Pomysł oparty jest na oprogramowaniu Scorbit. Nie jest to rozwiązanie idealne, gdyż cały proces wprowadzania wyników jest procesem ręcznym ale działa.
W lokalu aktualnie znajduje się 9 flipperów: Iron Maiden Premium, Monsters Bash Remake, Jurassic Park Premium, Guns N’ Roses (JJP), Terminator 2, The Getaway, Creature from the Black Lagoon, Theatre of Magic, Scared Stiff. Słyszałem że w niedalekiej przyszłości podobno ma pojawić się jeszcze jakiś starszy flipper EM. Jedna gra (3 bile) kosztuje 3 PLN, dwie gry 5 PLN. Maszyny dają premie, extra bile oraz końcówki.
Oprócz flipperów w Srebrnej znajduje się jeszcze akradówka, automat do darta oraz piłkarzyki.
W pubie można oczywiście napić się piwa - wybór jest całkiem spory a ceny rozsądne. Dostępne są także drinki oraz napoje bezalkoholowe.
Wszystkim fanom flipperów, którzy odwiedzą Trójmiasto polecam zarezerwowanie przynajmniej jednego wieczoru na odwiedzenie Srebrnej Kuli – to naprawdę miejsce wyjątkowe.

[Obrazek: kula1.jpg]
[Obrazek: kula2.jpg]
[Obrazek: kula3.jpg]
[Obrazek: kula4.jpg]
[Obrazek: kula5.jpg]
[Obrazek: kula6.jpg]
[Obrazek: kula7.jpg]
[Obrazek: kula8.jpg]
[Obrazek: kula9.jpg]
[Obrazek: kula10.jpg]
[Obrazek: kula11.jpg]
Odpowiedz